Foto Mediacentrum Defensie

Militair Revalidatiecentrum neemt patiënt op met post-intensive-care-syndroom

Het Militair Revalidatiecentrum (MRC) in Doorn behandelt momenteel de eerste patiënt met het post-intensive-care-syndroom door COVID-19. 

Alle revalidatiecentra in Nederland zijn voorbereid op patiënten die lange tijd op de intensive care hebben gelegen. Ook het MRC. Het centrum heeft 10 kamers ingericht voor mensen die niet meer besmettelijk zijn en er is een geïsoleerde afdeling met tussen de 5 en 11 bedden voor mogelijk nog besmette patiënten. 

De mensen die er worden opgenomen kampen veelal met meerdere aandoeningen die zijn ontstaan doordat ze langere tijd op een intensive care hebben gelegen. Er wordt rekening gehouden dat ook het revalideren veel tijd in beslag neemt. 

Om goed voor deze patiënten te zorgen, zijn er extra militair verpleegkundigen ingezet. Revalidatieartsen in het ziekenhuis stellen de indicatie of de patiënt wel of niet medische specialistische revalidatiezorg nodig heeft en verwijst door naar het MRC of ander revalidatiecentrum. 

Bron: Defensie. 

Boeddhistische geestelijke verzorging bij Defensie

De Diensten Geestelijke Verzorging (DGV) van Defensie heeft vanaf vandaag een nieuwe loot aan de stam: boeddhistische geestelijke verzorging. Naast rooms-katholiek, protestant, humanistisch, hindoeïstisch, islamitisch en joods, is het de 7e denominatie vertegenwoordigd bij de DGV.

Alie Rozendal is het 1e hoofd van de Dienst Boeddhistische Geestelijke Verzorging. Defensies Hoofddirecteur Personeel tekende met de Boeddhistische Unie Nederland hiervoor een samenwerkingsovereenkomst.

Met de aanstelling volgt Defensie het voorbeeld van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daar werken al langer boeddhistische geestelijk verzorgers bij de Dienst Justitiële Instellingen. Rozendal was 1 van de degenen die hielp bij de ontwikkeling hiervan in het gevangeniswezen. Eerder begon haar loopbaan in de ziekenzorg. “Toen al vormde geestelijke verzorging een onderdeel van mijn werk."

Ook was ze betrokken bij de ontwikkeling van de postacademische ambtsopleiding boeddhistische geestelijke verzorging aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Nu gaat ze als kwartiermaker samen met een nog te werven collega bij de DGV deze denominatie opbouwen en vormgeven.

Bron: Defensie

Bericht Chinook

Een avondlanding van een Chinook op het Beekhuizerzandbij Harderwijk resulteerde deze week in een bijzondere foto, waarop het 'Kopp-Etchells effect’ goed zichtbaar is.

Het zand slaat tegen de metalen rand van de rotorbladen en schuurt daar minuscule fracties metaal vanaf. Die poeder vonkt of ontbrandt en geeft dit effect, dat alleen in het donker te zien is.

Het verschijnsel bestaat al lang, maar is in 2009 door een fotograaf vernoemd naar een Amerikaanse en Britse militair die in Afghanistan om het leven kwamen.

Bron: Defensie. Foto Marco Ferrageau

Defensiebudgetten omhoog

Vorig jaar is wereldwijd bijna 2.000 miljard dollar (1.767 miljard euro) besteed aan Defensie-uitgaven. De toename van 3,6% ten opzichte van 2018 is de grootste stijging in 10 jaar. Dat meldt het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

5 landen zijn verantwoordelijk zijn voor liefst 62% van de totale uitgaven: de Verenigde Staten, China, India, Rusland en Saoedi-Arabië. De wereldwijde militaire uitgaven in 2019 vertegenwoordigden 2,2% van het wereldwijde bruto nationaal product (BNP). Dat komt neer op ongeveer 249 dollar per persoon. Nederland is 2 plaatsen gestegen op de SIPRI-lijst en staat nu 19e met een Defensiebudget van ruim 12 miljard dollar. Dat is circa 1,3% van het BNP.

De militaire uitgaven van de Verenigde Staten stegen met 5,3% tot een totaal van 732 miljard dollar. Dat is evenveel als de gehele begroting van Duitsland. Rusland verhoogde het zijn militaire uitgaven met 4,5% tot 65,1 miljard dollar. In China was dat 261 miljard dollar, een stijging van 5,1%, en in India groeide de uitgaven met 6,8 procent tot 71,1 miljard dollar. Ook Japan (47,6 miljard) en Zuid-Korea (43,9 miljard) doen in Azië een behoorlijke duit in het zakje.

In Europa stegen de Duitse militaire uitgaven in 2019 met 10% tot 49,3 miljard dollar. Budgetten van van Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bleven relatief stabiel. 

Bron: Defensie

32 miljoen pond voor captain Tom

Veteraan Tom Moore heeft inmiddels ruim 32 miljoen Britse pond (meer dan 36 miljoen euro) bij elkaar gebracht voor het goede doel. Weken geleden haalde hij de wereldpers door met zijn rollator 100 rondjes te lopen in zijn tuin om geld op te halen. 

Ook staat hij op nummer 1 in de Britse hitparade en kreeg 125.000 kaarten voor zijn 100e verjaardag afgelopen donderdag. Vanwege die gelegenheid kreeg hij ook 2 fly-by’s van militaire vliegtuigen. Ondertussen is hij ook nog even bevorderd tot honorair kolonel.

De Britse postdienst heeft op iedere envelop die afgelopen week is verstuurd een speciale stempel gezet voor deze 'fundraising hero'. 

Het begon allemaal een paar weken geleden. In de hoop om 1.000 Britse ponden bij elkaar te krijgen liet Moore zich sponsoren bij het lopen van 100 rondjes in zijn tuin. Het geld stroomde binnen tot verbazing van de stoïcijnse Brit. Inmiddels staat de teller dus op 32 miljoen en er komt nog steeds geld binnen. 

Met het oog op zijn grote populariteit kon het nog gekker. Samen met de bekende zanger Michael Ball en een koor van de National Health Service nam de 100-jarige het bekende nummer ‘You'll never walk alone’ op dat gelijk doorstoomde naar de top van de Britse hitlijsten. De video staat op Youtube.   

Het geld dat Moore verzamelt met al zijn activiteiten gaat naar de National Health Service, de nationale ziektekostenverzekering. Moore vond dat ze hem goed hadden geholpen toen hij gezondheidsproblemen had en wilde wat terugdoen. 

Bron: Britse media. Foto: British Army

Celstraf voor man met doorgeladen wapen, door de KMar gearresteerd

De Marechaussee heeft op 11 april op het station van Schiphol 2 reizigers gearresteerd, waarvan er 1 in de trein een vuurwapen had doorgeladen. Een passagier sloeg alarm waarop de KMar in actie kwam. 

De dader, een 33-jarige man werd deze week door de politierechter in Haarlem veroordeeld tot 9 maanden gevangenisstraf. 

Tijdens het onderzoek bleek dat de man het wapen al een tijdje bij zich had, omdat hij zich bedreigd voelde. Waarom hij dat gevoel had, wilde hij niet vertellen. Onderzocht werd of hij, of zijn medepassagier, soms terroristische plannen hadden. Dit bleek niet het geval. De rechter liet bij zijn oordeel meewegen dat de man bewust via Schiphol was gereisd. De nationale luchthaven geldt als veiligheidsrisicogebied.

Bron: ANP  

Adieu L-fregat

Chili is begonnen met de modernisering van de marine. De inhaalslag betekent dat ook de Almirante Latorre en de Capitan Pràt aan de kant zijn gelegd. Op zich misschien niets bijzonders, ware het niet dat het hier gaat om 2 voormalige schepen van de Koninklijke Marine. 

De ex-Jacob van Heemskerck en de ex-Witte de With waren luchtverdedigingsfregatten, die halverwege de jaren 80 bij de marine in dienst zijn gesteld. Hun belangrijkste wapen was de Standard Missile Medium Range 1. Een ander opvallend verschil met de S-fregatten van destijds, was het ontbreken van het 76mm kanon.

De schepen maakten onder meer deel uit van de Nederlandse eskaders die in 1990-’91 een bijdrage leverden tijdens Operatie Phalanx en Operatie Desert Storm in de Perzische Golf. Daarna gingen beide fregatten tussen 1993 en 1995 naar de Adriatische Zee. Dat was voor Operatie Sharp Guard, tijdens de oorlog in (voormalig) Joegoslavië.

De L-fregatten zijn in 1999 en 2000 nogmaals naar de Golf gezonden voor de Multinational Interception Force, het handelsembargo tegen Irak. De Heemskerck en de De With gingen in 2005 en 2006 naar Zuid-Amerika, waar de L-fregatten dus nog zo’n 15 jaar dienst hebben gedaan.

Op de foto het marine-eskader tijdens de Golfoorlog in 1991, met Hr.Ms. Philips van Almonde (F823), Hr.Ms. Zuiderkruis (A832) en Hr.Ms. Jacob van Heemskerck (F812). 

Bron: Defensie. Foto: Louis Meulstee

Marechaussee stuit op pakketten geld en vals rijbewijs

Tijdens een controle heeft de Koninklijke Marechaussee eerder deze week op de A37 bij Emmen een 31-jarige Duitse man aangehouden voor witwassen. Later werd een 35-jarige Let aangehouden voor het rijden met een vervalst rijbewijs.

Marechaussees controleerden een voertuig met Duits kenteken nadat deze ter hoogte van Zwartemeer de grens passeerde. De bestuurder bleek zich niet te kunnen identificeren. Bij het daaropvolgend onderzoek werden 2 pakketten geld aangetroffen, met in totaal zo’n 11.000 euro aan bankbiljetten. De bestuurder kon niet verklaren hoe hij aan het geld kwam en is op verdenking van witwassen aangehouden. 

Het geld, 2 mobiele telefoons en zijn auto zijn inbeslaggenomen. Bij nader onderzoek van het inbeslaggenomen voertuig werd nog een pakket geld aangetroffen van 7.500 euro, verstopt in een opbergcompartiment. De Duitser is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.  

Later op de dag werd nog een 35-jarige Let aangehouden voor rijden met een vervalst rijbewijs. Tijdens de controle zagen marechaussees dat het overhandigde Letse rijbewijs niet voorzien was van een aantal echtheidskenmerken. Het rijbewijs is in beslag genomen. 

Bron: Defensie

Ecoduct vernoemd naar marinier

Ter nagedachtenis aan marinier Marc Harders is deze week op een ecoduct bij het Drentse Spier (A28) een plaquette aangebracht. Vanwege de coronacrisis is de officiële onthulling in het bijzijn van familie en genodigden uitgesteld.

De 23-jarige marinier uit Westerbork zat in een rupsvoertuig dat in april 2010 op een bermbom reed in de Afghaanse provincie Uruzgan. Ook korporaal Jeroen Houweling (29) uit Purmerend kwam daarbij om het leven. Naar hem wordt binnenkort een viaduct over de A7 vernoemd.

Later dit jaar volgen nog 5 eco- en viaducten die worden vernoemd naar gesneuvelde militairen. Het gaat om korporaal Kevin van de Rijdt (viaduct A58), kapitein-vlieger Michael Donkervoort (viaduct A50), eerste-luitenant Tom Krist (viaduct A65), wachtmeester 1e klas Jeroen Severs en soldaat der 1e klasse Jeffrey Broere (beide locaties nog niet bevestigd).

Het Veteranen Platform wil de komende jaren zo'n 40 bruggen en viaducten vernoemen naar militairen die sinds 1960 zijn gesneuveld bij vredesoperaties. Dat gebeurt in samenwerking met Rijkswaterstaat, gemeenten, nabestaanden en de krijgsmachtdelen. 

Bron: Rijkswaterstaat

Defensie draagt patiëntenvervoer vanaf Wadden weer over aan ANWB

De ANWB Medical Air Assistance heeft het volledige patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland weer overgenomen van Defensie

Het Defensie Helikopter Commando nam de taak sinds 20 april over. Daardoor waren de ANWB-helikopters beschikbaar om ernstig zieke COVID-19-patiënten naar verschillende intensive care-afdelingen in Nederland te brengen.

Er werden 4 patiënten vervoerd.Dat gebeurde met een speciaal hiervoor ingerichte NH90-helikopter. Aan boord ging een Aeromedical Evacuation Team mee van de Operationele Gezondheidszorg. Het vliegmedisch personeel is afkomstig van het Centrum voor Mens en Luchtvaart in Soesterberg. Dit toonaangevende internationale kennisinstituut heeft veel kennis in huis van onder meer luchtvaartgeneeskunde.

Mocht de nood aan de man zijn, dan kan Defensie de taak binnen 36 uur weer op zich nemen. Dit zogenoemde op ‘notice to effect’, blijft tot 15 juni van kracht.

America Strong: bijzondere formatievlucht

De vliegtuigen van de wereldberoemde militaire demoteams The Thunderbirds en The Blue Angels brachten deze week vanuit de lucht groet aan het zorgpersoneel, vrijwilligers en 'first responders' in New York, New Jersey en Philadelphia. 

Het bijzondere eerbetoon van de luchtmacht- en marinevliegers tijdens operatie America Strong was meer dan alleen maar een saluut aan iedereen die zich inspant in strijd tegen het coronavirus. Het was ook bedoeld als een signaal om te laten zien dat de Amerikanen de strijd gezamenlijk aangaan. Bij de voorbereiding van hun vlucht werkten de Thunderbirds en Blue Angels nauw samen met de civiele autoriteiten, om te voorkomen dat er op de grond veel mensen dicht bij elkaar zouden staan. Ook werden de vliegtuigen in de lucht bijgetankt, zodat ze niet op allerlei vliegvelden hoefden te landen en op die manier mensen zouden kunnen besmetten.

Bron: Amerikaanse strijdkrachten