Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Mogelijk meer vraag naar reservisten vanwege COVID-19

Deze tijd waarin COVID-19 de wereld in zijn greep houdt, leidt mogelijk tot meer vraag naar reservisten. Daarom zet Defensie met 100 maatregelen in op extra werving.

Het reservistenbestand passeerde vorige maand al de 6.000. Ook draaien de reserve militairen gemiddeld meer uren per persoon en worden ze ingezet op steeds meer gebieden op allerlei niveaus. Met de 100 nieuwe maatregelen uit het Plan van Aanpak zou het reservistenbestand verder moeten groeien. Het gaat ook om zaken als contractvarianten en opleidingsmogelijkheden.

Een aantal zaken is inmiddels afgerond:

  • Reservisten werven onder VeVA-leerlingen die geen beroepsmilitair willen worden.
  • Een vmbo-diploma volstaat om te solliciteren bij het Korps Nationale Reserve.
  • Het selectie- en keuringsproces voor reservisten verloopt hetzelfde als bij een beroepsmilitair. Elke reservist zonder militaire achtergrond krijgt een initiële militaire opleiding. Naar verwachting bieden de marechaussee en de luchtmacht die na de zomer gezamenlijk aan.
  • Het automatiseren van de uitbetaling zonder appellijsten is al realiteit voor reservisten die werken volgens een vast rooster. Dit is een eerste stap in het digitaliseren/automatiseren van alle appellijsten.
  • Bij de dienstplichtbrief aan alle 17-jarigen zit voortaan informatie over de mogelijkheden om reservist te worden.
  • Er is een verklaring waarmee reservisten hun civiele werkgever kunnen bedanken voor de mogelijkheden om ook als reservist actief te zijn bij de krijgsmacht.
  • In de cao is een nieuwe passage over reservisten opgenomen; zij krijgen extra verlof voor inzet en oefeningen en een aanvulling op het loon als zij als rijksambtenaar meer verdienen dan als militair.
  • Zwangerschaps- en ouderschapsverlof is voortaan ook mogelijk.

Coronavirus en reservisten
De COVID-19 maatregelen hebben gevolgen voor reservisten. Defensie heeft inmiddels voorzieningen getroffen over de lopende afspraken over inzet (inclusief betaling) Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid en alternatieve operationele inzet.

Bron: Defensie

COVID-19 bij Nederlandse militairen Litouwen

Een aantal Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence in Litouwen is besmet met het COVID-19-virus. Het aanwezige personeel op de kazerne in Rukla is uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Binnen de NAVO-gevechtsgroep wordt breed getest op het virus.

Een C-130 Hercules van de luchtmacht haalde begin deze week 5 militairen op in Litouwen. Een van hen is opgenomen in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. De anderen zitten inmiddels thuis in isolatie.

Defensie bekijkt welke aanvullende maatregelen nodig zijn. Dat gebeurt in nauw overleg met de missieleiding en de Litouwse autoriteiten.

Nederland levert met ongeveer 110 militairen een bijdrage aan de versterkte militaire aanwezigheid van de NAVO in de Baltische staat.

Bron: Defensie.

13 Lichte Brigade regelt al ruim 200 overplaatsingen

De planners van 13 Lichte Brigade en specifiek 13 Geneeskundige Compagnie hebben het momenteel razend druk met de coördinatie van transporten van coronapatiënten uit Brabant naar ziekenhuizen in de rest van Nederland.

Ze zijn amper een week bezig en hebben samen met de regionale ambulancedienst in Tilburg al ruim 200 overplaatsingen afgerond. Inmiddels zijn er meer Defensieplanners actief in het land om de ziekenhuizen en instanties te helpen.

Bron: Defensie. Foto: Twitter 

Besmettingen aan boord van vliegkampschip

Eerder deze week zijn 3 'sailors' op het Amerikaanse vliegkampschip USS Theodore Roosevelt positief getest op het coronavirus en direct met een helikopter naar een ziekenhuis gebracht.

De Roosevelt, met aan boord 5.000 militairen, bracht met de begeleidende kruiser USS Bunker Hill eerder deze maand een havenbezoek aan Vietnam. Sindsdien werden beide gemonitord. Er zijn echter geen coronatesten aan boord van welk Amerikaans marineschip dan ook. Na de klachten werden monsters naar wal gevlogen waar corona werd vastgesteld.

Ondanks het risico dat de 3 ook andere bemanningsleden hebben aangestoken, kan de Amerikaanse marine zich vanwege de slagkracht op zee niet veroorloven het schip terug te trekken. Daarbij is er ook een praktisch probleem, want waar laat je een schip van bijna 333 meter lengte en de bemanning tussentijds?

Er zit voor de US Navy niets anders op dan het schip in de vaart te houden. Daarom gaat het op zee een tweeweekse zelfquarantaine in en zijn havenbezoeken voorlopig niet aan de orde.

Bron: US Navy

Waardering voor IT-organisatie Defensie

Minister Ank Bijleveld heeft via Twitter een compliment uitgedeeld aan het Joint Informatievoorziening Commando van Defensie. Deze organisatie heeft er in een mum van tijd voor gezorgd dat de defensiemedewerkers beschikken over de juiste IT-systemen om thuis door te kunnen werken.

Net als iedereen heeft ook Defensie de opdracht gekregen om waar mogelijk thuis door te werken. De bewindsvrouw toonde haar erkentelijkheid met een kernachtig 'Dank!'

Bron: Defensie. Afbeelding: Twitter.

Drukke tijden Britse luchtmacht

De Britse Royal Air Force heeft de afgelopen maand onverwacht bezoek gekregen van Russische Bears en Blackjacks bommenwerpers. Britse Typhoons gingen 3 keer in 6 dagen de lucht in om de gevechtstoestellen uit het oosten terug naar huis te begeleiden. 

De Britse collega's hebben het, ondanks het coronavirus, momenteel toch al erg druk. Zo bracht een C-17 van de Royal Air Force 37 ton hulpgoederen naar Hayat in Turkije vanwege 300 gevluchte Syrische families. Uit de buik van het transportvliegtuig kwamen onder meer tenten, hygiëne kits, dekens, waterzuivingeringstabletten, kooktoestellen en lantaarns. 

De Britten ondersteunden daarnaast de repatriëring van landgenoten uit Cuba én deden tussen neus en lippen door ook nog een NAVO-examen. 

Bron: Royal Air Force.

Foto's eerste vrouwelijke militairen online

Liefhebbers van militaire geschiedenis worden opnieuw verwend. Nadat het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) eerder al nieuw uniek fotomateriaal publiceerde, zijn nu 133 pasfoto's online gezet van de eerste medewerkers van het zogenoemde Vrouwen Hulpkorps.

Afgekort het VHK werd in 1944 in Groot-Brittannië opgericht en leverde humanitaire hulp tijdens de bevrijding van ons land in 1944-1945. De vrouwelijke militairen waren onder meer betrokken bij de voedselvoorziening en het begeleiden van evacuaties. Ook was het korps betrokken bij kindertransporten in de hongerwinter. 

De foto's zijn afkomstig van militaire personeelskaarten. Deze werden 2 jaar geleden ontvangen van de vroegere overste Emma Staf, die van 1954-1989 bij de landmacht werkte. Het ging in totaal om 347 persoonskaarten, een deel daarvan bevatte de militaire pasfoto's die nu hier te zien zijn. De oorspronkelijke persoonskaarten staan op www.archieven.nl.

Bron: Defensie

KMar-operatie gaat altijd door

De operatie van de Koninklijke Marechaussee ligt ten tijde van de coronacrisis zeker niet stil. Grenscontroles en het bewaken en beveiligen van belangrijke plaatsen, zoals de paleizen gaan gewoon door.

De ontwikkelen rondom het virus en de grensbewaking volgen elkaar snel op. Zo sloten vorige week donderdag de grenzen van de Schengenzone voor ‘derdelanders’. Aan de Marechaussee om deze maatregel te handhaven.

Benieuwd hoe de situatie nu op Schiphol is? Bekijk de video in KmarMagazine hier.

Thuiswerken? Laat het zien!

Thuiswerken, ook het meeste Defensiepersoneel doet dat inmiddels. Gezellig met de kinderen aan de keukentafel. Maar hoe doe je dat nou zo goed en efficiënt mogelijk?
Zijn er collega’s die daarvan al voorbeelden kunnen delen, vooral voorzien van foto’s, dan ontvangen we die graag voor een artikel hierover in de volgende Defensiekrant. Stuur ze zo snel mogelijk, uiterlijk 1 april (geen grap) naar defensiekrant@mindef.nl.

Militairen ontsmetten 'coronabus'

Nederlandse militairen hebben deze week een 'coronabus' ontsmet. De bus was gebruikt om Nederlanders, die op een cruise besmet raakten met het coronavirus, vanuit Italië terug te brengen naar huis.

De militairen zijn van de Landmacht en zijn gespecialiseerd in CBRN. CBRN staat voor: chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreigingen. Deze specialisten kunnen gevaarlijke stoffen detecteren en de boel ontsmetten.

Totaaloverzicht F-16-inzetten tegen ISIS

Op de website van Defensie staan sinds dinsdag de weekoverzichten van Nederlandse F-16's tijdens de strijd tegen ISIS tussen 2014-2016 en in 2018. 

De Nederlandse F-16's maakten deel uit van de anti-ISIS-coalitie en vlogen hun missies vanaf een vliegbasis in het Midden-Oosten. In het nu gepubliceerde overzicht staat per week aangegeven hoeveel vluchten er werden gemaakt. Van die vluchten is ook opgenomen in welke omgeving ze plaatsvonden, hoe vaak er wapens werden ingezet en wat de doelen waren die werden aangevallen. 

Met het overzicht komt minister Bijleveld tegemoet aan een eerder gedane toezegging om meer informatie te geven over de missie. 

Bron: Defensie. Archieffoto: sergeant Jan Dijkstra.