Tekst Bert van Elk
Foto Mediacentrum Defensie
Buitenlandse krijgsmachten ook in gevecht tegen coronavirus
Bijna overal ter wereld worden militairen ingeschakeld als ondersteuning van de artsen en verpleegkundigen bij de strijd tegen het coronavirus. De defensiebijdrage verschilt echter per land. Tijd om te kijken wat de krijgsmachten van onze partnerlanden tot nu toe hebben gedaan.
De Bundeswehr is op verschillende fronten actief. Inmiddels hebben de autoriteiten al vele tientallen verzoeken ingediend om hulp. Soms gaat het om directe hulp, soms ook om administratieve steun.
Zo heeft het centrale inkoopbureau van de Bundeswehr op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid 35 contracten gesloten voor medische hulpgoederen met een waarde van 241 miljoen euro.
De 5 militaire ziekenhuizen, totale capaciteit ongeveer 2.000 bedden, zijn normaal gesproken ook al beschikbaar voor de bevolking. Zo'n 60 à 70% van de patiënten zijn burger. Uiteraard zijn ze ook nu welkom. Het Central Hospital Bundeswehr in Koblenz helpt bij het uitvoeren van coronatesten. De Bundeswehr heeft verder ook apparatuur ter beschikking gesteld uit noodziekenhuizen.
De hulpbereidheid van de militairen is groot. Niet alleen bij actief dienend personeel, maar ook bij reservisten. Na een verzoek meldden zich 2.300 reservisten van de Bundeswehr-ambulancedienst; 935 van hen konden direct aan de slag. Alle andere reservisten, zo'n 75.000, kunnen zich vrijwillig via een website van het ministerie van Defensie aanmelden. Als ze nodig zijn, worden ze opgeroepen.
De Medische Component van het Belgische ministerie van Defensie is al sinds eind januari betrokken bij de strijd tegen het coronavirus.
In het Militair Hospitaal Koningin Astrid (MHKA) in Neder-Over-Heembeek richtten militairen een quarantainecentrum in. Daar werden 10 repatrianten uit Wuhan (China) opgevangen. Om ziekenhuisbedden voor coronapatiënten vrij te maken in het land, worden patiënten uit de diverse brandwondencentra in België overgebracht naar het brandwondencentrum van het MHKA.
Defensie verzorgt met de zogenoemde Interventiedienst het transport van patiënten tussen ziekenhuizen in Brussel en Vlaams-Brabant. Hiervoor wordt extra capaciteit ingezet. Militairen helpen ook bij de opslag en verdeling van de 5 miljoen mondkapjes die vorig week op de luchthaven van Luik aankwamen.
Op het marinefregat Leopold 1 dat op zee een Frans vliegdekschip begeleidde, bleek 1 bemanningslid met het virus te zijn besmet. Hij werd overgebracht naar Den Helder. Het schip keert uit voorzorg terug naar de haven van Zeebrugge.
Militairen van het groothertogdom bouwden naast een ziekenhuis in de hoofdstad een noodhospitaal voor coronapatiënten. Dat gebeurde met van de NAVO geleende tenten. Deze medische goederen lagen in een NAVO-depot in Zuid-Italië en werden per vliegtuig naar Luxemburg gebracht.
20.000 Britse militairen zijn beschikbaar voor inzet als ondersteuning van de civiele autoriteiten. Zij vormen de zogenoemde Covid Support Force.
Gespecialiseerde militaire planners helpen autoriteiten bij diverse voorbereidingen. 150 militairen volgen een spoedopleiding om tankauto's met zuurstof voor de National Health Service (NHS) te mogen besturen.
Wetenschappers van Defensie werken samen met deskundigen van de Britse GGD om het virus en de verspreiding ervan aan te pakken. Militairen bouwden een speciaal ziekenhuis met 500 bedden voor coronavirus-patiënten in Oost-Londen. Het kan worden uitgebreid naar enkele duizenden bedden. De krijgsmacht helpt ook bij de distributie en bezorging van beschermingsmiddelen.
Het Franse CBRN-centrum verzorgt de keuring van alternatieve beschermingsmaskers die door textielfabrikanten worden ontwikkeld. Tot nu toe werden er al meer dan 700 stofmonsters aangeboden ter controle.
Daarnaast werd in Mulhouse een militair veldhospitaal met 30 bedden opgebouwd om de civiele ziekenhuizen in de regio te ontlasten. De Franse luchtmacht vervoerde patiënten uit de provincie met vliegtuigen naar militaire ziekenhuizen in Marseille en Toulon.
Het speciale innovatiebureau van Defensie riep de Franse bevolking op voorstellen in te dienen voor de bestrijding van het virus. Voor deze projecten is 10 miljoen euro beschikbaar.
Amerikaanse militairen moeten blijven waar ze zijn
Amerikaanse militairen buiten de VS moeten 60 dagen blijven zitten waar ze zitten. Dat heeft minister van Defensie Mark Esper bevolen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Hij maakt een uitzondering voor militairen die uit Afghanistan terugkeren.
Bij de Amerikaanse strijdkrachten zijn inmiddels 227 militairen besmet en dat aantal stijgt met de dag. De armed forces hebben veldhospitalen opgezet in Seattle en New York en de genie van de U.S. Army bouwt in New York tienduizend hotel- en studentenkamers om tot ziekenhuiskamers. Er zijn extra medische eenheden stand by, evenals 10.700 militairen van de Nationale Garde.