Dagelijks ‘coronajournaal’

Het kabinet gaat Nederland iedere dag op een vast moment bijpraten over de strijd tegen het nieuwe coronavirus. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) denkt aan “een talking head” die “kort, bondig en begrijpelijk” de laatste stand van zaken deelt.

De Tweede Kamer dringt al langer aan op zo'n dagelijks bulletin, naast de informatie die bijvoorbeeld op het internet wordt geplaatst. Met een 'coronajournaal' na de gewone uitzendingen van het televisienieuws zal daarin worden voorzien, meent D66-fractievoorzitter Rob Jetten. Dat moet dan wel ook ingaan op vragen en mogelijke misverstanden die in de samenleving rijzen, vindt zijn CDA-collega Pieter Heerma.

Wanneer het 'coronajournaal' zijn première beleeft, kan Bruins nog niet zeggen. "We zijn daarmee aan het puzzelen. Ik hoop u daar heel snel over te kunnen informeren."

Bron: ANP

Geldsmokkelaars aangehouden op Schiphol

Op Schiphol zijn begin deze maand 2 mannen aangehouden met grote hoeveelheden geld waarvoor ze geen goede verklaring konden geven.

Het gaat om een 41-jarige man uit Woerden en een 38-jarige Oekraïner. De Oekraïner wilde op 1 maart met meer dan 195.000 Amerikaanse dollar op zak reizen naar Ecuador. Het geld zat in een plastic zak in zijn rugtas. Drie dagen later wilde de Woerdenaar met meer dan 100.000 euro aan contanten in zijn handbagage en kleding naar Roemenië vliegen.

Het geld werd onderschept toen de mannen door de beveiligingscontrole gingen, meldt de marechaussee. Ze zijn aangehouden voor witwassen en het geld is in beslag genomen. 

Bron: ANP

Extra Nederlandse hulp voor migratieaanpak Griekenland

Extra marechaussees controleren sinds woensdag de grenzen tussen Griekenland en Turkije. Daarmee wordt de Grieken, op verzoek van Frontex, verdere ondersteuning geboden bij de migratieaanpak. Dat is nodig, omdat de buitengrenzen van de Europese Unie onder druk staan en het Griekse asielsysteem is vastgelopen. 

Sinds de migratiecrisis van 2015-2016 voert de marechaussee grenscontroles uit in Griekenland. In totaal zijn er nu 9 personen actief. Verder zijn er tientallen medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, het Centraal opvangorgaan asielzoekers en de Dienst Terugkeer en Vertrek in Griekenland erbij betrokken.

Vanaf 1 mei brengen 2 Nederlandse ‘hotspotcoördinatoren’ via de EU alle partijen in Griekenland bij elkaar. Dit moet ervoor zorgen dat knelpunten in procedures en opvang worden besproken en opgelost. Ook vormt het duo de schakel naar de Europese Commissie en de lidstaten.

Nederland geeft verder € 200.000 voor projecten waarbij vluchtelingen psychisch worden ondersteund. Eerder leverde Nederland al 2 vrachtwagens 71 generatoren, 4.300 kussens, 6 tenten en bijna 32.000 dekens aan Griekenland.

Tegelijkertijd dringt Nederland er met de EU bij Athene op aan om te komen tot structurele verbeteringen.  De omstandigheden in de opvangkampen zijn onvoldoende, de asielprocedures gaan te langzaam en er moet meer worden gedaan aan terugkeer. Om die inspanningen te ondersteunen is door de EU sinds maart 2016 2,4 miljard euro uitgetrokken.

Bron: Defensie           

Herdenking bevrijding hard getroffen door maatregelen coronavirus

De 75-jarige herdenking van de bevrijding van Nederland wordt hard getroffen door de aangescherpte maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Veel plaatselijke herdenkingen en evenementen in de aanloop naar 4 en 5 mei gaan niet door, terwijl ook tentoonstellingen over het verloop van de Tweede Wereldoorlog niet te zien zijn omdat musea hun deuren hebben gesloten.

Zeeuws-Vlaanderen zou zaterdag en zondag in het teken staan van de herdenking van de terugkeer van koningin Wilhelmina op Nederlandse bodem. Het is vrijdag precies 75 jaar geleden dat zij over een van meel gemaakte grensstreep stapte in het plaatsje Eede. "De belangrijkste gebeurtenis van mijn leven", noemde Wilhelmina dat zelf.

Nationaal Monument Kamp Vught en Herinneringscentrum Kamp Westerbork zijn gesloten. Het avondprogramma Crossing Time in Vught gaat daarom niet door. Dat programma maakte deel uit van de provinciale manifestatie De Kunst van Vrijheid. In datzelfde programma valt een voor maart afgelaste opera die op meerdere dagen opgevoerd zou worden op de Duitse erebegraafplaats in Ysselsteyn.

De première en de eerste voorstellingen van een theaterbewerking van het bekende jeugdboek Oorlogswinter, eind maart in Zwolle, zijn eveneens afgelast.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft volgens een woordvoerder nog geen besluit genomen over de Vrijheidsexpress, die in de maand april door heel Nederland moet gaan toeren. Het comité wacht af welke maatregelen er na 31 maart gelden.

Bron: ANP

Vliegtuigbommen gevonden

Op vliegbasis Gilze-Rijen zijn bij geplande werkzaamheden rondom de hoofdbaan 2 vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De bommen liggen op 2 verschillende plaatsen in de omgeving van de hoofdbaan.

Het gaat om een vijfhonderdponder en een duizendponder. De bommen liggen onder de grond en vormen op dit moment geen gevaar voor de omgeving. Op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart start de Explosieven Opruimingsdienst met de voorbereiding van het demonteren van de bommen. Op zondag 22 maart gebeurt het daadwerkelijke onschadelijk maken van de bommen. 

Bron: Defensie

Militairen aangehouden voor drugshandel

De Koninklijke Marechaussee heeft eerder deze week in een onderzoek naar drugshandel 2 militairen aangehouden op de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

Rechercheurs van de marechaussee startten eind februari een onderzoek na een incident in een uitgaansgelegenheid in Breda, waarbij een militair vals geld wilde uitgeven. Hierop volgde de aanhouding van 3 militairen van 18, 19 en 21 jaar, op verdenking van het voorhanden hebben van valse bankbiljetten.  

In het onderzoek dat volgde, kwam naar voren dat de 2 nu aangehouden militairen zich vermoedelijk bezighielden met handel in drugs. Woensdag zijn 2 van de 3 verdachten nogmaals aangehouden op verdenking van handel in drugs. Er vond een doorzoeking plaats op hun legeringskamers op de academie, waarbij verschillende telefoons en goederen in beslag zijn genomen.

De marechaussee doet verder onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Nederland.

Bron: Defensie 

EOD laat lading V1 Deventer ploffen bij Lochem

De Explosieven Opruimingsdienst heeft afgelopen dagen de 935 kilo springstof uit de ontmantelde V1 laten detoneren. Dat gebeurde in speciaal daarvoor aangelegde zandbunkers op een militair oefenterrein in de buurt van Lochem. 

Lochem heeft omwonenden per brief gewaarschuwd dat ze knallen kunnen horen. Er zijn waarschuwingsborden geplaatst rondom een natuurgebied in de buurt en de Sluitdijk is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Op het moment van explosies geldt de afsluiting ook voor wandelaars, fietsers en ruiters.

De EOD ontmantelde zondag een Duitse Vergeltungswaffe 1 uit de Tweede Wereldoorlog, die bij het Gelderse Wilp onderaan een talud van de snelweg A1 was gevonden. Het verwijderen van de op scherp staande ontstekers kostte veel moeite. Nadat de ontstekers waren verwijderd haalde de dienst de springlading in stukken uit het onbemande straalvliegtuig. Sinds woensdag zijn 5 pakketten springstof tot ontploffing gebracht.

Deventer organiseert mogelijk later dit jaar een expositie rondom de metalen resten van de ‘vliegende bom’.

Bron: ANP

VS voeren vergeldingsaanvallen uit in Irak

De VS hebben in Irak 5 wapenopslagplaatsen van door Iran gesteunde sjiitische milities gebombardeerd. De bombardementen waren volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie een vergelding voor raketbeschietingen door die milities van de luchtmachtbasis Kamp Taji, ten noordwesten van Bagdad. Daarbij kwamen woensdag 2 Amerikanen en een Brit om het leven.

Defensieminister Mark Esper zei dat de VS geen aanvallen accepteren "op onze mensen, onze belangen en onze bondgenoten". Doelwit waren verscheidene PMF-milities (Volks-Mobilisatiekrachten) die de VS verantwoordelijk houden voor aanvallen op de Amerikaanse troepen in Iran en hun bondgenoten. Sommige plaatselijke media meldden dat een Iraanse generaal van de Revolutionaire Garde bij de bombardementen is gedood. Sjiïtische geestelijken in de stad Karbala hebben geklaagd dat de Amerikaanse bombardementen ook een burgerluchthaven in aanbouw bij deze voor sjiïeten heilige stad hebben getroffen.

Bron: ANP