Oud-mariniers willen terug
Oud-mariniers willen terug naar het korps nu de verhuizing van de kazerne naar Vlissingen is afgeblazen. Dat zegt de KVMO, de officiersvereniging van de marine, tegen Hart van Nederland. De mariniers zegden eerder hun baan op, omdat ze niet in Zeeland wilden gaan wonen.
Nu de kazerne waarschijnlijk in het Gelderse Nieuw-Milligen komt te staan, zien de oud-mariniers weer toekomst bij het korps, zegt KVMO-voorzitter Marc de Natris. Het besluit om de kazerne naar Vlissingen te verhuizen stamt uit 2012, maar na een flinke rel liet de staatssecretaris vorige maand weten dat het plan van de baan is.
Dat was goed nieuws voor onder meer oud-korporaal Bob, die verder anoniem wil blijven. Hij vertrok in 2018 bij de Koninklijke Marine omdat hij het niet zag zitten om met zijn gezin naar de omgeving van Vlissingen te verhuizen. Toen hij hoorde dat de verplaatsing niet doorging, meldde hij zich weer aan bij het korps.
Defensie is niet actief bezig om hun oude werknemers te benaderen voor een terugkeer. Daarvoor is het nog veel te vroeg, zegt een woordvoerder.
Bron: ANP
Excuses minister-president voor Zeeuwen
Tijdens een bijeenkomst in Vlissingen woensdag heeft premier Mark Rutte de aanwezigen zijn verontschuldigingen aangeboden voor de gang van zaken rond de marinierskazerne in de stad. Zoals bekend besloot het kabinet 3 weken geleden om die kazerne niet in Zeeland te vestigen maar in Gelderland.
Rutte bood namens het hele kabinet excuses aan. Hij legde uit dat de mariniers niet bereid waren om naar Zeeland te komen omdat ze dan te veel van huis zouden zijn en omdat zij hun gezinnen niet willen ontwortelen. Dat zou – zo Rutte – kunnen leiden tot een leegloop bij het korps. De bewindsman gaf ook aan dat er wordt gekeken hoe Zeeland gecompenseerd kan worden voor de kosten die gemaakt zijn en de economische schade die de provincie heeft door het wegblijven van de mariniers. Concrete plannen hiervoor noemde hij niet.
Bron: Nu.nl
4 jaar voor drugssmokkel marineschip
Een 23-jarige ex-militair is veroordeeld tot 4 jaar cel voor de mislukte smokkel van 22 kilo cocaïne van Curaçao naar Nederland. De man was als militair werkzaam op het marineschip Zr.Ms. Johan de Witt dat werd ingezet bij de hulpverlening na de orkaan op de Bahama’s. Inmiddels is hij ontslagen bij Defensie.
De militair was aangehouden toen hij na de inzet bij de Bahama’s met 11 kilo drugs aan boord ging in Curaçao. Omdat vermoed werd dat er nog meer drugs moesten zijn, werd de Johan de Witt na terugkeer in Nederland nog een keer doorzocht. Hierbij werd nog eens 11 kilo cocaïne gevonden. De gevonden drugs hadden een straatwaarde van ongeveer 1 miljoen euro.
Bron: Het Parool
Cold Response van start
NAVO-oefening Cold Response in Noorwegen is begonnen. Liefst 15.000 militairen uit 10 landen doen mee aan deze training in het hoge noorden. Veel eenheden, ook Nederlandse, waren al vooraf in het oefengebied om zich voor te bereiden op de arctische omstandigheden.
Cold Response duurt tot en met 18 maart, maar de laatste week is de échte veldtraining. Nederlandse militairen van marine, landmacht en luchtmacht doen ook mee aan de oefening met onder meer schepen, helikopters, mariniers, een vuursteuneenheid en ondersteuning. In de komende Defensiekranten meer aandacht voor Cold Response. De Britse landmacht is van de partij met onder meer Apache bewapende helikopters. De Britsh Army zette een spectaculaire video van de voorbereidingen van de AH-64 eenheid online. Klik hier om de video op Youtube te bekijken.
Bron: British Army
Vervolg: zoektocht naar Britse vlieger
In onze vorige uitgave meldden we dat het NIMH in het bezit is van een foto van een door de Duitsers gevangengenomen Britse vlieger. De opname is gemaakt in Leeuwarden in vermoedelijk 1943. Onze oproep om hulp bij de identificatie heeft een paar interessante reacties opgeleverd.
Vooral ook omdat de vraag door lezers is gedeeld op social media, waarvoor dank! De heer Jansen heeft de hulpvraag uitgezet op een Britse Facebook-pagina voor geïnteresseerden in bommenwerpers in de oorlog. Die vraag levert meer dan 150 reacties op. Veel vragen en antwoorden over bijvoorbeeld de kleding of rang van ‘onze’ vlieger en uiteindelijk ook een naam. Maar of we daarmee de vlieger hebben geïdentificeerd, moeten we uiteraard nog even uitzoeken. Om die reden zijn nieuwe tips nog steeds van harte welkom. Stuur ze naar defensiekrant@mindef.nl. Uiteraard krijgen de tipgevers antwoord, maar dat het kan nog even duren voor we antwoord hebben.
Bron: Defensiekrant
Vierdaagse + coronavirus: in mei duidelijkheid
Volgens marsleider Henny Sackers van de Nijmeegse Vierdaagse gaat de organisatie in mei kijken of er maatregelen nodig zijn met het oog op het corona-virus.
Tegen de Gelderlander vertelde hij dat er verschillende maatregelen mogelijk zijn zoals bijvoorbeeld extra advies aan de deelnemers of het inrichten van een quarantaineruimte op wellicht Kamp Heumensoord.
Volgens Sackers is de overheid en dan met name het RIVM leidend in de besluitvorming over mogelijke maatregelen. Wel beschikt de stichting 4daagse over een eigen draaiboek met scenario’s. De organisatie heeft in het verleden al ervaringen opgedaan met besmettingen. Tijdens de vierdaagse van 2009 werden 2 Britse militairen ziek als gevolg van de Mexicaanse griep die toen heerste.
Bron: De Gelderlander
500e F-35 afgeleverd
Vliegtuigfabrikant Lockheed Martin meldt dat deze week de 500e F-35 Lightning II is afgeleverd. En in februari werd het 250.000ste vlieguur met het toestel gevlogen, dat opereert vanaf 23 vliegbases in de hele wereld.
Er zijn inmiddels meer dan 985 vliegers en 8.890 onderhoudstechnici opgeleid. De 500e is bestemd voor de Amerikaanse Air National Guard op de vliegbasis Burlington in Vermont, de ‘Green Mountain Boys’ van de 158e Fighter Wing.
De F-35 is in dienst in 9 landen. 8 krijgsmachtdelen van die landen hebben hun F-35’s operationeel inzetbaar verklaard en 4 hebben het toestel al ingezet voor gevechtsoperaties. De Lightning II wordt gebouwd in 3 versies: de F-35A voor normale operaties vanaf een startbaan, de ‘B’ voor verticaal landen en starten en de F-35C voor inzet vanaf vliegkampschepen. Nederland heeft de F-35A die wordt ingezet vanaf de vliegbasis Leeuwarden. Daarnaast zijn er toestellen in de Verenigde Staten gestationeerd voor onder meer opleidingsdoeleinden.
Bron: Lockheed Martin
Defensie had plan inzet leger MH-17
In een interview met de Telegraaf heeft de commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Martin Wijnen verteld dat een bataljon van de luchtmobiele brigade van 1.000 militairen klaar stond om naar Oekraïne af te reizen.
Daar moesten de rode baretten, samen met eveneens 1.000 Australische collega’s, de rampplek beveiligen zodat de stoffelijke resten van de inzittenden én eventuele bewijzen konden worden geborgen.
Volgens de Telegraaf was de bereidheid onder militairen om naar de rampplek af te reizen groot. Militairen die op vakantie waren meldden zich terug in Schaarsbergen met de mededeling dat ze mee wilden helpen. Uiteindelijk was de inzet van de luchtmobiele brigade niet nodig omdat de rebellen in het gebied waar MH-17 was neergekomen, meewerkten en de stoffelijke resten overdroegen. Een militaire missie was daarmee van de baan, wel was Defensie betrokken bij het nadere onderzoek van de rampplek (zie foto) en verzorgde het transport van de stoffelijke overschotten naar Nederland. De resten werden geïdentificeerd in een kazerne in Hilversum.
Bron: Telegraaf
Landmacht voor Pampus
Een bijzondere oefening: bouwprojecten uitvoeren op een moeilijk bereikbare locatie in het IJsselmeer. Op het forteiland Pampus in het IJsselmeer is een evenemententerrein ingericht dat de landmacht gaat opknappen.
Het werk begint met het overbrengen van het benodigde materieel, daarna gaat het échte klussen van start. Ingezet worden militairen van 103 Constructiecompagnie, 105 Geniecompagnie Waterbouw en een Cougar-helikopter van de luchtmacht. Fort Pampus dateert uit 1887 en was bedoeld voor de bescherming van Amsterdam. In het fort waren in de hoogtijdagen 200 militairen gestationeerd die onder meer beschikten over snelvuurkanonnen en lange afstandsgeschut. De werkzaamheden op Pampus moeten 19 maart klaar zijn. Tijdens de vrijwilligersactie NL Doet op 13 en 14 maart worden de militairen geholpen door vrijwilligers.
Bron: Defensie