Tekst Arno Marchand
Foto Jarno Kraayvanger | animatie: DPI animation House/Mediacentrum Defensie | headerfoto: SkyHive van Tective Robotics

Commerciële oplossing voor volgen vijandelijke troepen

Scroll naar beneden voor de animatie

Hoe kan de krijgsmacht gebruik maken van robotica-ontwikkelingen? Dat was de centrale vraag van de Defensie Innovatie Competitie (DIC) 2019 met het thema Smart Robotics. De SkyHive van de firma Tective Robotics was volgens de jury het beste idee en ging er met de winst vandoor.

Deze winnaar ontving een cheque van €200.000, waarmee een demonstrator kan worden gebouwd die Defensie binnen 2 jaar in gebruik kan nemen.

Maar wat is de SkyHive – Eyes on target’ precies?

Het is een systeem waarmee 3 tot maximaal 10 kleine drones gelanceerd worden vanuit, en ook weer terugkomen in, een lanceermodule. De zogenoemde ‘Hive’. Die kan vervoerd worden op de rug van een militair of op een voertuig.

De drones hebben een vliegafstand van 5 kilometer, een live cameraverbinding en zetten zelf een netwerkverbinding op. Zodanig dat als er 1 uitvalt, een andere het kan overnemen. Het koppelbare systeem biedt informatie en dus niet alleen data, werkt automatisch en autonoom. Zo kan een militair zich met belangrijker zaken bezighouden, zoals analyse van de beelden. Robotica is niet het antwoord op alles: de mens blijft voor delen essentieel.

Afbeeldingen: Tective Robotics

Later dan gepland

De finale was een paar maanden later dan gepland, maar dat komt omdat de afronding vorig jaar niet kon plaatsvinden. Hoe dan ook was voor de jury  duidelijk dat de 3 finalisten die een ontwerp hadden gemaakt voor het thema Smart Robotics dat met hart en ziel hebben gedaan.

Er waren deze editie niet zoveel deelnemers als voorgaande jaren. “Wellicht hebben we het onderwerp Smart Robotics iets te krap gekozen”, erkent (mede-)organisator kapitein-luitenant ter zee Harry Lijzenga. “Vanaf de start van de DIC in 2013 hebben we meestal zo’n 15 tot 20 inzendingen. Dat is ook ons streven.”

Winnaars Jeffrey Miog en Mattijs Otten ontvangen de cheque uit handen van brigadegeneraal Maas. De DIC is een manier om oplossingen te zoeken voor Defensievraagstukken en het daagt bedrijven uit om met nieuwe ideeën te komen voor het beter en veiliger optreden van militairen.

Waarom de DIC?

De DIC is in het leven geroepen om enerzijds het bedrijfsleven (min of meer panklare) oplossingen voor Defensie te laten bedenken. Anderzijds is het de bedoeling om het midden- en kleinbedrijf en zogenoemde ‘start ups’ met de krijgsmacht kennis te laten maken en erbij te betrekken.

De jury in beraad onder leiding van voorzitter van dit jaar, brigadegeneraal Maas die als Commandant 13 Lichte Brigade ook met het thema van deze DIC naar voren kwam. Heel Defensie kan een onderwerpsvoorstel voor de DIC indienen.

Smart Robotics

Smart Robotics moeten het werk voor militairen makkelijker en vooral ook veiliger maken. Bijvoorbeeld door een betere situational awareness: wat gebeurt er om hen heen? Het lokaliseren, identificeren en volgen van een tegenstander staat bekend als Red Force Tracking. Daarvoor zocht Defensie een oplossing.

Meer zien over Smart Robotics? Bekijk dan onderstaande animatie.

Dit waren de 2 andere finalisten van de DIC 2019:

‘Red Force Tracking - Vind en volg op de voet’ van Innoseis

Kleine sensoren die gevoelig zijn voor de kleinste trillingen, worden ‘geplant’ met een autonoom opererend robotplatform dat ze in de grond drukt. Sensoren communiceren met het robotvoertuig dat waarnemingen doorgeeft naar de basis. Waarnemen kan onder de grond (bijvoorbeeld tunnels) en erop, maar ook bewegingen in de lucht daarboven, 24/7, 50 dagen lang, weersonafhankelijk. Ze zijn zeer solide en werken volledig autonoom. Tevens te gebruiken bijvoorbeeld als kampbeveiliging of (tot op 100 meter) nauwkeurig bepalen van een vijandelijke afvuurpositie.

Afbeeldingen: Innoseis

‘Red Force Scanner’ van Eyeplane BV/Offroad apps BV

Hoe kan ik Red van Blue Forces onderscheiden? Het camerasysteem dat getraind is in het herkennen van mensen en voertuigen, stuurt met een real time downstream de beelden naar een mobiel of vast grondstation. Beelden worden geanalyseerd door software met behulp van artificial intelligence. Dat geeft een waarschuwing bij detectie van mogelijke vijandelijke troepen, met locatiebepaling door een satelliet. Digitale data wordt omgezet naar visuele informatie. Daarna kan de mens verdere stappen nemen, zoals live kijken en verder communiceren naar troepen in het veld. Een concept dat makkelijk aan te passen voor andere doeleinden en hogere beeldeisen.

Afbeeldingen: Eyeplane BV/Offroad apps BV

Waarmaken

Voor juryvoorzitter brigadegeneraal Jan-Willem Maas (Commandant 13 Lichte Brigade) hebben alle 3 de projecten enorm veel waarde voor het landoptreden met betrekking tot Red Force Tracking. “Met deze finale is de top van de ijsberg naar boven gekomen. Dat geldt uiteraard bovenal voor de winnaar.” “En dit is pas het begin,” besluit Lijzenga, “want nu moeten de winnaars het groeipotentieel waar maken.”

Ook dit jaar is er weer een DIC, deze keer met thema ‘Smart Medics’.

Mede-organisator en dagvoorzitter kapitein-luitenant ter zee Harry Lijzenga.