Carnaval!

Het zit er weer op, carnaval 2020 is voorbij. Traditioneel stortten tal van Nederlanders zich afgelopen weekeinde in dit prachtige feest. Niet alleen in het zuiden, maar ook in andere delen van het land. Ook defensiecollega’s genoten ervan, zoals minister Ank Bijleveld. De bewindsvrouw was aanwezig bij het feest in Oldenzaal. Op Twitter liet ze weten dat ze daar ook luitenant Stefan van 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel was tegengekomen. Ze had de infanterist kort daarvoor ontmoet bij een werkbezoek, al zag hij er toen – zo viel Bijleveld op – heel anders uit. ‘Maar ik natuurlijk ook’.

Defender brengt Amerikanen naar Europa

De komende weken staat West-Europa in het teken van de grote NAVO-oefening Defender. Tijdens Defender wordt de versterking van de Europese defensie met Amerikaanse eenheden beoefend. 

De oefening speelt zich ook af in Nederland, België en Duitsland. Het scenario is de afgelopen jaren vaker uitgevoerd: Amerikaanse militairen worden overgevlogen naar Nederland en nemen in de havens materieel in ontvangst dat per schip naar Europa is gebracht. Vervolgens vertrekken de spullen over de weg, over het water en door de lucht naar de oefengebieden in Oost-Europa. 

Bron: Defensie

Voice-kandidaat op bezoek bij landmacht

Vanavond wordt op RTL4 de finale uitgezonden van de Voice of Holland. In deze eindstrijd laten 4 deelnemers zien waar ze vocaal toe in staat zijn. Kandidaat Daphne van Ditshuizen uit Drenthe kreeg vorige week bij de halve finale steun uit een bijzondere hoek. Via een video maakte 43 Gemechaniseerde Brigade duidelijk achter haar te staan. Inmiddels is ze samen met haar coach Ali B. op bezoek geweest in Havelte.

In de video vertelden de militairen uit Havelte dat ze haar als goede 'naober' veel succes wilden wensen en nodigden haar én haar coach Ali B. dus uit voor een bezoek aan de kazerne. Of de video de doorslag gaf weten we niet, feit is dat Daphne tot verrassing van velen een plaats in de eindstrijd kreeg.

Bron: RTL4

Sterke mannen in Afghanistan

Sport staat hoog in het vaandel bij militairen. En dat ze daardoor fit zijn willen ze ook best laten zien. In Afghanistan organiseerden militairen van 11 Hersteldetachement een ‘strongman-wedstrijd’ oftewel een wedstrijd voor sterke mannen. 

Dat gebeurde in Mazar-e-Sharif waar de Nederlanders zijn gestationeerd om hun Afghaanse collega’s te trainen. Aan de strongman-wedstrijd namen 7 teams deel uit Nederland, de Verenigde Staten, Mongolië, Duitsland en België. De teams konden hun krachten meten bij 8 verschillende onderdelen, zoals het sjouwen van een rots of tillen van een enorme band. Maar ook werden er auto’s getrokken. Aan het eind van de competetie bleek dat de Amerikanen brons hadden veroverd, Mongolië goed was voor zilver en de Belgen de eerste plek in de wacht hadden gesleept. In Afghanistan werken momenteel zo’n 170 landgenoten voor de missie Resolute Support. 

Bron: Defensie

Postume dapperheidsonderscheiding

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang reikte eerder deze week in Djakarta 2 onderscheidingen uit aan de zoon van Rokus Visser: het Bronzen Kruis en het Oorlogsherinneringskruis. Visser landde in september 1944 samen met de Amerikaanse 101 Airborne Division op de Sonse Heide bij Eindhoven en was later samen met Britse commando’s betrokken bij de strijd op Walcheren.

Bij zijn inzet in Noord-Brabant en Zeeland kwam Rokus Visser onder zwaar vijandelijk vuur te liggen. Volgens de IGK een indrukwekkend verhaal van moed, doorzettingsvermogen en opofferingsbereidheid, waarvoor hij nooit de waardering heeft mogen ontvangen die hij verdiende. Nadat de zoon van Rokus Visser contact opnam met de staf van de IGK, startte die het speurwerk naar zijn dossier. Hierbij bleek dat het papierwerk al op orde was en de onderscheidingen al in 1951 klaar lagen. Op zijn Facebook-pagina geeft generaal Van Sprang aan dat hij het een eer en genoegen vond om deze omissie recht te zetten. 

Bron: Defensie

Centraal Militair Hospitaal gecertificeerd

Het in Utrecht gevestigde Centraal Militair Hospitaal (CMH) is de afgelopen tijd beoordeeld door het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Medewerkers van het NIAZ liepen, om tot een oordeel te komen, 4 dagen mee in het ziekenhuis en brachten alles in kaart. Dit levert een uitstekend rapport op voor het CMH .

Het militaire ziekenhuis kreeg niet alleen het felbegeerde certificaat, maar ontving ook complimenten voor de open en trotse cultuur. Het NIAZ was ook te spreken over het feit dat de zorg zoveel mogelijk op 1 dag en 1 locatie wordt aangeboden, wat natuurlijk enorm prettig is voor de patiënt. In het oordeel van het NIAZ valt verder op dat er veel aandacht is voor de werkhouding en ergonomie van de medewerkers van het Centraal Militair Hospitaal.

Bron: Defensie

Diploma’s voor Peshmerga

Meer dan 350 Iraaks-Koerdische Peshmerga hebben deze week hun training met goed gevolg afgerond. Deze werd gegeven door een Brits-Nederlands Mobile Training Team in het trainingscentrum bij Chamchamal. Het Nederlandse aandeel in de ‘wide area security’-training werd geleverd door militairen van de Luchtmobiele Brigade.

Bij de training werden de cursisten onderwezen in schiet- en gevechtsvaardigheden, het beveiligen van grote gebieden en het opsporen van geïmproviseerde explosieven. Maar ook leiderschap, instructietechnieken en medische handelingen stonden op het lesprogramma. De opleidingen die ons land samen met de coalitiepartners in het gebied verzorgt, dragen bij aan de capaciteitsopbouw van de Koerdische veiligheidssector.

Bron: Defensie

Rugzak met mogelijkheden voor EOD

De EOD beschikt sinds kort over nieuwe mobiele röntgen-detectiesystemen, om de inhoud van koffers of poststukken snel te kunnen scannen. De nieuwe apparatuur past in een rugzak en weegt slechts 9 kilo.

Mobiele detectiesystemen waren al langer in gebruik, maar door het gewicht van 15 kilo lastiger mee te nemen. Met de rugzak kan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie sneller op een locatie vaststellen of een pakket een gevaar vormt. De rugzak ‘met benefits’ kan zowel in missiegebieden als Nederland worden ingezet. Door gebruik te maken van hoge resolutie röntgenstraling kan een pakket worden bekeken zonder dat iemand dat hoeft open te maken. Dit verhoogt niet alleen de veiligheid van het personeel, maar versnelt ook het proces van de identificatie van de inhoud.

Bron: Defensie