Tekst kapitein Arjen de Boer
Foto kapitein Arjen de Boer

Verslag van de missie Resolute Support

Vragen voor Arjen? Mail naar defensiekrant@ mindef.nl

Vraag van deze week: 
Hoe gaan jullie op het kamp om met het Coronavirus?

Ook Kamp Marmal in Mazar-e-Sharif is waakzaam vanwege het Coronavirus. Maar volgens de dokter is er geen reden voor paniek.

Ik heb een lichtblauw flesje in mijn handen. Moeten we ‘op de man’ hebben, dat betekent in je zak dus. ‘Hände-desinfektionsmittel’ staat op het flacon van 100 ml. Het is één van de maatregelen tegen het Coronavirus, dat afgelopen week ook Afghanistan heeft bereikt. In de stad Herat, in het westen, is het virus geconstateerd bij een Afghaan die uit Iran kwam. Daarnaast waren er meerdere ‘verdachte’ gevallen.

Dus zijn ook op Kamp Marmal in het noorden van Afghanistan, waar Nederlandse militairen leven en werken, de seinen uit voorzorg op rood gezet. Even voor de duidelijkheid, het Coronavirus is hier nog níét gesignaleerd, maar better safe than sorry, in goed Nederlands.

Lijkt me duidelijk, het bewuste flesje met desinfectans. Flink aanbrengen en goed ‘wassen’.

Preventie, preventie en nog eens preventie

Positief/negatief

Mocht iemand verdacht worden drager te zijn van het Coronavirus, dan wordt hij/zij geïsoleerd in een speciale ruimte. Tests moeten uitwijzen of iemand daadwerkelijk besmet is of niet. “Als dat niet zo is, mag iemand vertrekken uit isolatie”, zegt onze dokter kapitein Nikki. “Is de test positief, dan moet die persoon blijven tot hij is genezen. De verzorging zou worden gedaan door personeel dat alleen deze groep patiënten behandelt. Zodat ze niet in contact komen met anderen en die kunnen besmetten.”

Het Coronavirus verspreidt zich via druppeltjes in de lucht. Dus vrijuit niezen is nogal oncollegiaal. (Foto: Centers for Disease Control and Prevention, United States Department of Health and Human Services)

Fitte militairen

Maar er is geen reden om angstig te zijn, aldus de arts. “Het is een nieuw virus, en dat vinden mensen eng. Maar vooralsnog is het niet dodelijker dan een gewone griep. De ziekte slaat nu vooral toe bij ouderen en mensen die al een slechte gezondheid hadden. Maar op dit kamp zitten vooral jonge, fitte militairen. Dus áls iemand ziek wordt, zal het naar alle waarschijnlijkheid mild verlopen.”

Dit was even schrikken, een mannetje in zo’n pak. Maar had gelukkig niks met ziektekiemen te maken, hij kwam gewoon de stoffige ventilatieroosters schoonspuiten. Stukje veilig werken.

‘Als iemand ziek wordt, zal het naar alle waarschijnlijkheid mild verlopen’

Voorkomen beter dan genezen

Het belangrijkste, vertelt Nikki, is 'preventie, preventie en nog eens preventie'. Dus handen wassen, niezen in je elleboogholte (niet in je hand), gebruikte tissues/zakdoekjes weggooien en handen ontsmetten met desinfectans. Vandaar dat flesje in mijn broekzak en de flesjes bij alle in- en uitgangen van de werk- en slaapvertrekken. En ja, een paar dagen geleden zag ik een Finse militair in de eetzaal niezen. Netjes in de elleboogholte. Maar ja, ik heb iemand ook in het wilde weg zien ‘hatsjoën’…

In Afghanistan zijn hele generaties opgegroeid die niets anders dan oorlog kennen. Een eventueel vredesakkoord zou hoop bieden op betere tijden.

Zouden de Taliban zich ook druk maken om het Coronavirus?

Minder geweld

Terwijl het virus zorgt voor de nodige reuring, houdt de Taliban zich juist relatief rustig. Sinds vorige week vrijdag is er sprake van een geweldsreductie, die een week moet duren. Vandaag is dus de laatste dag van een periode waarin de VS en Taliban hebben afgesproken het aantal geweldsacties drastisch terug te schroeven. Dit alles met het oog op een vredesakkoord.

En ja, het was relatief rustig aan deze kant. Veel ritten buiten de poort gingen niet door, schietbanen buiten het kamp waren niet in gebruik en ik had het idee dat er minder helikopterbewegingen waren. Dit zorgde ervoor dat de mannen van de Force Protection en het Special Operations Advisory Team minder te doen hadden. Hetzelfde gold voor de adviseurs. Alles was er op gericht eventuele incidenten te voorkomen.

Dit soort activiteiten was flink teruggeschroefd vanwege de geweldsreductie die 7 dagen duurt. Vandaag is de laatste dag. Overigens zijn deze foto’s maanden geleden gemaakt, dus er is geen directe link met afgelopen week.

Gekke vraag?

De Afghaanse nieuwsmedia bevestigen de relatieve rust. Er waren veel minder gevechtscontacten in Afghanistan; op een gegeven moment meer dan 90 procent minder volgens berichten. De woordvoerder van de Afghaanse president Ghani stelde dat de Taliban zich aan de afspraak houden. Dus tekenen de VS en de Taliban morgen hun vredesovereenkomst.

Een opluchting voor de Afghaanse burger, stel ik me zo voor. Die leest en hoort in het nieuws nu bijna meer over de dreiging van Corona dan over de zoveelste bermbom of overval. Maar terwijl ik dit tik, schiet me ineens een vraag te binnen; en misschien is het een gekke. Zou de Taliban zich ook druk maken om het Coronavirus? En zo ja, hebben zij dan ook een soort ‘Hände-desinfektionsmittel’?