01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 08

Missie Agenor van start

Tekst ritmeester Djenna Perreijn
Foto sergeant Aaron Zwaal I Video: adjudant Eva Klijn

Zr.Ms. De Ruyter is vertrokken. De komende maanden vaart het fregat door de Arabische Golf en passeert het de Straat van Hormuz. In dit economisch belangrijke zeegebied controleert het schip het zeerecht en monitort de activiteiten. De maritieme aanwezigheid moet spanningen in het gebied verminderen en vrije doorvaart garanderen. 

Zien hoe de De Ruyter aan missie Agenor begint? Bekijk de clip:

Het officiële startschot werd gegeven in Abu Dhabi tijdens een ceremonie met de partners en hoogwaardigheidsbekleders. Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Rob Kramer vertelde bij de plechtigheid zeker te weten dat het schip en zijn bemanning het “hartstikke goed gaan doen in deze missie. Ik wens ze een heel behouden vaart en weet dat ze allemaal weer veilig thuiskomen.” Bij aankomst in de Straat van Hormuz werd de De Ruyter gelijk ‘welkom geheten’ door de Iraanse marine. Een schip van de Revolutionaire Garde riep het fregat op en vroeg waar het heen ging. “Dat was zoals verwacht”, zegt commandant kapitein-luitenant ter zee Theo Klootwijk. “We hebben aangegeven dat we gebruik maakten van het internationaal erkende recht van doortocht in deze zeestraat. Ze maakten een paar foto’s van ons schip en vertrokken weer.”

Agenor is de naam van de militaire tak van missie EMASOH: European-led Maritime Awareness in the Strait of Hormuz. Frankrijk heeft de leiding maar ook België, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Italië en Portugal steunen de missie. De missie wordt aangestuurd vanaf het hoofdkwartier in Abu Dhabi, onder meer door 4 Nederlandse stafmilitairen. Zij zijn werkzaam binnen de domeinen operatiën, inlichtingen, logistiek en juridische zaken. 

Aanwezigheid

Zr.Ms. De Ruyter is een luchtverdedigings- en commandofregat. Hoewel de militaire aanwezigheid alleen al kwaadwillenden in de Straat van Hormuz moet afschrikken, beschikt het over middelen tegen allerlei dreigingen. Het heeft een NH90-maritieme gevechtshelikopter aan boord en gebruikt een moderne SMART-L-radar. De bewapening bestaat uit een 127 mm-kanon, een snelvuurkanon, torpedo’s, geleide wapens tegen vliegtuigen en raketten en anti-scheeps raketten.

Bekijk de marinecollega’s aan het werk in de Straat van Hormuz