Opa Guus Meeuwis krijgt postuum Mobilisatie-Oorlogskruis

Cees Meeuwis, de opa van zanger Guus Meeuwis, is vandaag postuum onderscheiden met het Mobilisatie-Oorlogskruis. Hij ontvangt het eerbetoon voor zijn inzet als militair tijdens de Tweede Wereldoorlog. Commissaris van de koning in Noord-Brabant Wim van de Donk reikte het kruis uit aan de familie in het Geniemuseum in Vugt.

Sergeant Meeuwis wordt tijdens de mobilisatie in augustus 1939 opgeroepen. Hij komt terecht bij de zoeklichtafdeling van het 3e Regiment Genietroepen in Ochten. Deze eenheid heeft de taak om het zuidelijkste deel van de Betuwestelling en de Maas af te sluiten. Na de capitulatie op 15 mei 1940 wordt Meeuwis gedemobiliseerd.

Krijgsgevangen
Op 29 juli 1943 moet Meeuwis zich melden in het Wehrmachtslager aan de Zonnebloemstraat in Amersfoort. Vanaf hier wordt hij met een groot aantal collega’s in krijgsgevangenschap afgevoerd. Na een lange treinreis arriveren ze in kamp Stalag IV-B in Mühlberg. Daar zit Meeuwis bijna 2 jaar gevangen, tot het Rode Leger het kamp op 23 april 1945 bevrijdt. Anderhalve maand later sluit hij in Roosendaal zijn gezin weer in de armen.

Documentaire
Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie vertelt in de documentaire ‘Liever krijgsgevangen’ het bewogen oorlogsverhaal van Cees Meeuwis. Kleinzoons Guus en Marc treden in zijn voetsporen door samen met hun vader en een oom dezelfde reis te maken als opa in de Tweede Wereldoorlog. Rode draad vormen de memoires van Meeuwis waarin hij onder meer openhartig schrijft over zijn jaren achter prikkeldraad. ‘Liever krijgsgevangen’ verschijnt komend voorjaar op www.75jaarvrij.nl.

Bron: Defensie

Familie Meeuwis.

Syrisch luchtafweergeschut haalt bijna passagiersvliegtuig neer

Syrisch luchtafweergeschut heeft vrijdag bijna een passagiersvliegtuig neergehaald. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA op basis van de woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie.

Syrië reageerde op een Israëlische raketaanval nabij Damascus. Een van de Syrische raketten raakte bijna een Airbus A320 met 172 passagiers aan boord. Het toestel maakte na de beschieting een noodlanding op Khmeimim Air Base aan de Syrische kust.

De woordvoerder zegt dat Israëlische straaljagers 8 raketten hebben afgevuurd op buitenwijken van Damascus. De F-16's zijn het Syrische luchtruim niet binnengegaan.

Bron: ANP

Rennen in Rukla

Nederlandse, Duitse, Noorse en Kroatische militairen hebben in Litouwse Rukla meegedaan aan een run against the finishline. Niet zomaar een hardloopwedstrijd maar 1 met speciale spelregels. 

De lopers worden bij deze wedstrijd achtervolgd door een Mercedes MB die iedere ronde 2 kilometer harder gaat rijden. Haalt de auto je in, dan ben je af. De uiteindelijke winnaar hield het 9 ronden vol en liep daarmee, omdat iedere ronde 2,3 kilometer lang was, zowat een halve marathon.

Bron: Defensie

F-35 voor Polen

Polen koopt als eerste land in Oost-Europa de F-35. De Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak tekende voor 32 toestellen. De aanschaf van het vijfde generatie gevechtsvliegtuigen kost 4,6 miljard dollar en is daarmee de duurste defensieorder die het land ooit deed.

Polen is het tiende NAVO-lid dat het nieuwe toestel koopt. De contractondertekening vond plaats tegen de achtergrond van uit Nederland overgevlogen F-35 uit Leeuwarden. De nieuwe ‘fighter’ vervangt bij de Polen oude MiG-29 Fulcrum straaljagers. 

Bron: Airforce technology

Nieuwe defensieradar toch naar Gelderse Herwijnen

Het nieuwe radarstation van Defensie wordt toch in het Gelderse Herwijnen geplaatst. De gemeente West Betuwe tekende bezwaar aan tegen de komst van de zogeheten SMART-L, die dat het luchtruim moet bewaken, vanwege potentiele gezondheidsklachten door straling.

Volgens staatssecretaris Barbara Visser valt de blootstelling aan straling van de defensieradar binnen de geldende wet- en regelgeving.  Bovendien bleken andere locaties niet geschikt . Alternatieven zijn te duur, of het duurt te lang voordat daar de radar in gebruik kan worden genomen. Ook zijn er locaties waarvan het onzeker is of Defensie die kan kopen.

De zogeheten SMART-L radar, die vorige maand ook in het Friese Wier werd geplaatst, vervangt die in Nieuw-Milligen. Als de gemeenteraad niet meewerkt, kan Visser het project doordrukken op basis van een speciale regeling. Toch houdt de staatssecrataris een vinger aan de pols. Na de bouw en voorafgaand aan de operationele ingebruikneming worden er opnieuw metingen uitgevoerd. Dit om het feitelijke stralingsniveau vast te stellen. Pas nadat ook hieruit blijkt dat de radar voldoet aan de geldende richtlijnen neemt Defensie het apparaat in gebruik.

Bron: Defensie

Nieuwe onderzeebootjager voor Engeland

De Britse Royal Air Force heeft deze week een nieuw vliegtuigtype verwelkomd. De P-8  Poseidon, een militaire variant van de bekende vakantie-jet Boeing 737, is speciaal toegerust voor de bestrijding van onderzeeboten.

De Britten hebben 9 machines gekocht met het oog op de toegenomen dreiging van Russische onderzeeboten. De laatste toestel wordt afgeleverd in 2021 en alles is operationeel in 2024. 

De Poseidon is bij de Amerikaanse marine de opvolger van de P-3 Orion, waar ooit ook onze marine mee vloog.  Het toestel wordt niet alleen gebruikt in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië maar ook in India en Australië. Fabrikant Boeing heeft ook al bestellingen binnen van Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Korea.

Bron: Royal Navy

Eerste en Tweede Kamer herdenken terugkeer na WO II

De Eerste en Tweede Kamer herdenken op 20 november met een speciale vergadering dat het parlement weer aan het werk ging na de Tweede Wereldoorlog. Het is dan 75 jaar geleden dat het parlement in vrijheid terugkeerde naar het Binnenhof.

De herdenking is op 20 november in de Ridderzaal in Den Haag, vertelt Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer. "De Eerste en Tweede Kamer vergaderden toen voor het eerst sinds 1940 samen in de Ridderzaal op het Binnenhof." Voor het parlement "was het Binnenhof in de oorlog gesloten omdat de Duitsers daar zaten". Dit jaar wordt bij de verenigde vergadering stilgestaan door middel van zo'n zelfde vergadering.

Bruijn laat weten dat veteranen en jongeren worden uitgenodigd voor de herdenking. Ook staan de Kamers stil bij de troonrede van toenmalig koningin Wilhelmina.

Bron: ANP

De 800 van Havelte

Het aantal openstaande vacatures op de Johannes Postkazerne in Havelte is inmiddels gestegen tot ongeveer 800. Dat meldt RTV Drenthe. Om dat grote aantal banen te vullen wordt de werving intensief aangepakt door de speciale Bizon-compagnie van 43 Gemechaniseerde Brigade. 

Deze week was er een informatiedag voor 120 jongeren. 1 van 10 informatiedagen die in 2020 zijn gepland. Daarnaast zijn er ook snuffelstages zodat mogelijke kandidaten kunnen kijken wat het werk inhoud, welke studiemogelijkheden er zijn en hoe de opleiding in elkaar zit. 

Bij de zoektocht naar nieuw personeel heeft 43 Gemechaniseerde Brigade er last van dat het noorden niet zo dichtbevolkt is. Omdat ook het bedrijfsleven op zoek is naar nieuw personeel, ondervinden de wervers ook de nodige concurrentie op de arbeidsmarkt. Om die reden is er ook overleg met de opleidingsinstituten in de regio.

Bron: RTV Drenthe 

Willemstad op pad

Mijnenjager Zr.Ms. Willemstad heeft het ruime sop gekozen. Het schip vertrok uit de thuishaven Den Helder voor een vaartocht van 4 maanden bij de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1, een permanente eenheid van het bondgenootschap. 

Het eerste deel van de tocht brengt de mijnenjager naar de Noordzee om mijnen te ruimen in de Nederlandse, Belgische en Noorse wateren. Daarna volgen de oefening Joint Warrior en operatie Open Spirit in de Baltische Zee; een jaarlijks terugkerende zoektocht naar explosieven uit de beide wereldoorlog. 

Het schip is als eerste mijnenjager uitgerust met de nieuwste Remus-systemen, waarmee het mogelijk is om onder water stukken bodem en objecten in kaart te brengen. De onderwaterdrone kan vooraf geprogrammeerde opdrachten zelfstandig uitvoeren.

Bron: Defensie

Defensie ondersteunt bij ‘Corona-quarantaine’

Defensie heeft Nederlanders gehuisvest die begeleid zijn teruggekeerd uit de provincie Hubei in China vanwege het coronavirus. Het gaat om 15 Nederlanders en 2 Chinese gezinsleden.

Eenmaal terug op Vliegbasis Eindhoven werd iedereen gecontroleerd op ziekteverschijnselen en vervolgens naar de Defensielocatie Huis ter Heide gebracht. Daar wordt bekeken waar ze in quarantaine gaan. Er zijn geen symptomen van besmetting vastgesteld.

Voor de reizigers gelden preventieve quarantainemaatregelen. Dit kan zijn in de eigen thuissituatie, maar ook in de centrale opvanglocatie. De uitvoering van de quarantaine staat onder toezicht van de GGD. 

Bron: Defensie