Tekst ritmeester Arthur van Beveren
Foto sergeant Jasper Verolme | Video: sergeant-majoor Christian Snijders

‘Hij of ik. Een Canadees en een Duitser’ nieuw in Nationaal Militair Museum

Op 13 februari opent in het Nationaal Militair Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Hij of ik. Een Canadees en een Duitser’. De Defensiekrant licht alvast een tipje van de sluier op van deze grootste productie van het NMM ooit.

Tigertank kwam over uit Engeland

In een lege vitrine staat Duitser Hans. Canadees Léo heeft in de tentoonstellingsruimte al meerdere posities ingenomen. Met nog een week te gaan wordt het bunkerachtige decor van de nieuwe tentoonstelling langzaam gevuld met steeds meer museumobjecten uit eigen collectie en bruiklenen vanuit de hele wereld. Er zitten unieke objecten tussen zoals een Canadees Buffalo rupslandingsvaartuig en een Duitse Tiger II tank, overgekomen uit Engeland.

Deze Königstiger is speciaal voor de tentoonstelling uit het Tank Museum in het Britse Bovington naar Soesterberg vervoerd.

Rauwe slagveld Tweede Wereldoorlog komt binnen

Persoonlijk

De hoeveelheid voertuigen maakt indruk, maar de belevenissen van bevrijder Léo Major en bezetter Hans Kürten blijven misschien nog langer hangen. In de vorm van levensechte diorama’s, ondersteund door licht- en geluidseffecten komt het rauwe modderige slagveld van de Tweede Wereldoorlog binnen. De mannen hebben echt bestaan, en hun militaire loopbaan toont grote paralellen. Aan de hand van de 2 militairen volg je het verhaal van de bevrijding van Europa vanaf 1944 tot in Nederland.

Samensteller Dirk Staat van het NMM leidt de Defensiekrant alvast rond en vertelt waarom er ook aandacht is voor het Duitse perspectief.

Léo Major verliest bij een verkenning van Zwolle in april 1945 zijn maat. Toch vervolgt hij zijn weg en wordt bekend als de bevrijder van Zwolle. Hij raakte eerder in de oorlog zijn linkeroog kwijt door een Duitse mortieraanval.
Een deel van het Canadese materieel dat voor de tentoonstelling naar het NMM is vervoerd. De tentoonstelling duurt tot september 2021.