07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 04

LENS!

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

Spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen genomen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we het alleen maar drukker krijgen, nemen we steeds minder moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Afscheid van Den Helder of afscheid van het fregat De Ruyter. Het is maar waar je staat, op de kade of aan de railing. Feit is dat het fregat op weg is naar de Straat van Hormuz. Sergeant Jan Dijkstra maakte het afscheidsportret (vanaf de kade dus).

Bij de opleiding tot officier der mariniers komt het niet alleen aan op fysieke kwaliteiten. Er wordt ook geschoten zoals deze schutter laat zien. Het motto is naast naar voren kijken ook de omgeving in de gaten houden. Foto: Rob Gieling.

Fotograaf Valerie Kuypers nam deze sfeervolle foto op 6 januari jl. bij de nieuwjaarsreceptie van de Gouverneur der Residentie. Deze functie wordt uitgevoerd door de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens.

Om te kunnen rijden, vliegen en varen is onderhoud nodig. Zonder onderhoud geen inzetbare krijgsmacht en dus is het MatlogCo belangrijk. Foto: Louis Meulstee.

De Kuip is meer dan een voetbalstadion. En dus kan een bar een (bijzondere) achtergrond zijn voor de eindoefening van de mariniersopleiding, zoals de foto van sergeant-majoor Hille Hillinga bewijst.

Een eindoefening vraagt vaak het uiterste van militairen-in-opleiding. Zeker wanneer het mariniers betreft. De binnenkomst en baretuitreiking maken veel goed. Foto Hille Hillinga.

Dit is geen inklimmer, maar een hond die op zoek is naar inklimmers. Een werkplek van een viervoeter waar zijn (of haar) speurneus goed tot zijn recht komt. Foto: Valerie Kuypers.

Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade brengen samen met Amerikaanse collega’s een oefengewonde naar een helikopter. De militairen uit Havelte trainen in Hohenfels, Duitsland. De oefening Combined Resolve XIII is erop gericht om vooral de Amerikanen te laten wennen aan Europese omstandigheden en samenwerking met de partners. Er doen meer dan 5.000 militairen aan mee. Foto: Spc Audrequez, JMRC Public Affairs.

Geen Nederlandse militairen, maar wel een leuke foto met vaderlandse inbreng. Re-enactors uit ons land geven een ‘show’ tijdens de naamgeving van een brug in de Luxemburgse plaats Moestroff. De brug is vernoemd naar private first class Vincent Festa, een Amerikaanse militair die bij de bevrijding van Luxemburg in de oorlog sneuvelde. Foto: Senior Airman Kyle Cope.