Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Jarno Kraayvanger

Sergeant Joost van der Hulst sport tegen kinderkanker

Alleen bij het horen van het woord triatlon breekt velen het zweet al uit. Laat staan wanneer ze er aan mee zouden doen. Sergeant Joost van der Hulst (27) deinst er niet voor terug en gaat in mei naar Barcelona voor Ironman 70.3. Oftewel 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen én 21 kilometer hardlopen. Hij doet dat allemaal voor KiKa. “Want kanker is verschrikkelijk, kinderkanker is nog aangrijpender.”

Met deze afstanden is Ironman 70.3 officieel een halve triatlon. De 70.3 staat voor de afstand die de sporters in mijlen afleggen. “Had KiKa me de mogelijkheid geboden een hele te doen, dan was ik daarvoor gegaan. Maar ook van de afstanden van een halve triatlon word ik nerveus.” 

Joost heeft inmiddels al bijna € 5.000,- opgehaald

Comfortzone

Hoewel hij een heel sportief baasje is, staat vast dat Joost het zwaar gaat krijgen. Vooral tegen het zwemmen en fietsen ziet hij op. “Deze sporten liggen ver buiten mijn comfortzone. Ik ben er nog niet zo goed in. En als ik zie dat andere deelnemers het veel beter doen, wil ik bijblijven en het liefst voorblijven. Gevaar is dat ik mezelf tijdens het eerste onderdeel opblaas.”  

Toch ziet Joost deelname meer als een mentale uitdaging: “In m’n hoofd moet de knop om. Je kunt immers meer dan je denkt, dat leer je bij Defensie wel. Wat me kracht geeft, zijn al die dappere kinderen met kanker. Die hebben het véél zwaarder dan ik.”

‘Sportinstructeurs helpen me met mijn persoonlijke trainingsschema’

Persoonlijk trainingsschema

Joost is al maanden volop aan het trainen. Daarbij krijgt hij hulp van Defensie. De verbindelaar-in-opleiding mag de sportmomenten in de baas z’n tijd gebruiken voor de voorbereiding. Sportinstructeurs helpen hem bovendien met zijn persoonlijke trainingsschema. “Dit is echt heel waardevol, want deze mannen zijn professional en weten precies wat ik op welk moment moet trainen.”

Zo is het onverstandig om direct in volle vaart met het hardlopen, fietsen en zwemmen aan de gang te gaan. “In de opbouw van het trainingsschema houden we rekening met de belasting en belastbaarheid van Joost. Ook trainen we hem aan de hand van het Athletic Skills model. Daarbij krijg je trainingsprikkels door middel van verschillende bewegingen. Dus niet alleen fietsen op een wielrenfiets, maar ook op een mountainbike”, verduidelijkt een sportinstructeur.

‘Ik moest minstens € 4.750,- ophalen, maar hoe meer hoe beter’

Meten

En om zichzelf te meten, doet Joost tussendoor mee aan verschillende wedstrijden, zoals een hardloopevent of wielerparcours. Vanwege het weer blijft het momenteel alleen beperkt tot spinningwedstrijden in de sportschool. 

De hamvraag is natuurlijk hoeveel geld Joost al heeft opgehaald. “De teller staat momenteel op bijna € 5.000,-. Ik moest minstens € 4.750,- ophalen, maar hoe meer hoe beter. Iedere euro moet naar KiKa."

Waarom KiKa?

Over de hele wereld worden sportevenementen voor het goede doel gehouden. Waarom koos Joost voor de Ironman 70.3? “Toen Maarten van der Weijden de Elfstedentocht voor de Kankerbestrijding zwom, inspireerde dat mij om óók voor het goede doel aan de slag te gaan. Daarnaast hebben velen in mijn omgeving te maken gehad met kanker. En ik was op zoek naar een sportieve uitdaging. Met KiKa Extreme viel alles op z’n plaats.”