Lest we forget…

De Amerikaanse strijdkrachten publiceerden deze indrukwekkende foto van een rij graven op de nationale begraafplaats Arlington onder de noemer ‘first snow’. Arlington is in alle opzichten een indrukwekkend eerbetoon aan hen die er een laatste rustplaats hebben gevonden. Zeker het aantal gestorvenen maakt indruk. Er zijn ongeveer 400.000 militairen en staatsmannen/-vrouwen begraven (U.S. Army photo by Elizabeth Fraser / Arlington National Cemetery / released).

Bron: Amerikaanse strijdkrachten

Squire naar België

Onze zuiderburen hebben 9 Squire gevechtsveldradars overgenomen van ons land. Al in 2018 zetten minister Bijleveld en haar Belgische collega hun handtekening onder een principeovereenkomst daarvoor. Vorige week kon directeur Defensie Materieel Organisatie vice-admiraal Arie Jan de Waard de systemen overdragen. De radars zijn in de zogenoemde Block 2 uitvoering en daardoor uitstekend geschikt om drones te ontdekken. Verder kunnen ze supersnel vaststellen waar een mogelijk doel zich bevindt. Squire Block 2 kan een voetganger op 12 kilometer afstand ontdekken en rupsvoertuigen op liefst 48 kilometer. De nieuwe radars worden ingedeeld bij het Bataljon Jagers te Paard. (archieffoto: Thales, Willem van Walderveen)

Een (bijna) kus van een Rus…

De Amerikaanse marine heeft een filmpje vrijgegeven waarop de destroyer USS Farragut volgens Washington agressief wordt benaderd door een schip van de Russische marine.  De Rus, volgens kenners een inlichtingenschip, kwam tot 60 meter van de Amerikaan voor het schip van koers veranderde. De Farragut waarschuwde het Russische schip door 5 signalen te geven met de scheepstoeter, het internationale signaal voor een dreigende aanvaring. Later kruiste het Russische schip op korte afstand achter het Amerikaanse vaartuig. Het incident vond op 9 januari plaats in de Noord Arabische Zee. Het is niet voor het eerst dat Russen en Amerikanen in elkaars vaarwater komen. Juni vorig jaar kwam een Russisch schip tot op 30 meter van een Amerikaans. Video: U.S. Navy

Bron: Amerikaanse strijdkrachten

De handen ineen…

Met een traditionele vaandeloverdracht heeft het Duits-Nederlandse 1GNC uit Münster in Straatsburg (Frankrijk) afstand gedaan van zijn tijdelijke taak als commandant van de NATO Response Forces Land (NRF). Een jaar lang stond het internationale hoofdkwartier paraat voor deze opdracht. Sinds 1 januari tekent het zogenoemde Eurocorps hiervoor en blijft dat de komende 12 maanden doen. Op de foto slaan drie luitenant-generaals de handen ineen: rechts commandant 1GNC, de Duitser Alfons Mais .Links zijn collega van Eurocorps, Laurent Kolodziej uit Frankrijk. In het midden de Amerikaanse commandant van Allied Land Command Izmir, de Amerikaan J.T. Thomson die het vaandel terugnam van 1GNC en doorgaf aan Eurocorps. Thomson sprak bij die gelegenheid zijn waardering uit voor de inzet van het Duits-Nederlandse korps. (foto Lt.Col Travis Dettmer).

Bron: Amerikaanse strijdkrachten

Reuze-order voor Damen

De Nederlandse scheepswerf Damen Naval Shipbuilding heeft de aanbesteding gewonnen voor nieuwe fregatten voor de Duitse marine. Met de order voor dit ‘Mehrzweckkampfschiff (MKS 180) is een bedrag gemoeid van ruim 5 miljard euro. Damen werkt bij dit project nauw samen met Thales en de Duitse partner Blohm + Voss. De schepen worden in Duitsland gebouwd en vanaf 2027 in dienst gesteld (artist impression BAAINBw/MTG Marinetechnik).  

Bron: Bundesministerium der Verteidigung

Hoogvliegers scoort meer dan 1 miljoen

Vorige week startte de Nederlandse dramaserie Hoogvliegers over het wel en wee van Rutger, Guus en Leyla, 3 jonge luchtmachtvliegers. De eerste aflevering van de nieuwe serie werd bekeken door liefst 1.182.000 kijkers. Dat aantal zal nog oplopen doordat veel mensen tv-programma’s achteraf streamen. Hoogvliegers is iedere zaterdagavond te zien op NPO1. De serie kan ook bekeken worden via npostart.nl en NPO Start Plus.

Bron: kijkonderzoek.nl