05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 02

LENS!

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

Spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen genomen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we het alleen maar drukker krijgen, nemen we steeds minder moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Om geld in te zamelen voor fysiek of mentaal gewonde collega’s gaat een team van het Korps Mariniers op 4 april aanstaande het parcours van de Rotterdam Marathon speedmarsend afleggen. Ze trainen keihard om het record van 4 uur, 16 minuten en 48 seconden – in handen van hun Engelse collega’s - te breken. Sergeant-majoor Jasper Verolme legde een training in Gilze-Rijen vast. 

De kranslegging bij het mariniersmonument aan het Oostplein in Rotterdam werd treffend in beeld gebracht door fotograaf René Verleg. Burgemeester Ahmed Aboutaleb werd bijgestaan door korpscommandant brigadegeneraal Jeff Mac Mootry en andere autoriteiten. 

Fotograaf Valerie Kuypers nam deze sfeervolle foto op 6 januari jl. bij de nieuwjaarsreceptie van de Gouverneur der Residentie. Deze functie wordt uitgevoerd door de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens.

Het paard vervult traditioneel een belangrijke rol bij ceremoniële plechtigheden van de krijgsmacht. Het is dus niet vreemd dat fotograaf sergeant Cristian Schrik zijn camera richtte op het hoofd van dit indrukwekkende ros.

De marechaussee is van vele markten thuis. Meestal is iedereen blij met de inzet van de KMar, maar soms ook niet… Deze marechaussee richt zijn laser op een voorbijrijdend voertuig. Houdt de bestuurder zich aan de snelheid of is hij toch kandidaat voor een bekeuring? Wie zal het zeggen. Fotograaf Valerie Kuypers legde het tafereel vast. 

Een uitzending is pas écht afgerond nadat de betreffende militair is beloond met zijn of haar medaille. De uitreiking ervan komt regelmatig voor, maar levert af en toe hele spannende foto’s op zoals sergeant Cristian Schrik laat zien. De mouwemblemen van de 3 landmachters al ontcijferd? Ze zijn afkomstig van het Ondersteuningscommando Land, 11 Luchtmobiele Brigade en 13 Lichte Brigade.

Tot slot wat vuurwerk in de vorm van deze schietoefening bij een opleiding Battle Drills van het Korps Mariniers. Fotograaf sergeant Aaron Zwaal reisde naar Budel om het vast te leggen.