Laatste F-35 voor Amerikaanse vliegbasis

Een paar dagen na de aanslag op de Iraanse generaal Soleimani heeft Amerika deze indrukwekkende foto van 52 F-35’s online gezet. De foto zou niet gepost zijn om indruk te maken op Iran, maar omdat de 2 eenheden van Hill Air Force Base (388 Fighter Wing en Reserve 419 Fighter Wing) hun laatste F-35 in ontvangst hebben genomen. 

Volgens sommige Amerikaanse media is er wel degelijk een verband met de situatie in het Midden-Oosten. Hoe dan ook, 52 F-35’s op 1 startbaan is een bijzonder gezicht. 

Bron: U.S. Air Force. Foto: R. Nial Bradshaw.

Nieuw wapensysteem getest op Apache

Op Fort Hood Military Army Base in jet Amerikaanse Texas is onlangs het Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS) voor de Apache gevechtshelikopter getest.

De huidige Hydra raket waarmee de Apache al opereert is uitgebreid met een laser guided section: APKWS. Hiermee wordt het een precisie aangestuurde raket die een doel exact kan treffen. "Het dient niet volledig ter vervanging van de huidige raket", zegt apachevlieger majoor Boudewijn Stevens, tevens verantwoordelijk voor een goede invoer van het nieuwe wapen. "In de toekomst zullen we met een mix van geleide en ongeleide raketten vliegen."

APKWS kan nevenschade voorkomen, maar het is niet in alle situaties nodig om een dergelijk geavanceerd wapen in te zetten. Wanneer vijandelijke troepen vanuit een bergkam of grote bosrand ons of onze collega’s op de grond onder vuur nemen, kan suppressive fire met ongeleide rakketen dit vijandelijk vuur doen stoppen en de vijand teruggedrongen worden.

Tijdens de test zijn op de Apache en op de grond diverse (high speed) camera’s geïnstalleerd, zodat de baan en de impact van de raket geanalyseerd konden worden. Deze data wordt samengevoegd met operationele data van de US Army, die APKWS heeft ingezet in onder andere Afghanistan. Hiermee worden procedures en tactieken ontwikkeld.

Bron: Defensie

Militairen lopen 450 kilometer over Birma-spoorweg

Sergeant der 1e klasse Emiel Garstenveld en marinier der 1e klasse Jesse Jordens lopen momenteel 450 kilometer over de Birma Railway in Thailand en het huidige Myanmar. Met de mars vragen ze aandacht voor de mensen die er stierven voor onze vrijheid.

De Birma-spoorweg, ook wel de dodenspoorlijn genoemd, liep tussen het Thaise Non Pladuk en Thanbyuzayat (Birma, Myanmar). Die werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in 16 maanden aangelegd in opdracht van Japan.
De Japanners hebben destijds op grote schaal dwangarbeiders ingezet: tussen de 180.000 en 250.000 Zuidoost-Aziatische burgers en 61.000 krijgsgevangenen. Iedere dag lieten gemiddeld 75 mensen het leven. Uiteindelijk stierven 100.000 burgers en 15.000 geallieerde gevangenen. Onder hen 3.000 Nederlanders.
Garstenveld en Jordens zijn gestart bij station Ban Pong. Vanaf daar lopen ze 100 kilometer over het originele spoor dat nog steeds in gebruik is. Daarna vervolgen ze het in onbruik geraakte spoor. De militairen zijn op hun tocht volledig zelfvoorzienend en slapen op locaties die toevallig op hun pad komen.

Bron: Defensie

Nederland beveiligt luchtruim Benelux

F-16's van vliegbasis Leeuwarden beveiligen tot en met 19 februari het Benelux-luchtruim. Reageren op schendingen van het luchtruim is 1 van de taken van de luchtmacht. Daarom staan 24/7, 2 jachtvliegtuigen paraat. Dit is het zogenoemde Quick Reaction Alert (QRA). 

Tot voorkort had Vliegbasis Kleine-Brogel in België deze taak. Nederland en België leveren bij toerbeurt QRA-jachtvliegcapaciteit. Dat gebeurt vanaf de vliegbases Leeuwarden of Volkel óf van de Belgische vliegbases Kleine-Brogel of Florennes.
De gevechtsleiding van het Air Operations Control Station in Nieuw-Milligen alarmeert de QRA als een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken. De F-16's stijgen dan binnen enkele minuten op om het te onderscheppen.

Bron: Defensie

Amerikaanse leger verbiedt TikTok, Nederland waarschuwt

De US Navy en de US Army hebben deze week het gebruik van de app TikTok verboden op diensttelefoons. Ook de Nederlandse krijgsmacht waarschuwt voor de app, waarmee eenvoudig korte filmpjes en foto’s geüpload worden. 

Het Amerikaanse verbod komt voort uit het feit dat de app in China is gemaakt. Daarnaast zat er een beveiligingslek in. Kwaadwillenden konden daardoor relatief eenvoudig in accounts inbreken en de inhoud manipuleren. In Nederland is TikTok met name populair onder jongeren.
De Nederlandse krijgsmacht benadrukt dat voor dit soort apps regelmatig foto’s worden gemaakt en geüpload. Maar op Nederlandse defensielocaties geldt een fotografieverbod en in sommige gevallen een verbod op het maken van geluidsopnamen. Het maken en delen daarvan is verboden. Er kunnen grote risico’s aan kleven, zoals het ongewild openbaar maken van staatsgeheimen. Een ander voorbeeld is het overtreden van privacyregels door collega's herkenbaar te fotograferen.

Bron: Defensie

Antitankkanonnen Belgische leger werken niet

Het Belgische leger heeft 18 pantservoertuigen die geen antitankmunitie kunnen afvuren. De zogeheten Piranha's zijn uitgerust met een kanon dat niet geschikt is om vijandige tanks te kunnen doorboren.

Volgens de krant De Morgen rammelt het Direct Fire 90 millimeter-kanon aan alle kanten bij het vuren: schroeven komen los, bedrading desintegreert door de hitte en kleppen breken. De problemen bestaan al sinds de aankoop in 2006 in Zwitserland ter vervanging van de Leopard-tanks. Ruim een jaar later kon een nieuwe minister van Defensie de bestelling van 22 Piranha's stoppen, maar voor 18 was het te laat. Ze werden zonder succes in de verkoop gezet.
België betaalde 69,9 miljoen euro voor de Piranha's, schrijft De Morgen. De militaire vakbond ACMP noemt het 'verspilling van overheidsmiddelen'en vindt het "schrijnend dat het leger er niet in slaagt om in 10 jaar dit probleem op te lossen."
Een jaar geleden is Defensie gestopt met het gebruik van de zware munitie, omdat de kosten van het onderhoud van de Piranha's te hoog oplopen. Er wordt nu een minder belastende munitie gebruikt die niet pantser doorborend is.

Bron: ANP

Varende oefening in Amerika

Nederlandse militairen van het Korps Commandotroepen en 11 Luchtmobiele Brigade hebben eind vorig jaar deelgenomen aan een 5 weken durende training in Amerika. 

Ze leerden hier met name te opereren vanaf kleine vaartuigen. De training werd verzorgd op het John C. Stennis Space Center in het zuiden van Mississippi. Op de foto vuurt een Nederlandse commando vanuit een bootje op een (voor ons) onzichtbaar doel.

Bron: Amerikaanse strijdkrachten. Foto: Michael Williams.