Hoogste generaal traint met atleten

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp heeft zich van z'n sportieve kant laten zien. Hij trainde mee met de Nederlandse deelnemers van de Invictus Games volgende maand in Canada.

Met zijn verrassingsbezoek wilde de CDS laten zien dat de deelnemers van de wereldspelen voor mentaal of fysiek gewond geraakte (oud)-militairen niet worden vergeten. Hij deed actief mee aan boogschieten en rolstoelbasketbal. Met deze laatste sport gooit Nederland waarschijnlijk hoge ogen.  

Defensie-operaties onder de loep

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert is afgelopen maand afgereisd naar het Pentagon in Washington D.C. om daar te praten over militaire operaties in Afghanistan, Irak, Litouwen en Mali.

"De situatie in de wereld is op z'n zachtst gezegd onzeker. Om onze belangen en waarden te beschermen hebben we elkaar hard nodig", aldus Hennis. Ook sprak ze met haar Amerikaanse collega James Mattis over de situatie in Noord-Korea en Venezuela. 

F-16’s boven Marnewaard

F-16 vliegers zijn de komende week boven het Groningse oefengebied Marnewaard actief. De luchtmacht is tot 1 september bezig met de Fighter Weapons Instructor Training. Landmacht-militairen op de grond helpen de toestellen met de doelaanwijzing. Om in het echt burgerslachtoffers te voorkomen, vergt deze werkwijze grote nauwkeurigheid. 

De vluchten met 8 toestellen zijn overdag boven de oefenterreinen Marnehuizen en Drenthe. Apache-gevechtshelikopters van vliegbasis Gilze-Rijen doen de laatste 2 dagen mee. Ook zij ‘vallen’ gronddoelen aan en beschermen de troepen. 

Escorte voor Russische onderzeeboten

Op zo’n 80 kilometer uit de Nederlandse kust heeft Zr. Ms. De Ruyter afgelopen maand 2 Russische onderzeeboten en een sleepboot geëscorteerd.

Het luchtverdedigings- en commandofregat nam op de Noordzee tegelijkertijd een Russisch inlichtingenschip waar, dat in tegengestelde richting voer. Het gebeurt vaker dat Russische eenheden Nederland passeren. Zij varen dan door de Exclusief Economische Zone, maar buiten de territoriale wateren.