Tekst tweede luitenant Jessica Bode
Foto sergeant Hille Hillinga, archief

“Het is nu of nooit, ik ga ervoor!” De 31-jarige specialist vliegtuigplaatwerk sergeant Davy is vastberaden. “Ik ga me aanmelden bij het Korps Commandotroepen.” Maar kan dat als luchtmachter? Ja, vanaf volgende maand kunnen militairen van alle krijgsmachtdelen in de rang van soldaat tot kapitein in principe commando speciale operaties worden. 

Jarenlang was de opleiding van het Korps Commandotroepen (KCT) alleen toegankelijk voor landmachters met een gevechtsfunctie. Zoals infanterie, cavalerie en pantsergenie. Vanaf september komt daar verandering in. Dan zijn ook militairen van de luchtmacht, marine en marechaussee welkom. Van de onderzeedienst tot de beveiliging en bevoorrading. 

Overvol

“Het zag er jarenlang naar uit dat het Korps Commandotroepen volledig gevuld of zelfs overvol zou worden. Daardoor werden lange tijd alleen militairen van gevechtseenheden toegelaten”, vertelt majoor Louis Wesselink, hoofd Werving en Selectie KCT. 

Majoor Louis Wesselink: “Lange tijd werden alleen militairen van gevechtseenheden toegelaten.”

40% meer aanmeldingen

Maar nu de aanwas minder is dan gedacht, is een nieuwe aanpak noodzakelijk. “We sloten complete groepen uit, waarvan een aantal misschien wel over de juiste competenties beschikten. Dat is zonde. Door naar een bredere doelgroep te kijken, verwacht ik zo’n 40% meer aanmeldingen voor de kennismakingsdagen”, vertelt het hoofd Werving en Selectie.

Hij benadrukt ook dat juist de verschillen tussen de krijgsmachtdelen, weer erg verfrissend voor het onderdeel kunnen zijn. 

In de opleiding staat werken onder extreme omstandigheden centraal.

Vernieuwde opleiding

Maar er is nog een hobbel te nemen. Bij de elite-eenheid weten ze dat hun reputatie mensen soms afschrikt. Het niveau ligt hoog en daardoor zijn sommige commando’s in spé vooraf zo bang dat ze de opleiding niet halen, dat ze niet eens beginnen. Ze laten zich ontmoedigen. Dit wordt deels ondervangen in de nieuwe opleidingsstructuur. 

Andere indeling

Wesselink vertelt dat de blokken straks anders zijn ingedeeld, waardoor er bij de start een minder hoog niveau militaire basisvaardigheden wordt geëist dan voorheen. “Dat neemt niet weg dat je er wel aan moet voldoen, alleen het moment waarop verschuift naar achteren.”

De vooropleiding is met 4 weken ingekort en die maand is er later, na de Elementaire Commando-opleiding, weer bijgekomen. Daar hebben cursisten langer de tijd om aan hun vaardigheden te werken, zonder aan kwaliteit in te boeten. Een harde voorwaarde blijft dat je direct in het begin van de opleiding aan de fysieke eisen moet voldoen. Zoals 2800 meter hardlopen in 12 minuten.

Basisvaardigheden

Militairen die aan de commando-opleiding beginnen, moeten militaire basisvaardigheden beheersen. Maar dat niveau ligt veel hoger dan bij andere eenheden. Zo moet je bijvoorbeeld kaart- en kompaslezen en wapenhandelingen uitvoeren, maar wel onder extreme omstandigheden en tot op de millimeter nauwkeurig. Daar komen veel cursisten zichzelf tegen.

Jongensdroom

Sergeant Davy is een van de jongens die niet kan wachten om te beginnen. “Als tiener wilde ik al bij de commando’s, maar vanwege bezuinigingen kon dat toen niet. Jaren later was mijn inmiddels ex-vriendin er fel op tegen.”

Als commando kom je in veel verschillende situaties terecht.

Uitdaging en avontuur

Als een soort compromis ging Davy bij de luchtmacht, maar het werk dat hij nu doet past onvoldoende bij hem. “Hier ben ik geen militair voor geworden. Ik zoek de uitdaging, het avontuur en het werken in kleine teams in afgelegen gebieden. Nu staat niets me in de weg om het toch nog bij het KCT te proberen.”