Tekst tweede luitenant Jessica Bode
Foto sergeant-majoor Gerben van Es

Kapitein Axel Baars en zijn vrouw eerste luitenant Christianne overkwam het allerergste. Eind vorig jaar verloren ze hun veel te vroeg geboren tweeling Dexter en Morris. Met hulp van collega-luchtmachters zamelden ze de afgelopen maanden geld in, voor de kinderafdeling waar ze toen zo goed geholpen zijn. De cheque van ruim 4.000 euro 'van strijders, voor strijders' is vandaag overhandigd aan het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ).

Het stel liep vanmiddag met hun vrienden kapitein Sander von Piekartz en eerste luitenanten Noëlle Sloot en Pascal Stelling van het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) in Soesterberg, naar het kinderziekenhuis in de Domstad. Een symbolische wandeling van 10 kilometer, waarmee ze verwijzen naar de Nijmeegse Vierdaagse waar ze het geld hebben opgehaald.

De symbolische tocht begon bij het CML in Soesterberg.

Het flinke bedrag, dat werd overhandigd in bijzijn van het medisch personeel, toeschouwers en toegestroomde journalisten, gaat naar het VOICE-project van de afdeling Neonatologische Intensive Care Units (NICUs). Hier werd de tweeling opgenomen. Luchtverkeersleider Christianne en vluchtcommandant op de Koninklijke Militaire Academie hebben daar, ondanks de verdrietige afloop, mooie herinneringen aan.

“Dit project zorgt ervoor dat ouders van premature baby’s (geboren tussen 24 en 36 weken) zich zoveel mogelijk papa en mama voelen. Je kunt je voorstellen dat je daar na 6 maanden zwangerschap nog niet helemaal op voorbereid bent. Je wordt overvallen door de bevalling en vergeet dat je ouder bent geworden”, vertelt Christianne. 

De militairen liepen de afgelopen Vierdaagse om geld in te zamelen.

Het VOICE- project helpt kersverse ouders geholpen bij ogenschijnlijk simpele vragen en problemen. Van het wassen en verschonen van de kleintjes, tot moeilijke keuzes over het wel of niet voortzetten van de behandeling. “Je wordt direct als vader en moeder aangesproken en ondanks de klinische omgeving en alle slangetjes, zorgen ze ervoor dat je zoveel mogelijk contact hebt met je kindje.”

De bevriende militairen die samen het geld ophaalden, bewijzen dat kameraadschap, loyaliteit en Defensie hand in hand gaan. Niet alleen op de werkvloer, maar ook ver daarbuiten. “We kennen elkaar al sinds 2010 van de opleiding aan de KMA en we bleven bevriend. We hoefden geen moment na te denken om Axel en Christianne te helpen. We hadden nooit verwacht dat we met zoveel geld naar Utrecht zouden lopen”, vertelt Noëlle.

Het kinderziekenhuis is aangenaam verrast door de donatie. Chef de Clinique Neonatologie De Vries zegt: “Hartverwarmend. Heel bijzonder wat de ouders hier met collega's hebben gedaan. Kolonel Johan de Jongh van het CML is trots: “Militairen zijn er voor elkaar. In voor- en tegenspoed. Dit gaat verder dan vriendschap. Mooi dat jullie dit samen oppakken.”

Na het overhandigen van de cheque zal het niet lang duren tot Christianne en Axel het kinderziekenhuis opnieuw bezoeken. Dit keer met een positieve noot, want het trotse stel is opnieuw zwanger. 

De stoere tweeling kwam vorig jaar op 24 november ter wereld, na een zwangerschap van slechts 24 weken en 1 dag. De grens van levensvatbaarheid. Twee dagen later moest de kleine Morris zijn korte maar heftige strijd opgeven. Hij kon het niet winnen van de complicaties. Dexter en z’n ouders moesten door. Infusen, 100 verschillende medicijnen, foto’s en echo's. Wel of niet beademen, bloedtransfusies, onzekerheid en angst. Tot het moment dat ook deze kleine man het oneerlijke gevecht verloor. Door een gemene complicatie, die zelfs de artsen niet zagen aankomen, werd de behandeling een paar dagen voor kerstmis gestaakt.

Ook dit weekend nog kan er geld gedoneerd worden. Ga daarvoor naar de website via www.actievoorwkz.nl/team/strijders-voor-strijders.