Sneller dan het geluid

In West-Brabant en Zeeland waren deze week harde knallen te horen. Oorzaak: 2 Nederlandse F-16’s die sneller vlogen dan het geluid. De 2 jachtvliegtuigen stegen even na 22.00 uur op van Vliegbasis Volkel om een ongeïdentificeerd vliegtuig te onderscheppen. Het bleek te gaan om een passagiersvliegtuig dat al even geen radiocontact had met de luchtverkeersleiding. Uiteindelijk is de communicatie van het vliegtuig met de verkeersleiding hersteld.

Kerken brengen bezoek aan Mali

Vertegenwoordigers van 3 Nederlandse protestante kerken brachten eind vorige maand een bezoek aan de Nederlandse militairen in Mali. En in het bijzonder aan geestelijk verzorger ds. André de Oude. De kerkmensen werden rondgeleid op het kamp en praatten met militairen. Zo kregen zij in een weekend tijd een aardig beeld van wat er allemaal bij een missie komt kijken. Dit kunnen zij vervolgens weer uitdragen aan de twee miljoen protestantse kerkleden in Nederland.

Rutte bezoekt militairen in Litouwen

Hoog bezoek voor de Nederlandse militairen in Litouwen. Gisteren en vandaag nam premier Mark Rutte een kijkje bij hen in Rukla. De troepen maken deel uit van een vooruitgeschoven NAVO-macht die Rusland moet weerhouden van verdere machtsuitbreiding en Oost-Europese bondgenoten moet geruststellen. Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp vergezelde Rutte. De premier maakte van de gelegenheid gebruik om ook de Litouwse president Dalia Grybauskaite te spreken. Samen bekeken ze een demonstratie van de NAVO-troepen in het Baltische land.

Kustwacht in actie

Kustwachtvaartuigen, snelle motorboten, politiehelikopters en reddingsboten. Het Marsdiep vormde vorige maand het toneel voor acties van de kustwacht samen met de DSI (Dienst Speciale Interventies) van de politie en de KNMR (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij). Bekijk de video van Dick Gordijn.