Plan voor uitbreiding slagkracht

Minister van Defensie Hennis-Plasschaert wil de komende tijd een fikse modernisering en uitbreiding van de slagkracht doorvoeren. De snelheid waarmee crises opkomen, de groeiende diversiteit aan dreigingen en ook de toegenomen complexiteit hiervan, vormen de grondslag voor het plan, zo valt in een brief te lezen die de bewindsvrouw naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin staat dat de basisgereedheid van de krijgsmacht de komende jaren op orde wordt gebracht met behulp van opeenvolgende verhogingen van het  defensiebudget. Die lopen op tot ongeveer 870 miljoen euro structureel in 2020. 

Tanks nemen trein

Geen alledaags gezicht: 20 Leopard 2A6 tanks ‘stappen’ in alle vroegte in Almelo op de trein. Vanaf het daar gelegen defensiecomplex worden de rupsvoertuigen per spoor naar Eemshaven gebracht, om daar via het ruime sop naar Finland te reizen. De tanks vormen de derde ‘batch’ van in totaal 100 tanks die Nederland aan de Finnen verkocht heeft. 5 jaar lang worden er elk jaar 20 geleverd. 

Reesink Hoofddirecteur Personeel

Plaatsvervangend directeur Directie Aansturen Operationele Gereedheid commandeur Peter Reesink (52) is met ingang van 1 april de nieuwe Hoofddirecteur Personeel. Vooruitlopend hierop wordt hij op 1 maart bevorderd tot schout-bij-nacht. Reesink volgt ranggenoot Henk Itzig Heine op, die met leeftijdsontslag gaat.

Uitdagende activiteiten Bronbeek Festival

Je kracht en uithoudingsvermogen testen op een hindernisbaan, ervaren hoe het is om te vliegen in een flightsimulator, en in een jungle-tunnel ontdekken of jij het oerwoud aankunt? Doe je het liever wat rustiger aan, dan zijn er uniformen, wapens en andere uitrustingsstukken waar je, al dan niet geschminkt, mee op de foto kunt. Ook zijn er verschillende workshops en voorstellingen. Voor ieder wat wils dus op het Bronbeek Festival, zondag 23 april 2016 van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang tot het landgoed is gratis, net als (voor kinderen tot 6 jaar vrienden en museumkaarthouders) een passe-partout voor deelname aan alle activiteiten en toegang tot het museum. Anderen betalen het museumtarief. 

Herdenking 75 jaar Slag in de Javazee heeft extra rouwrand

75 jaar geleden bond een internationale ‘Combined Striking Force’, onder leiding van schout-bij-nacht Karel Doorman, de strijd aan met een Japanse overmacht, tijdens de Slag in de Javazee. Doorman en 914 landgenoten sneuvelden en 3 Nederlandse schepen gingen ten onder. Dat de scheepswrakken – de laatste rustplaatsen van de meesten van hen – onlangs bleken te zijn verdwenen van de zeebodem, zorgt voor een extra rouwrand om de herdenking van de slag. Zondag 26 februari zendt de NPO om 19.15 de documentaire ‘Slag om de Javazee’ uit, waarin Theo Doorman op expeditie gaat naar de plek waar zijn vader om het leven kwam. Benieuwd?       Bekijk vast de trailer, die eerder in Alle Hens verscheen.

Nieuwe PK's voor Karel Doorman

Het logistiek ondersteuningsschip Zr. Ms. Karel Doorman heeft weer 2 hoofdmotoren. Nadat in december het bakboord-exemplaar al was geleverd, is nu ook de 85.000 kilo wegende stuurboordmotor aan boord gebracht. Maart vorig jaar raakte 1 van de 2 hoofdelektromotoren ernstig beschadigd tijdens een vaartocht. De oorzaak bleek een ontwerpfout. Beide hoofdelektromotoren werden aangepast bij de motorbouwer in het Franse Nancy. Een ingrijpende operatie, waarvoor op 2 plaatsen 2 dekken van het schip werden opengezaagd. De komende weken wordt de 2e motor ingebouwd. Dit gebeurt onder leiding van scheepsbouwer Damen, ondersteund door motorfabrikant General Electric en de marine.