06

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 21

Sardinië ‘bevrijd’ tijdens unieke oefening

Tekst Jessica Bode
Foto SM Eva Klijn

Het Italiaanse eiland Sardinië is de afgelopen twee weken ‘bevrijd’ tijdens een grootscheepse, internationale amfibische operatie. Geen echte bevrijding, maar een oefening voor de kust met bijna vierduizend militairen uit acht Europese landen waaronder Nederland.

Bij een amfibische operatie worden troepen, eenheden en goederen op gecoördineerde wijze vanuit zee aan land gebracht. Mariniers die, al dan niet vanaf grote hoogte, in zee worden gedropt en sluipend als tijgers uit het water omhoog komen. Maar ook complete eenheden die met landingsvaartuigen aan land komen en voertuigen die uit amfibische transportschepen rollen en het strand oprijden.

Zo’n operatie is een van de meest complexe acties van alle militaire manoeuvres. Het vereist een gespecialiseerde coördinatie, training, ondersteuning, logistiek en uitrusting. 

Mariniers maken zich gereed voor de oefening.

Emerald Move

Het is dus noodzakelijk om deze strijdkrachten goed te trainen. Dat gebeurde deze maand tijdens de internationale oefening ‘Emerald Move’, waarvoor Italië zich als gastland aandiende. Er werd een scenario nagespeeld waarbij eerst het gebied rond het strand werd veiliggesteld en daarna eenheden aan land konden gaan.

Voor de Zr. Ms. Rotterdam was tijdens deze oefening een belangrijke rol weggelegd.

Samenwerking

Ook België, Engeland, Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje en Turkije deden mee. Inclusief vliegdekschepen, amfibische vaartuigen, fregatten, een onderzeeboot, vliegtuigen en helikopters. Voor alle deelnemers lag de nadruk op het integreren en samenwerken met Europese partners, om zo de amfibische capaciteit te versterken. Daarnaast draaide het om het opereren met gezamenlijke amfibische middelen. Zowel vanuit zee als op het land.

Op de brug van de Zr. Ms. Rotterdam wordt de amfibische operatie nauwlettend gevolgd.

Belangrijke rol

Voor onze Zr. Ms. Rotterdam was een belangrijke rol weggelegd. Het schip bood onderdak aan bijna 100 Britse Royal Marines, Nederlandse mariniers van de 2nd Marine Combat Group en Belgische paracommando’s. Zij vertrokken met kleine voertuigen naar de kust om vervolgens het gebied veilig te stellen en twee belangrijke kruispunten in te nemen. Daarna konden andere eenheden veilig aan land om Sardinië beetje bij beetje te ‘bevrijden’. 

Een voertuig wordt aan land gebracht.

Spektakel

Het spektakel zal veel mensen doen herinneren aan de invasie van geallieerde troepen, die ruim zeventig jaar geleden via verschillende Italiaanse eilanden begonnen aan de bevrijding van West-Europa. Dat was zeker niet de enige en laatste keer dat zo’n amfibische operatie werd uitgevoerd. Nog altijd worden marinierseenheden over de hele wereld ingezet om op deze manier ondersteuning te bieden. 

Tweede oefening

Het is de tweede keer in de geschiedenis dat Emerald Move in Europees verband, op zo’n grote schaal werd geoefend. De vorige keer was in 2010 in West-Afrika aan de Atlantische kust in de buurt van Dakar, de hoofdstad van Senegal.

Eenmaal aan land kan het kampje worden opgebouwd.