Laatste Nederlandse tanks naar Duitse pool

Nederlands laatste 16 Leopard 2A6-gevechtstanks gaan volgend jaar naar Duitsland. Onze oosterburen moderniseren de tanks, maken ze weer operationeel inzetbaar en brengen ze onder in een tankpool. Nederland kan uit deze pool putten en 18 tanks gaan gebruiken. Er kan zo waar weer een compagnie, met zo’n 100 Nederlandse militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade, worden opgetuigd op Hollandse bodem. Op termijn zal de eenheid uit 4 pelotons bestaan. Het eerste, nu nog het Opleidings- Trainings- en Kennisbehoudpeloton Tankoptreden geheten, beschikt inmiddels over 4 tanks. De Nederlandse compagnie valt onder het Duitse 414 pantserbataljon. Dat hangt dan weer onder de Nederlandse 43 Gemechaniseerde Brigade die sinds 17 maart 2016 onderdeel is van de 1e Duitse Pantserdivisie.

Luchtmachtdagen 2017 van de baan

Een flinke domper voor luchtvaartminnend Nederland; de altijd goed bezochte luchtmachtdagen zijn, voor 2017, van de baan. Hoofdreden: ze kosten teveel capaciteit. Besloten is te concentreren op het herstel van de inzetbaarheid, innovatie en de overgang naar de 5e generatie luchtmacht. Lopende operaties, luchtruimbescherming en oefeningen en missies krijgen voorrang. De luchtmachtdagen zijn niet de enige 'activiteit' die sneuvelt in dienst van bovengenoemde prioriteiten, ook de gevechts- en transporthelikopters worden terug getrokken uit de VN-missie in Mali. De komende tijd onderzoekt de luchtmacht of het zich op een andere manier kan presenteren aan de Nederlandse bevolking.

Déjà vu voor Sardinië

Ze deden het 70 jaar geleden al eens, maar bewezen onlangs dat ze het nog steeds kunnen; Sardinië bevrijden. In een grote amfibische operatie bestormden militairen en voertuigen de stranden van het Italiaanse eiland. Deze keer ontmoetten ze gelukkig slechts 'gespeelde weerstand', want tijdens de internationale oefening Emerald Move was het doel om de grootschalige inzet van amfibische strijdkrachten te trainen. En grootschalig was het juiste woord. Onder de vliegdekschepen, amfibische vaartuigen, fregatten en een onderzeeboot met amfibische faciliteiten bevond zich ook de Zr. Ms. Rotterdam, die onderdak bood aan bijna 100 Britse Royal Marines, Nederlandse mariniers van de 2nd Marine Combat Group en Belgische paracommando’s. Lees verderop in de krant hoe zij het ervan afbrachten.

Yogamat of hindernisbaan

Militair zijn is een stressvol beroep. De mannen en vrouwen in uniform kunnen dan ook best wat ontspanning gebruiken af en toe. Yoga bijvoorbeeld. Door te rekken, strekken en ontspannen in plaats van keihard afzien, kunnen zij beter leren omgaan met stressvolle situaties. Het is daarom de bedoeling dat elke militair de mogelijkheid krijgt om yoga te beoefenen. De sportinstructeurs van Defensie worden opgeleid om goede yogalessen te geven.