02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 21

Hulp aan Haïti

Tekst KAP Arjen de Boer
Foto SM Gerben van Es

Militairen steken handen uit de mouwen na orkaan

Het nieuws over de verwoestingen van orkaan Matthew is in Nederland inmiddels geluwd. Maar voor de inwoners van de getroffen gebieden in Haïti is de nasleep van de storm nog altijd een bittere pil. Nederlandse militairen leverden de afgelopen weken noodhulp om het leed te verzachten.

Nederland stuurde 2 marineschepen naar het rampgebied om de situatie te inventariseren en waar nodig hulp te bieden. Aan boord waren mariniers om aan wal bescherming te bieden, genisten van de landmacht om reparaties uit te voeren, extra militair artsen en verpleegkundigen en een marechaussee als tolk.

Eerste nood

Het patrouilleschip Zr. Ms. Holland en transportschip Zr. Ms. Pelikaan konden met diverse hulpgoederen en snelle bootjes de eerste nood verlichten. De aandacht ligt hierbij voornamelijk op de zuidwestkust van Haïti en de zwaar getroffen stad Jeremie aan de noordkant van het schiereiland.

Handen schudden

Vanwege de instabiele veiligheidssituatie in het land stond zelfbescherming hoog op de agenda. Contacten met lokale autoriteiten of hulpverleners ter plaatse waren zeer belangrijk om zicht te krijgen op de situatie en hulp af te stemmen.

Hulpgoederen

Nederlandse militairen hebben water en voeding uitgedeeld. Verder was er na de orkaan op sommige plekken 80 tot 90 procent van de huizen vernield. Familietenten van het Rode Kruis en shelterboxen, met daarin een tent en andere huishoudelijke spulletjes, bieden dan uitkomst.

Ravage

Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Daar is deze plaat het bewijs van. Orkaan Matthew was een van de krachtigste van de afgelopen decennia en trok letterlijk en figuurlijk een spoor van vernieling over een deel van Haïti.

Extra bedden

Het ziekenhuis in de stad Les Cayes heeft de orkaan relatief onbeschadigd doorstaan. Omdat dit hospitaal een regionale functie heeft voor het rampgebied is besloten te helpen bij de reparatie van het schoonmaken van een ziekenzaal. Hierdoor is er plek voor meer patiënten.

Civiel en militair

Aan boord van Zr. Ms. Holland zaten ook 2 vrijwilligers van het Arubaanse Rode Kruis. Deze afdeling heeft uit haar voorraden familietenten, voedsel en water ter beschikking gesteld. De vrijwilligers voeren mee om de militairen waar nodig van advies te voorzien.

(On)diepe wateren

Bij enkele plekken waren het de hydrografen van de marine die als eerste richting de kust gingen. Met speciale apparatuur meten zij de diepte van het water. Zo werd in korte tijd duidelijk of het water diep genoeg was, zodat een schip vol hulpgoederen bij een pier van een stad kan afmeren.

Handige handen

Hoewel de marine de hoofdmoot van het personeel leverde, was een belangrijke rol weggelegd voor genisten, de handige handen van de landmacht. Met hun gereedschap en bouwkundige kennis leverden ze een waardevolle bijdrage aan reparaties en de beoordeling van schade.

Wat zegt u?

Haïtianen spreken een taal die sterk is beïnvloed door het Frans. Maar dat is voor veel Nederlanders niet hun sterkste taal. Daarom was er een officier van de marechaussee mee naar Haiti die kon tolken. Dan nog moest hij goed zijn best doen om het sterke dialect van de Haïtianen te verstaan.

Klap na klap

In 2010 een dodelijke aardbeving en onlangs een krachtige orkaan, het zijn klappen waar het armste land op het westelijk halfrond moeizaam van herstelt. Militairen kunnen de problemen niet oplossen, maar wel een handje helpen om het enigszins te verzachten.