06

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 20

Ratatouille van militaire muziek

63ste Nationale Taptoe voor 11e keer in Rotterdam

Hetzelfde decor, vertrouwde en geheel nieuwe deelnemers. De jaarlijkse Nationale Taptoe, hét festival voor de militaire muziek vond afgelopen weekend weer plaats in het Rotterdamse Sportpaleis Ahoy. Voor het tiende jaar in successie op die plek een bonte mengelmoes met nationale en internationale ingrediënten. Een ratatouille. En laat dat nou net het thema zijn van dit jaar.

Vertrouwd

Marcherende muziekkorpsen, kris-kras door elkaar waarbij de draairuimte met instrumenten op de buik of aan de mond, soms niet meer is dan enkele centimeters. Dat is waarom de taptoe onder andere bekend staat. Vertrouwde namen komen ieder jaar terug, zoals de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso.

Space

Maar zo af en toe tapt een korps uit een heel ander vaatje. In dit geval het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Deze keer komt een deel van het orkest ‘uit de lucht vallen’. Onder de noemer ‘Spaces’, landt op spectaculaire wijze een vliegende schotel met daarop een deel van de ritmesectie uit de het plafond van Ahoy.

Tulpen uit Amsterdam

Geheel nieuw is de deelname van de Franse Musique de l’Infanterie uit Lille. Het is 1 van de orkesten van de Franse landmacht. Het repertoire dat overwegend uit eigen land komt, sluiten ze af met een bewerking van Tulpen uit Amsterdam waarop Ahoy spontaan inhaakt.

Humor

Hoe krijg je mensen aan het lachen met muziek. Vraag het aan de Wëreldbänd. Het muzikale vijftal krijgt heel Ahoy aan het lachen door hun aanstekelijke manier van muziek maken en soms ook door helemaal niets te spelen. Simpelweg knap.

Who let the dog out?

Net zoals vorig jaar, was in 2016 niet alleen militaire muziek ‘te zien’. Deze editie gaat de luchtmachtinbreng verder dan het orkest. Diensthond Spike en zijn geleider tonen in een show waartoe ze als team in staat zijn. Een pakwerker moet er meerdere keren aan geloven en hond en geleider halen zelfs nog een nat pak in de meegereisde waterbak.

Linten en hoepels

Spectaculair is het optreden van Gymnastics Clup Piruett samen met showgroup Vikerkaar uit Estland. Hun show bestaat uit dans, theater en gymnastiek met linten en hoepels. Voor de muziek zorgt de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Stem van Nederland

Pakkend is het optreden van sergeant 1 Dennis Kroon. De deelnemer aan de Voice of Holland zong prachtig ‘When the battle is over’, daarbij ondersteund door de Dutch Military Pipes & Drums ‘Falcon Guards’, en orkestleden van de landmacht, luchtmacht en marine.

Noorse nachten

Had de luchtmacht het thema space, het noorderlicht past daar prima bij. Als de betonvloer van Ahoy wordt omgetoverd in een wolkendek en groene lampen en lasers het noorderlicht nabootsten, doet de muziek van de Bands of the Royal Norwegian Navy de rest. Het optreden wordt aangevuld met mondharmonicasoliste Hermine Deurloo en de danseressen van Club Piruett die als elfen over de wolken lijken te dansen.

Volgend jaar is de Nationale Taptoe van 29 september tot en met 1 oktober.