Tromp op piratenjacht

Zr. Ms. Tromp is op weg naar de Hoorn van Afrika voor de antipiraterijmissie bij Somalië. Het Luchtverdedigings- en Commandofregat voert 4 maanden het commando over het Europese vlootverband voor missie Atalanta.In deze door de Europese Unie geleide missie wordt niet alleen piraterij bestreden. Ook het escorteren van schepen van het ‘World Food Program’ en beschermen van kwetsbare scheepvaart in de Golf van Aden en de Indische Oceaan zijn belangrijke taken.

Piratendreiging
Somalische piraten vormen al jaren een gevaar voor de scheepvaart in de Indische Oceaan en de Golf van Aden, een van de drukste scheepsroutes ter wereld. Schepen en bemanningen worden gekaapt in ruil voor grote sommen losgeld. De laatste jaren is piraterij sterk teruggedrongen door de internationale samenwerking van marines. Hoewel het aantal kapingen en aanvallen enorm is gedaald, is de dreiging nog niet verdwenen en blijft de bescherming van schepen nodig.

Laatste eer in Mali omgekomen militairen

Korporaal Kevin Roggeveld en sergeant der 1e klasse Henry Hoving zijn vorige week met militaire eer in Groningen begraven. Collega’s droegen de kisten met daarop de Nederlandse vlag en een rode baret. Infanteristen uit Assen vormden een erehaag voor hun omgekomen maten.

Meeleven op afstand
Beide militairen van 13 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade uit Assen kwamen 6 juli in Mali om het leven tijdens een mortierschietoefening. Een collega van hen raakte zwaargewond. Hij ligt nog in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht, van waaruit hij beide uitvaarten via een satellietverbinding volgde. Ook op het Nederlandse Kamp Castor in Mali konden de begrafenissen zo gevolgd worden.

Mensensmokkel aangepakt

Marineschip Zr. Ms. De Ruyter gaat in internationaal vlootverband een steentje bijdragen aan de bestrijding van mensensmokkel. Via verkenningen, controles en toezicht op de wateren in het oostelijk deel van de Egeïsche Zee gaat het Luchtverdedigings- en Commandofregat mensensmokkelnetwerken in kaart brengen.

NAVO
Nederland neemt deel aan het vlootverband vanwege de noodzaak van een brede internationale inzet in de migratiecrisis. Zr. Ms. De Ruyter, die hetzelfde takenpakket als de onlangs teruggekeerde Zr. Ms. Van Amstel krijgt, wordt ingezet als onderdeel van het NAVO-vlootverband 'Standing NATO Maritime Group 2'. 

Zweet voor geld

In plaats van het gepruttel van koffiemachines en het geluid van ping-pong balletjes, klonk er vorige week gezoem en gehijg in 'De Uitlaat' op Kamp Castor. Een team van 31 Nederlandse, Duitse en Belgische militairen in Mali spinden in het weekend 1.560 euro bij elkaar voor goede doelen in Gao. Gezamenlijk hielden zij op Kamp Castor een etmaal lang 4 fietsen in beweging.

Pijn voor goed doel
“De ‘pijn’ om de fietsen 24 uur draaiend te houden, voelen de mensen in Mali dagelijks. Daarom mogen wij niet klagen. We moeten blij zijn met wat we hebben en soms wat extra’s doen voor anderen”, aldus een deelnemer over de marathonsessie. Het bij elkaar gespinde geld wordt verdeeld over een aantal instellingen in Gao. Het gaat onder meer naar een opvanghuis voor kinderen en een basketbalvereniging voor zowel jeugd als volwassenen. 

Samen tanken

Nederland koopt samen met Luxemburg 2 Airbus-tanker/transportvliegtuigen. De toestellen worden vanaf 2020 geleverd. De luchtmacht zal haar 2 huidige KDC-10 toestellen geleidelijk uit dienst stellen. Door de aanschaf blijft de tanker/transportcapaciteit van Defensie gegarandeerd.

Schaarse capaciteit

De aanschaf van de toestellen van het type A330 MRTT vormt een belangrijke bijdrage aan de schaarse tanker- en transportcapaciteit  van met name de Europese Unie. Naast het bijtanken van vliegtuigen en strategisch transport, voeren de MRTT-toestellen bijvoorbeeld ook medische evacuaties uit, zo nodig in intensive-care units.

NAVO

Hoewel de vloot eigendom wordt  van de NAVO hebben Luxemburg en Nederland exclusieve gebruiksrechten. De toestellen worden voor de NAVO ondergebracht in een pool op Vliegbasis Eindhoven. België, Duitsland, Noorwegen en Polen hebben de intentie zich  later aan te sluiten. Als deze landen zich aansluiten, kan het aantal vliegtuigen in de vloot oplopen tot 8.