02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 07

Nieuwsberichten

Amerikaanse F-15’s trainen met Nederlanders

Amerikaanse F-15 Eagles zijn vorige week op Vliegbasis Leeuwarden aangekomen, om vervolgens meteen een eerste operationele missie te vliegen. 4 F-15’s maakten met evenveel Nederlandse F-16’s een trainingsvlucht boven de Noordzee. Het oefenen met bondgenoten is voor zowel de Amerikanen als de Nederlanders het belangrijkste doel van de tijdelijke stationering van 12 F-15’s hier.

Dat onderstreepte de Amerikaanse generaal-majoor Eric W. Vollmecke nog eens. "Het trainen van internationale samenwerking is voor ons belangrijk. Tijdens operaties werken we altijd samen met coalitiepartners. Dat is de reden waarom we nu 4 weken op Leeuwarden staan. Daarbij geven we bondgenoten in Europa aan dat wij er zijn ter ondersteuning van hen."

Militair promoveert op besluitvorming Afghanistan-missie

Majoor Mirjam Grandia is gepromoveerd op de besluitvorming rond de Nederlandse Afghanistan-missie. Ze verdedigde haar proefschrift 'Deadly embrace? The decision paths to Uruzgan and Helmand' succesvol aan de Universiteit Leiden.

Het proefschrift gaat over de besluitvorming die leidde tot militaire inzet in Afghanistan. Grandia onderzocht de deelname van Nederland en het Verenigd Koninkrijk aan de stabilisatiemissie in Zuid-Afghanistan. Wat gaat er vooraf aan het daadwerkelijk lanceren van een militaire operatie? Wie houden zich bezig met de besluitvorming over de inzet van militaire middelen? Om dat zo nauwkeurig mogelijk te reconstrueren, interviewde ze vrijwel alle militaire en civiele betrokkenen. Ook maakte ze gebruik van Defensie-archiefmateriaal. Uit haar onderzoeksresultaten blijkt onder meer de rol van individuen bij het opstarten en sturen van gezamenlijke besluitvormingsprocessen. Daarnaast stelt zij dat de senior civiele en militaire besluitvormers beperkingen en druk ervoeren, zowel op nationaal als internationaal niveau.

Grontmij Nederland beste reservistenwerkgever

De award ‘Reservistenwerkgever 2014’ is voor Grontmij Nederland. Dat bedrijf heeft zich het meest ingespannen om zijn werknemers militair te laten zijn. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert reikte de onderscheiding vorige week uit in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Reservisten nomineerden in totaal 89 werkgevers, vorig jaar waren dat er nog 22. De jury, bestaande uit 3 (niet-genomineerde) werkgevers, beoordeelde de genomineerde bedrijven op basis van onder meer een werkbezoek. “Grontmij weet als geen ander de meerwaarde van een reservist te benutten”, zei Hennis. “Dit bedrijf geeft de werknemer alle ruimte en is een voortreffelijke ambassadeur richting andere organisaties en bedrijven.”

Steeds meer werkgevers steunen hun werknemers om bij Defensie een aantal uren per week of per maand te werken als militair. Soms worden werknemers namens Defensie zelfs uitgezonden naar missiegebieden.

Nederlands kustwachtvliegtuig naar Frontex

Nederland zet opnieuw een kustwachtvliegtuig in voor operatie Triton. Dat gebeurt op verzoek van Frontex, het Europees agentschap dat EU-lidstaten ondersteunt bij grensbewaking. Het kustwachtvliegtuig surveilleert vanaf Sicilië tot het eind van de maand boven de Middellandse Zee.

De bemanning signaleert tijdens de patrouillevluchten illegale migratiestromen van Noord-Afrika naar Europa en brengt die in kaart, zodat de autoriteiten zijn voorbereid. Het toestel kan in geval van noodsituaties worden gevraagd om een bijdrage te leveren aan zoek- en reddingsactiviteiten. Aanwezig in het vliegtuig zijn vliegers van de Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marine, waarnemers van de Koninklijke Marechaussee en Douane en een liaison officer van de Italiaanse autoriteiten. Op het Information Coördination Centre in Rome werkt een officier van de Koninklijke Marechaussee.

Minister Hennis in Polen: ‘Sneller inzetbaar’

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert bezocht vorige week Polen. In Warschau sprak zij met haar Poolse collega Tomasz Siemoniak. Belangrijkste onderwerpen waren de situatie in de regio, het Readiness Action Plan (RAP) en in het bijzonder de geruststellende maatregelen die de NAVO treft voor de oostelijke bondgenoten.

Polen stuurt aan op de snelle invoering van het RAP en is blij met de wijze waarop Nederland met Duitsland en Noorwegen de Very High Readiness Joint Task Force in de steigers zet. De 3 landen beoefenen het concept van de snelle inzetbaarheid van deze 'flitsmacht' in juni in Polen. Minister Hennis ziet een slagvaardiger Europa als een speerpunt van haar beleid. "Europa en de NAVO moeten werken aan een snellere inzetbaarheid van militaire middelen”, stelde ze in Warschau. “Dat stelt ons in staat passend te reageren op dreigingen aan de randen van het verdragsgebied."