02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 06

Nieuwsberichten

F-16’s vliegen 3.000 uur boven Irak

Het Nederlandse F-16-detachement in het Midden-Oosten klokte deze maand het 3.000ste vlieguur boven Irak sinds de eerste missie op 5 oktober. Het detachement levert een bijdrage aan de internationale strijd tegen terreurorganisatie ISIS.

In de afgelopen 6 maanden vlogen de Nederlandse vliegers meer dan 620 missies en zetten meer dan 350 keer wapens in. Het detachement zette zich met zijn luchtaanvallen (samen met de internationale coalitiepartners) in voor het stoppen van de opmars van ISIS in Irak. De vliegers maakten al veel wapens, materieel en infrastructuur van ISIS onschadelijk. Nederland draagt sinds eind september 2014 met 6 F-16’s (plus 2 reserve-F-16’s) bij aan de internationale coalitie tegen ISIS in Irak. 250 militairen, overwegend van de Koninklijke Luchtmacht, ondersteunen deze bijdrage. Defensie levert ook instructeurs aan de trainingsmissie in Irak. De daar opgeleide Peshmerga en Iraakse strijdkrachten gaan vervolgens terug naar het front om ISIS op de grond te bevechten.

x

Nederland schaft 8 F-35-toestellen aan

Nederland heeft bevestigd dat het in 2019 8 F-35 Lightning II-toestellen wil afnemen. Woensdagavond is dit met een handtekening in Washington DC bekrachtigd.

Dat gebeurde onder het toeziend oog van het hoofd van het F-35 programmabureau, luitenant-generaal Christopher C. Bogdan. “Het is goed dat er na ruim twaalf jaar politiek debat duidelijkheid is over de opvolger van de F-16”, aldus minister Hennis-Plasschaert. “Dit is het point of no return. De luchtmacht heeft nu eindelijk duidelijkheid gekregen. Voor de gehele krijgsmacht is dit toestel belangrijk. Mannen en vrouwen die op missie zijn gestuurd, moeten kunnen beschikken over het beste materieel. Luchtsteun is daarbij onontbeerlijk en door de goede sensoren van het toestel zal de informatiepositie van militairen op de grond sterk verbeteren.” Het kabinet besloot in september 2013 de F-16 te vervangen door de F-35 Lightning II. Het is de bedoeling dat Nederland ten minste 37 nieuwe jachtvliegtuigen koopt.

Stoffelijke resten MH 17-slachtoffers geborgen

Het Nederlandse onderzoeksteam in Oekraïne heeft afgelopen week op zogenoemde  burned sites  bij Grabovo stoffelijke resten geborgen. Die worden overgebracht naar Charkov. Het Nederlandse team, bestaande uit Defensie- en politiemedewerkers, keerde een week eerder terug naar Oekraïne. Het treft de voorbereidingen om repatriëringsmissie te hervatten. Ook werden een aantal persoonlijke bezittingen veilig gesteld.

Het team bezocht ook het gebied ten noordwesten van Petropavlivka. Nog niet eerder konden daar Nederlandse onderzoekers naar toe, omdat de veiligheidssituatie dit niet toeliet. De burgemeester van Petropavlivka liet de afgelopen periode wrakstukken verzamelen. De Nederlanders hebben deze wrakstukken opgehaald. Het team werkt samen met de autoriteiten in Charkov en de bij de vliegramp betrokken dorpen. Ook overlegt het met de waarnemingsmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en het Oekraïens agentschap voor rampenbestrijding (SES) in Donetsk.

De stoffelijke resten komen zaterdag rond 16.00 uur aan op vliegbasis Eindhoven. Hierbij wordt hetzelfde ceremonieel gehanteerd als bij eerdere aankomsten.

98-jarige geëerd voor inzet Tweede Wereldoorlog

De 98-jarige Willem Hardeman is vorige week geëerd met een Mobilisatie Oorlogskruis. 75 jaar geleden zette hij zijn leven op het spel voor de verdediging van Nederland.

Als dank speldde Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp hem persoonlijk het kruis op bij het Veteraneninstituut in Doorn. Zoon Jan Hardeman gaf aan dat zijn vader zich zeer vereerd voelt: “Dit maakt indruk. Hij geniet hier met volle teugen van, geweldig.” Tegelijkertijd zei Hardeman zijn handelen volkomen vanzelfsprekend te vinden. Hij had er zelf nooit aan gedacht om het mobilisatiekruis aan te vragen. Dat hij het ereteken op zijn 98ste alsnog krijgt, is te danken aan een medebewoner in het bejaardencentrum die hem voordroeg.