Tekst redactie Mediacentrum Defensie

Omgekomen Apache-vliegers terug uit Mali

Luitenant-kolonel Peter Grijspaardt, detachementscommandant:

‘Het verlies knaagt aan je. Tegelijkertijd wil je ook een zo waardig mogelijk afscheid voor de mannen neerzetten. Onder de collega’s heerst verslagenheid, maar ook veel kameraadschap.’

Ze waren in Mali om de VN-missie Minusma vanuit de lucht te voorzien van extra verkennersogen en waar nodig vuursteun. De Apache-vliegers kapitein René Zeetsen (30) en eerste luitenant Ernst Mollinger (26) kwamen vorige week om toen hun gevechtshelikopter crashte.

De 2 vliegers van 301 Squadron stortten dinsdag 17 maart neer tijdens een schietoefening. Een team van onafhankelijke experts onderzoekt op dit moment de oorzaak van de crash. Waarschijnlijk gaat het om een ongeval.

Castor
Vrijdag 20 maart werden de lichamen van de 2 vliegers uitgeleid op Kamp Castor, de Nederlandse thuisbasis nabij het Noord-Malinese Gao. Dit gebeurde tijdens een afscheidsceremonie. Collega’s droegen kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger naar een C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht. Langs de route brachten honderden Nederlandse militairen en een hoge VN-delegatie een laatste groet.

Kapitein Paul, vluchtcommandant:

‘Omgaan met dit nieuws was pittig. Er heerste een sfeer van verslagenheid. onvoorstelbaarheid, missen van... Het is dan ook best stil geweest onderling tot aan de ceremonie. Nu dat allemaal achter de rug is, is er wat meer bezinning.’

Eindhoven
Nadat de C-130 was opgestegen, kwam het toestel nog eenmaal laag over. Het helikopterdetachement bracht hierop de eregroet. De Hercules verdween vervolgens in de bewolking richting Bamako. Op het vliegveld van de Malinese hoofdstad werden de lichamen naar een KDC-10 transportvliegtuig van de luchtmacht gedragen. Dat toestel koerste richting Vliegbasis Eindhoven, waar het diezelfde dag rond 18.00 uur plaatselijke tijd arriveerde. Op Eindhoven werden de lichamen overgedragen aan de familie. De 8-koppige draagploegen die de 2 kisten uit het vliegtuig droegen, waren samengesteld uit personeel van 301 Squadron. Bij de ceremonie op Eindhoven waren onder anderen minister Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp aanwezig.

Besloten kring 
De beide vliegers zijn in besloten kring gecremeerd. Voor beide luchtmachtmilitairen waren er herdenkingsdiensten. Bij die diensten werd een zogenoemde ‘missing man formation’ gevlogen. Bij dat eerbetoon buigt 1 vliegtuig af uit de formatie van 4 vliegtuigen. Op die plaats ontstaat dan een ‘gat’, dat symbool staat voor de ‘missing man’. Het vliegen gebeurde met 4 PC-7’s, het lestoestel waarin de luchtmachtcarrière van zowel Zeetsen als Mollinger begon.

De 2 draagploegen lopen met de kisten door een erehaag van militairen.

Links: Eerste luitenant Ernst Mollinger | Rechts: kapitein René Zeetsen