08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 25

Koning opent militair museum

Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk
Foto Jeroen Liebers

film

Buiten klonken 2 saluutschoten uit een antiek kanon. Binnen dwarrelden confettislierten over land- en luchtmachtvoertuigen. Koning Willem-Alexander opende donderdag 11 december het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg. Hij plaatste daarvoor de ontbrekende letter N op het 3D-logo van het museum. 

x
Koning Willem-Alexander opent het NMM door de nog ontbrekende letter ‘N’ op het 3D-logo van het museum te plaatsen.

Voorafgaand werden de paar honderd genodigden met diverse filmbeelden meegenomen door de krijgsmacht van toen en nu. Militairen van de verschillende krijgsmachtdelen vertelden kort over hun persoonlijke belevenissen bij defensie. Een militair orkest ondersteunde het geheel met indringende live-muziek.
Defensieminster Jeanine Hennis-Plasschaert typeerde de krijgsmacht in haar openingstoespraak als een moderne, toekomstgerichte organisatie die dag en nacht in zowel binnen- als buitenland in touw is. “Een krijgsmacht die steeds weer bezig is zich aan te passen, te vernieuwen. Om daarmee de vijand een stap voor te blijven. Zo was het toen. Zo is het nu.” 

35.000 m2

Het museum toont een indrukwekkende verzameling van alle topstukken uit de Nederlandse militaire krijgsgeschiedenis. Op maar liefst 35.000 vierkante meter komen aangrijpende verhalen, uniformen, wapens, vliegtuigen, helikopters en pantservoertuigen van vroeger en nu samen. De koning kreeg als eerste een rondleiding langs alle pronkstukken.

Het weekend erna was het de beurt aan het grote publiek. Zo’n 10.000 mensen bezochten het museum van wereldformaat en genoten van het speciaal samengestelde programma. Jong en oud waande zich F-16 vlieger in de vliegsimulator, testte zijn uithoudingsvermogen bij de roadshow van de Luchtmobiele Brigade en keek ademloos naar de spectaculaire vliegshow van een Apache gevechtshelikopter. 

x

Park Vliegbasis Soesterberg

In hetzelfde weekeinde opende ook Park Vliegbasis Soesterberg na 100 jaar beslotenheid haar poorten voor het publiek. De historische plek is nu onderdeel van een uitgebreid recreatiegebied met diverse fiets- en wandelroutes. Bezoekers kunnen er de voormalige landingsbaan, een ondergrondse atoomschuilkelder, munitiedepots, bunkers en shelters bekijken waar vroeger straaljagers in geparkeerd werden. Ook is er een herdenkingsplein en een stiltetuin voor bezinning.

Volg de rondleiding door het NMM in onderstaande video.

x