01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 25

Nieuwsberichten

Wrakstukken MH17 gearriveerd in Nederland

In 4 konvooien zijn vorige week de wrakstukken van vlucht MH17 naar Vliegbasis Gilze-Rijen gebracht. Het laatste konvooi kwam daar vrijdag 12 december aan. In de voorafgaande week reden 16 vrachtwagens met restanten vanuit Oekraïne naar Nederland. Op de luchtmachtbasis onderzoeken experts de wrakstukken en proberen ze een gedeelte van het vliegtuig te reconstrueren.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid leidt het internationale onderzoek naar de oorzaak en het verloop van de crash. Het team gebruikt daarbij onder meer gegevens van de cockpit voice recorder, de flight data recorder en luchtverkeersleiding. Het onderzoek levert mogelijk nieuwe informatie op, maar wordt ook gebruikt om gegevens uit andere bronnen te verifiëren. De raad streeft ernaar in de zomer van 2015 het eindrapport te publiceren.

x

F-16’s onderscheppen bewapende Russen

Nederlandse F-16’s van de Baltic Air Policing-missie (BAP) hebben 8 december 2 bewapende Russische bommenwerpers onderschept. De toestellen vlogen onaangekondigd in internationaal luchtruim boven de Baltische Zee.

De F-16’s begeleidden de bommenwerpers tot buiten het internationale luchtruim. De Russische toestellen vlogen in zuidelijke richting naar Kaliningrad, een Russische enclave tussen Polen en de Baltische Staten. Het was de tweede onderschepping door Nederlandse F-16’s sinds het detachement op 3 september op de Poolse vliegbasis Malbork neerstreek. De eerste keer was op 12 november. Toen vloog een transportvliegtuig zonder vluchtplan het luchtruim binnen ten noorden van Estland en Litouwen. Verderop in deze Defensiekrant een verslag van de onderscheppingsactie, van een van de betrokken vliegers.

x

Verkoop voertuigen aan Estland bezegeld

Nederland heeft 44 CV90-infanteriegevechtsvoertuigen verkocht aan Estland. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Estse collega Sven Mikser tekenden maandag 9 december het contract in Den Haag.

Defensie stoot een deel van haar CV90-voertuigen af als gevolg van de nota 'In het belang van Nederland' uit 2013. De landmacht besloot 13 Gemechaniseerde Brigade in Oirschot om te vormen tot een gemotoriseerde brigade, waarmee de gevechtsvoertuigen overtollig werden. De eenheid krijgt er Bushmaster-pantservoertuigen voor terug. De landmacht houdt nog 132 CV90’s over. De verkoop aan Estland omvat ook 2 brugleggers, 2 bergings- en 2 genietanks van het type Leopard 1. Opleidingen, documentatie, gereedschap en reservedelen maken eveneens deel uit van de overeenkomst.

x

10 miljoen views YouTube-kanaal Defensie

Begin december heeft het Defensiekanaal op YouTube de grens van 10 miljoen weergaves bereikt. Op het videokanaal dat eind 2008 begon met korte clips over Defensie, staan inmiddels bijna 1000 video’s online.

De met afstand best bekeken video, 636.471 keer, is die van de bevrijdingsactie van het Korps Mariniers op Somalische piraten in april 2010. Op de tweede plek, met 330.729 weergaves, staat een video van Leopard 2-tanks die over de A2 bulderen op weg naar een oefening in het Belgische Beverlo.

De 998 video’s op het YouTube-kanaal van Defensie leverden in ruim 6 jaar tijd bijna 19.000 veelal positieve reacties van kijkers op. In totaal werd ruim 137.000 uur aan videomateriaal bekeken. Het kanaal heeft 13.022 abonnees.

x

Jarig Korps Mariniers herdenkt gevallenen

Het 349 jaar oude Korps Mariniers heeft woensdag 10 december zijn gevallen strijdmakkers herdacht bij het Mariniersmonument in Rotterdam. Dit gebeurde in aanwezigheid van onder anderen de vader en broer van marinier Marc Harders en de weduwe van korporaal van de mariniers Jeroen Houweling. Beide militairen kwamen in 2010 om in Afghanistan.

De militaire ceremonie vond traditioneel plaats op de korpsverjaardag. Burgemeester Ahmed Aboutaleb legde een krans bij het Mariniersmonument, net als korpscommandant brigadegeneraal Richard Oppelaar.

Oppelaar verwees naar het beeld van de marinier op het Oostplein. “Hij staat symbool voor onze waarden, onze korpsgeest. Vanuit de korpsgeest, die bestaat uit verbondenheid, kracht en toewijding, staan wij even stil en gaan wij de toekomst met vertrouwen tegemoet.” Oppelaar benadrukte de sterke band tussen Rotterdam en de mariniers en dankte burgemeester Aboutaleb voor zijn inspanningen om de mariniers in Rotterdam te houden.

x

Kerngegevens Defensie: meer missies in 2014

Defensie telde in 2014 een recordaantal missies. Dat blijkt uit de nieuwste brochure Defensie Kerngegevens. Het ministerie presenteert jaarlijks de feiten en cijfers van haar organisatie.

De kerngegevens van Defensie bieden een overzicht van de krijgsmacht en de ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Zo is bijvoorbeeld informatie te vinden over de samenstelling van de organisatie, het aantal militairen en burgers dat er werkt en de hoeveelheid en soorten materieel waarover ze beschikt. De internationale operaties waaraan Nederland deelneemt, komen ook aan bod. Defensie blijkt meer missies heeft gedraaid dan voorgaande jaren.

Bekijk de brochure voor de andere cijfers en feiten van Defensie op rijksoverheid.nl.

kerngegevens 2014

Calamiteitenhospitaal vangt ebolapatiënt op

Het calamiteitenhospitaal in Utrecht heeft begin december een Nigeriaanse militair opgevangen die in Liberia besmet is geraakt met ebola. De militair zorgde er bij de ebolabestrijding voor dat hulpverleners veilig hun werk konden doen, maar raakte zelf besmet. Nederland ving de patiënt op verzoek van de World Health Organisation (WHO) op. Defensie levert hiervoor 8 medewerkers en stelt het calamiteitenhospitaal voor behandeling beschikbaar.

De man kwam vanuit Liberia met een speciale vlucht naar Nederland. Per ambulance en onder begeleiding van een voor dit soort gevallen getraind team, ging de militair naar het calamiteitenhospitaal. Dit is een vleugel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De man wordt strikt geïsoleerd verpleegd door speciaal getrainde artsen en verpleegkundigen.

x

Rutte: Nederlandse inlichtingen essentieel voor Mali-missie

Minister-president Mark Rutte en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liliane Ploumen zijn begin december bij de Nederlandse troepen in Mali geweest. De militairen, deel uitmakend van VN-missie Minusma, leveren hun bijdrage aan het herstellen van de veiligheid en stabiliteit in het Afrikaanse land, waar vooral het noorden een broedplaats is voor jihadistische groeperingen.

Volgens premier Rutte is Mali complex en vallen de werkomstandigheden niet mee. “Maar het werkt. De Nederlandse inlichtingen zijn essentieel voor het welslagen van de internationale missie in Mali. Door de terroristische dreiging is het conflict niet alleen een groot probleem voor Mali. Het straalt uit naar de hele regio en internationale gemeenschap. De veiligheid van Nederland wordt ook in missies ver van huis bevochten.”

x