Tekst Coen Heil
Foto John van Helvert
Grote tevredenheid door toepassing binnen managementvorming
Lyrisch is hij over Talent Management Analyse (TMA), management-trainer sergeant-majoor van de mariniers Nick. De applicatie moet het vernieuwde HR-model binnen de Koninklijke Marine een boost geven. “Ik ben sowieso fan van programma’s die data genereren en resultaten tonen”, klinkt het enthousiast. “TMA geeft mij en het team inzichten waar onze sterktes en zwaktes liggen.”
Doordat de HR-afdeling van CZSK zeer geregeld ter ore kwam dat personeel zich niet altijd gewaardeerd voelde en in sommige gevallen zelfs een vertrek overwoog naar de burgermaatschappij, werd Strategisch Talentmanagement (STM) in het leven geroepen. Ook ging het beoordelingsbeleid op de schop, met meer focus op kwaliteiten van medewerkers. TMA is hierop een mooie aanvulling. Waar STM bedoeld is om talent binnen de organisatie vroegtijdig te signaleren, helpt TMA vervolgens om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen.
TMA en STM
TMA brengt persoonlijke drijfveren, talenten en motivatie van personeel in kaart. Doel is om de juiste mensen op de juiste plaats te zetten, zodat sterke punten optimaal worden benut. TMA helpt bij het verbeteren van teamdynamiek, het bevorderen van persoonlijke ontwikkeling én tevredenheid en het verhogen van de effectiviteit binnen de organisatie.
STM is het vroegtijdig signaleren van talenten, het faciliteren van talentontwikkeling en het bieden van de mogelijkheid om de medewerker binnen de organisatie ‘talent’ te laten ‘zijn’, sturend op de ambities en doelstellingen van de organisatie. (Foto onder: SGTBDAV Jasper Verolme)
Mooie kans voor TMA
Nick kwam voor het eerst in contact met TMA toen hij en zijn collega’s de gebruikerscursus TMA Expert volgden. “Ik had al snel door dat die applicatie heel mooi inzicht kon geven in wat mijn talenten waren en welke competenties ik nog kon ontwikkelen, in relatie tot mijn functie”, vertelt hij. Nick zag dan ook reden genoeg om als eerste de TMA-tool te introduceren binnen de Leergang Managementvorming (LMV) bij de marine.
“Aangezien LMV-1-cursisten 2 leerdoelen moeten kiezen waaraan ze die 6 weken willen werken, zag ik een mooie kans om TMA hiervoor in te zetten.” Graag wilde Nick de tool dan ook beter leren kennen, zeker nadat hij in de wandelgangen opving dat deze uiteindelijk toch gebruikt zou gaan worden.
Bijna iedereen herkent zich
LMV bestaat uit leiderschapstrainingsmodules en is interessant voor iedereen die leiding geeft binnen de marine. Binnen deze modules maken de cursisten voor het eerst kennis met (zelf)leiderschap. “Wat voor leider ben ik nu en hoe sluit mijn gedrag aan op de Visie Leidinggeven Defensie? In LMV-1 ga je jezelf ontdekken”, verklaart de sergeant-majoor. “Waar ligt mijn kracht, waar liggen de valkuilen en hoe kan ik daaromheen managen.”
Vervolgens gaat de management-trainer aan de slag met het profiel dat tevoorschijn komt na analyse van de antwoorden die voortvloeien uit een vragenlijst van TMA. “Ook als de werknemer zich niet volledig herkent in de resultaten van de talentenscan, geeft het genoeg inzichten om te bespreken waar de talenten wel liggen.” Al haast de onderofficier zich te zeggen dat bijna iedereen zich herkent in het profiel dat de scan toont.
Uiterst waardevol
Naast de 6 weken durende LMV-1 voor beginnende leiders, zijn er LMV-2 tot en met -6, voor staf-adjudanten en hogere officieren. “Deelnemers aan LMV-1 zijn ook echt 6 weken lang bij ons in Den Helder geplaatst, terwijl de overige modules slechts 1 week of 2 weken duren”, licht Nick toe. “Iedereen die binnen de marine doorstroomt moet LMV-1 hebben gevolgd”, vervolgt hij zijn relaas.
Daarom leek deze cursus volgens de onderofficier de beste plek om TMA als eerste toe te passen. Inmiddels ontpopt TMA zich tot een uiterst waardevol hulpmiddel binnen LMV-1. “Aan de hand van die analyse hanteren we tegenwoordig een andere gespreksvorm binnen de cursus, om vooral inzicht te krijgen in zaken als ‘wie ben ik nu eigenlijk, als het gaat om zelfleiderschap’.”
Eerder toegepast bij mariniers
Hoewel Nick TMA als eerste toepaste binnen de LMV-modules, doorliep de applicatie eerder al een pilot bij de mariniers in Doorn. Na goede bevindingen passen sommige eenheden TMA ook al toe. “Hierna is het bij ons geland”, bevestigt Nick. Inmiddels geeft hij bijna 4 jaar les aan de LMV. Zelf noemt hij het liever ‘training geven’. “Kort samengevat: ik geef een stuk theorie en verzin daarna een oefening, waarin die theorie tot leven komt en waarin cursisten kunnen ontdekken welke stijl van leiderschap het beste bij hen past.”