05

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 4

Ook in jungle essentieel voor effectief gevecht

Tekst KAP Arjen de Boer
Foto SM Aaron Zwaal en video: SMJRBDAV Malcolm Duregger

Roep om korporaals voor Korps Mariniers steeds luider

In de Surinaamse jungle blijkt dezer dagen waarom de korporaal ook hier een essentiële schakel is om het gevecht te winnen. Helaas kent het Korps Mariniers te veel vacatures in deze rang. Dat moet veranderen.

Het licht weerkaatst in de zweetdruppel aan de neus van korporaal van de mariniers Wolff. Op deze bloedhete dag tuurt hij in de groene muur van de Surinaamse jungle. Ergens voorbij alle bladeren, stammen en lianen zit de vijand. Maar zie die maar eens in het vizier te krijgen. De korporaal geeft zijn team in stilte het signaal om voorwaarts te gaan. Op linie, dwars door de begroeiing, evenwijdig aan de Saramaccarivier, totdat er contact is. Dan is het vuren en bewegen om het doelwit uit te schakelen. Fighting through, zoals de mariniers dat noemen.

Het zicht in de jungle is lastig door de dichte begroeiing. Zintuigen als reuk en gehoor worden dan belangrijker.
x

Bekijk hier de bewegende beelden van de jungletraining.

22 Raiding Squadron zou 14 korporaals moeten hebben, het zijn er 9

Commandant 22RSQN MAJMARNS Maarten Nederlof.

Force multiplier

De korporaal in zijn algemeenheid is essentieel om het gevecht in de jungle effectief te kunnen voeren. Dat blijkt maar weer eens tijdens deze editie van de Jungle Warfare Instructors Course (JWIC), die duurt van eind maart tot medio mei. “Door alle begroeiing zie je alleen de vent links van je en de vent rechts”, vertelt commandant 22 Raiding Squadron (22RSQN) majoor der mariniers Maarten Nederlof, die de leiding heeft over deze jungletraining. Succes tijdens acties is volgens hem sterk afhankelijk van de korporaals en hun mannen. Hun communicatielijnen zijn kort en ze zijn als sectie flexibel en wendbaar. “Als dat goed gaat, dan werkt de troop. En dan werkt het Raiding Squadron uiteindelijk ook beter. Een goede korporaal is een force multiplier.

Voordat ze de actie ingaan, spreekt KPLMARNALG Wolff nog één keer door wat de bedoeling is deze ochtend.

Veel vacatures

Maar er is een probleem, dat al jarenlang speelt: het groot tekort aan wat het Korps junior leaders noemt. Zo zou een compleet gevuld 22RSQN 14 korporaals moeten hebben, het zijn er slechts 9. “Dat is een serieus probleem”, zegt de majoor. De eenheid is simpelweg verminderd inzetbaar. Weinig korporaals betekent op de lange termijn bijvoorbeeld ook minder sergeanten. Om die rang te kunnen bekleden moet een ervaren marinier natuurlijk eerst korporaal worden.

Tijdens de training zijn de mariniers vaak drijfnat. Is het niet van de regen en het waden door poeltjes, dan wel van het zweet.

Slimme stap

Het tekort kent een mix van oorzaken, bleek uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht uit 2015. Zo spelen de geringe financiële verbetering, de scheve werk-privébalans en ook beeldvorming een rol. Toch is de keuze voor de korporaalsopleiding echt een slimme carrièrestap, weet sergeant van de mariniers Mark uit eigen ervaring. “Ik heb er destijds bewust voor gekozen, omdat ik graag meer verantwoordelijkheid wilde. Ik wilde leidinggeven en meer betrokken zijn bij het grotere plaatje. Waar je als marinier-algemeen steeds bevelen uitvoert, mag een korporaal meedenken en meebeslissen”, zegt de sectiecommandant van de Surface Assault & Training Group (SATG) in Suriname.

De SATG ondersteunt de jungletraining met snelle vaartuigen. De rivier is in het regenwoud de snelweg om ergens te komen.
KPLMARNALG Mitchell: “Als korporaal krijg je mee waar het om gaat.”

Dat kan korporaal van de mariniers Mitchell bevestigen. “Ik luisterde aanvankelijk naar alle spookverhalen. Dat de korporaalsopleiding zo lang duurt, dat je opnieuw wordt gevormd door een kader. Dat klopt allebei, maar er wordt wel een leider van je gemaakt”, zegt de Assault Engineer. “Als ik toen had geweten hoe blij ik nu ben met mijn werk, had ik die stap jaren eerder gemaakt.”

Aansturen en motiveren

“Als marinier-algemeen loop je door het bos en vraag je je af: ‘Waarom doen we dit, waarom zo ver, hoe lang nog?’ Als korporaal krijg je mee waar het om gaat en wordt er naar je advies geluisterd”, vervolgt Mitchell. Hij voelde dat het tijd was voor een volgende stap. Tijd om verantwoordelijkheid te pakken, om leiding te nemen. “Een korporaal geeft bijvoorbeeld les aan zijn mannen. Hij staat aan de andere kant en dat maakt het uitdagender. Bovendien word je zelf een betere marinier van mensen aansturen en motiveren. De onderofficiersopleiding bereidt je daar goed op voor. Bijvoorbeeld met lessen praktijkleermeesterschap. Als iemand niet goed is in kaart-kompas, dan moet je een plan maken om hem beter te maken.”

Korporaals zijn in de jungle essentieel om hun mannen te leiden en het gevecht te winnen. Tijdens deze JWIC deden ook enkele Amerikaanse mariniers mee.

‘De jungle is het beste terrein om je als gevechtsleider te ontwikkelen’

Extra impuls

De jungle is een uitdagende omgeving die zorgt voor een extra impuls en waarin junior leaders goed tot hun recht komen. Door de dichte begroeiing is het gevaar pas laat te onderkennen. “Dan moet de korporaal zijn mannen aansturen, zoals geleerd is tijdens de opleiding”, weet Mitchell. “Maar dan in het extreme. Je moet zó snel handelen, terwijl je geen zicht hebt op de meest linker en rechter man van je sectie.” Die situatie is dé test om te zien hoe goed een korporaal zijn mensen heeft geïnstrueerd. “Je moet de onderlinge afstanden hier korter houden, scherper zijn op de drills, beter communiceren. De jungle is het beste terrein om je als gevechtsleider te ontwikkelen.”

De Surinaamse jungle zit vol leven, groot en klein. Van de meeste dieren hebben de cursisten geen last. Voor sommige beestjes moeten ze oppassen, omdat ze giftig zijn. Maar het meest vervelend zijn toch wel de muggen.

‘Je wordt een betere versie van jezelf’

Goede voorbeeld

Wie kiest voor het korporaalschap bewijst niet alleen het Korps een dienst, maar ook zichzelf, stelt majoor Nederlof. “Het is een waardevolle stap waarbij iemand goed leert om mariniers te coachen. Je moet het goede voorbeeld geven, een leider zijn. Dat is een verrijking. Je wordt een betere versie van jezelf.”

Mitchell en Mark sluiten zich hier volledig bij aan. “Ik kan het iedereen aanraden, zeker als je al wat langer meeloopt als marinier”, zegt sergeant Mark. “Door de hogere rang gaan er meer deuren open”, vult korporaal Mitchell aan. “Ik heb er geen seconde spijt van gehad.”

x
De MAG is in de jungle belangrijk om vuuroverwicht te krijgen. Dankzij de zwaardere munitie schiet je makkelijker door alle begroeiing heen.