x

09 | 09

Gecrashte NH90-helikopter geborgen

De NH90-helikopter die 19 juli in het Caribisch gebied in zee verdween is geborgen. Het toestel is de vorige week in 2 delen boven water gehaald. Het staartstuk en de romp zijn vervolgens vervoerd naar de haven van Willemstad, Curaçao, en gaan nu per schip naar Nederland. Daar worden ze eind deze maand overgedragen aan de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD). Die doet onderzoek naar de toedracht van de crash. Met behulp van het schip Volantis en een onderwaterrobot voerde de Maritime Capacity Alliance de berging uit. Dit civiel-militaire team bestond uit helikoptertechnici van Defensie en civiele bergingsspecialisten. 

Met een grote kraan van het bergingsschip is eerst het staartstuk geborgen. Dat lag op zo’n 450 meter diepte, op ongeveer 12 kilometer uit de kust van Aruba. Met behulp van de onderwaterrobot zijn de hijskabels vastgemaakt aan het wrakstuk. De in eerste instantie nog drijvende romp lag circa 100 kilometer verder, op bijna 1,5 kilometer diepte. Dit deel is geborgen met een grote ‘schep’ van 17 x 15 meter, waar het wrakstuk volledig in paste. Deze cradle is via de kraan van de Volantis naar de bodem afgezakt. De bergingsoperatie is uitgevoerd in aanwezigheid van een inspecteur van de IVD.

Bij de helikoptercrash kwamen de 34-jarige vlieger LTZ 2OC (V) Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator LTZ 2OC Erwin Warnies om het leven.

x

11 | 09

2 vangsten goed voor 920 kilo cocaïne

Het OceanGoing Patrol Vessel Zr.Ms. Groningen heeft zowel op 8 als 11 september een drugstransport onderschept. Ten westen van Aruba wist het stationsschip voor het Caribisch gebied tweemaal een zogenaamde go-fast tot stoppen te dwingen. De speedboten werden ontdekt door een Dash-8, het maritieme patrouille vliegtuig van de kustwacht in het Caribisch gebied. 2 snelle boten van de Groningen, de zogenoemde FRISC’s, met aan boord gecombineerde teams van de US Coast Guard en het Korps Mariniers, hielden de snelle smokkelschuiten aan.

Bij de eerste actie werden aan boord 3 opvarenden, drugs en 2 vuurwapens aangetroffen. De verdachten en 455 kilo cocaïne (zie foto) zijn overgedragen aan het Amerikaanse kustwacht. De verdachten en hun handelswaar (465 kilo cocaïne) die de onderscheppingsteams op 11 september te pakken kregen, zullen op enig moment ook worden overgedragen aan de Amerikaanse Kustwacht voor vervolging in de Verenigde Staten.

x

21 | 09

Herinneringsroute Vliegveld Valkenburg

De Herinneringsroute Vliegveld Valkenburg wordt op 21 september 2020 vanaf 14.30 uur officieel geopend. De locatie: de Kapel, 1e Mientlaan, 2223 LG Katwijk. De Herinneringsroute Vliegveld Valkenburg voert de fietser ruim 14 kilometer langs historische plaatsen en cultureel erfgoed, zoals de tankgracht, een restant van de Atlantikwall en het Barakkendorp. De route is tot stand gekomen met steun van Erfgoedlijn Atlantikwall.

x

16 | 09

 Wij zijn de marine!

De Koninklijke Marine zit vol prachtige, persoonlijke en soms aangrijpende verhalen. Verhalen van medewerkers die beschermen wat ons dierbaar is. Hun verhalen delen we graag.

Ze laten niet alleen zien wat we doen en waarom, maar geven ook aan wie we zijn. Wij zijn de marine! Diverse marinecollega’s zijn ook beschikbaar als spreker voor een presentatie of lezing. Mogelijke onderwerpen zijn leiderschap, crisisbeheersing, kameraadschap en omgaan met tegenslagen. Maar ook missies en werken onder extreme omstandigheden.

Een marinespreker aanvragen kan door een mail te sturen naar: marineverhalen@mindef.nl. (Uiteraard houden we bij de aanvragen rekening met de maatregelen rond corona.) Werk je bij de marine en wil je ook jouw verhaal delen? Neem dan contact op via het hierboven genoemde mailadres.

In bijgaande video het verhaal van Wouter over zijn werk als Mountain Leader. “Het zijn deze kleine dingen waarin alles samen lijkt te komen; wat onze organisatie zo machtig mooi maakt.”

x

Canon van de KM mét korting te koop

In de vorige uitgave van Alle Hens kwam 'De Canon van de Koninklijke Marine. Geschiedenis van de Zeemacht’ ruim aan bod. Het boek is geschreven door Anne Doedens en voormalig Commandant Zeestrijdkrachten VADM b.d. Matthieu Borsboom. Het telt 224 pagina's en is rijk geïllustreerd. Het wordt uitgegeven door WalburgPers in Zutphen (ISBN: 9789462494879).

Speciaal voor lezers van Alle Hens is er een intekenprijs voor dit boek. Wie uiterlijk op 1 oktober 2020 bestelt via de website van WalburgPers, betaalt € 24,99, in plaats van € 29,99. U krijgt 'De Canon van de Koninklijke Marine' dan na verschijnen thuisgestuurd. Voor bestellingen onder € 35,- wordt € 3,95 als bijdrage in de portokosten gerekend. Klik hier voor de aanbieding: https://www.walburgpers.nl/winkel/geschiedenis/marine/

x