Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Phil Nijhuis, SM Jan Dijkstra, Mediacentrum Defensie ׀ video: SM Henry Westendorp, AOO Richard Frigge

Op scherp tijdens Rising Bull

Oefenterrein Pabrade in Litouwen deed deze maand dienst als strijdtoneel voor de internationale NAVO-battlegroup van de enhanced Forward Presence. De Nederlandse CV90’s speelden weer een belangrijke rol.

Het was de eerste keer dat 2nd Battle Coy in het veld op compagniesniveau met scherp schoot. Niet alleen de CV90’s kwamen aan bod. Toen de pantserwagens op een mijnenveld stuitten, was het de beurt aan de pantsergenie. Gedekt door de uitgestegen pantserinfanteristen creëerden zij met explosieven een corridor. Een aangeklikte Duitse brugleggende tank kon zo een pad over een daarachter gelegen waterloop verzorgen. Na het ‘inblikken’ van de infanterie ging de compagnie weer voorwaarts, het bos in. Terwijl de pantserwagens de bospaden domineerden, waaierde de infanterie uit tussen de bomen. Met de Pantserfaust en mortieren schakelen zij doelen uit in de verte. Na 4 uur vechten werd object Zilver behaald.

Betrokkenheid bij VN-missie Mali stopt

De Nederlandse militaire aanwezigheid in Mali neemt steeds verder af. De 3 officieren die nog in Bamako zaten, zijn teruggekeerd in Nederland, net als 1 politieagent. Zij waren de laatste 4 geüniformeerde Nederlanders op het HQ van de VN-missie in Mali.

Na bijna 10 jaar Nederlandse inzet en ondersteuning aan Minusma zijn de activiteiten voor deze missie nu gestopt. Dat gebeurt op verzoek van de Malinese regering.  Op hun verzoek stopt ook de VN-missie uiterlijk 31 december. Tijdens de missie waren er meerdere Nederlandse slachtoffers te betreuren. Op 17 maart 2015 kwamen 2 Apachevliegers om het leven toen hun helikopter verongelukte. Tijdens een schietoefening op 16 juli 2016 verloren ook 2 Nederlandse militairen hun leven toen een mortiergranaat door een defect vroegtijdig ontplofte. Een derde militair raakte zwaargewond. Op dit moment is in Oost-Mali nog 1 Nederlandse officier werkzaam bij het Duitse contingent. Dit verlaat later dit jaar het land, dus keert ook de laatste Nederlander terug.

Dienjaar Defensie officieel van start

Het Dienjaar is in september gestart. Dit initiatief biedt (jong)volwassenen de kans om een jaar lang betaald kennis te maken met de landmacht, marine, luchtmacht of marechaussee in de hoop dat ze daarna kiezen voor een vaste baan bij Defensie.

Om de taken van de krijgsmacht uit te kunnen blijven voeren, is meer personeel nodig. Het Dienjaar is een van de maatregelen om dit gewilde personeel binnen te krijgen en te houden. Bovendien leren de deelnemers van alles over zichzelf en teamwork, het omgaan met verantwoordelijkheid en tegenslagen en het verleggen van grenzen. Het Dienjaar wordt geadviseerd aan (jong)volwassenen tussen de 18 en 27 jaar. Na de opleiding gaan de militairen fulltime aan de slag in de operationele organisatie.

Nationale Onderofficiers Conferentie

Luisteren naar sprekers als Ranomi Kromowidjojo en de Barefoot Dutchman Anton Nootenboom. Of een ademsessie doen en een ijsbad nemen. Het kon allemaal tijdens de Nationale Onderofficiers Conferentie (NOOC) 2023 in Soesterberg.

“Gevechten vinden de laatste tijd dichter bij het thuisfront plaats. Wat betekent dit voor onderofficieren en wat doet het met je mensen en de gevechtsbereidheid?” Met die woorden trapte Krijgsmachtadjudant Rob van Haastrecht de NOOC 2023 af.
Het vinden van een balans tussen fysieke en mentale kracht is erg belangrijk. Waarbij die laatste nog vaak te weinig aan de orde komt. Tijdens de NOOC 2023 was voor beide zaken volop aandacht. De link met topsport is dan niet ver weg. Kromowidjojo vertelde over haar fysieke en mentale gezondheid rondom haar gouden olympische races. En wat doet 3.000 kilometer op blote voeten door Australië lopen voor je mentale gezondheid? ‘Barefoot Dutchman’ en oud-missieganger Nootenboom legden het uit.
Alleen luisteren en stilzitten hoefde niet, want er waren diverse workshops. Iedereen kon de hele dag overal in- en uitlopen en zijn of haar eigen dag indelen.

Onbegrensde mogelijkheden in nieuwe schietfaciliteit

Defensie heeft een ‘gloednieuw, hypermodern en state of the art’ schiethuis geopend voor special forces zoals operators van het Korps Commandotroepen. De locatie wordt om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt.

In de drie etages tellende ‘The Holland Gate’ kunnen specialisten sinds kort vuurgevechten op korte afstand oefenen. Voorheen was de dichtstbijzijnde geschikte oefenlocatie in Polen, 900 kilometer verderop. De operators kunnen in The Holland Gate met scherpe munitie oefenen in het hoogste geweldsspectrum. Uniek in Nederland: de mogelijkheid om vanaf een snipertoren door een raam van het shoothouse te schieten. De faciliteit is in beheer van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee. Die zal er gebruik van maken, net als het Korps Commandotroepen, de Netherlands Maritime Special Operations Forces, de Dienst Speciale Interventies en buitenlandse eenheden.

Wisseling van de wacht bij Interflex

13 Lichte Brigade gaat de komende maanden opnieuw aan de slag met het opleiden van Oekraïense strijdkrachten in het Verenigd Koninkrijk.

42 Bataljon Limburgse Jagers neemt het stokje over van 17 Pantserinfanteriebataljon GFPI. De fuseliers verzorgden de training sinds augustus vorig jaar, met steun van 13 Geneeskundige Compagnie en 41 Pantsergeniebataljon. Laatstgenoemde blijft betrokken bij de opleiding. De Limburgse Jagers gaan samen met internationale partners aan het werk met 400 Oekraïners. Het trainingsprogramma bestaat uit 5 weken met een tactisch gedeelte en een schiettechnische opleiding. Bij het tactische deel ligt de focus op de vorming tot militair en komen aspecten als optreden verstedelijkt gebied en vechten in loopgraven aan bod. Na de opleiding keren de militairen terug naar hun thuisland om deel te nemen aan de oorlog tegen Rusland.

Furious Hunter

De grote oefening Furious Hunter, die zich grotendeels in Duitsland afspeelde, ligt inmiddels al weer weken achter ons.

Check de clip!