07

Dit artikel hoort bij: Landmacht 08

Extreme survival voor verkenners in Noorwegen

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto KPL-1 Colin van Wijk & KPL-1 Harm Mooibroek

Overleven boven de noordpoolcirkel

Verkenners van 43 Gemechaniseerde Brigade trainden in september in Scandinavië het overleven onder extreme omstandigheden. SERE, ofwel Survival, Evasion, Resistance en Extraction. Tijdens oefening Viking Recce draaide alles om focus, vaardigheden en wilskracht. Eind november verschijnt er op het YouTube-kanaal van de Koninklijke Landmacht een serie over. Hier alvast een voorproefje met stilstaand beeld.

De verkenners staan op het punt te exfiltreren. Om ongezien door het woeste, voor hen totaal onbekende gebied te kunnen trekken, is goed camoufleren uiteraard een must.

Vaak treden ze op met de Fennek; hun lage, stille pantservoertuig met beproefde sensoren en wapensystemen. Als de situatie daar om vraagt moeten ze echter ook uitgestegen kunnen verplaatsen. Inclusief uitrusting, wapens en communicatiemiddelen.

Als een eenheid 75 kilometer moet verplaatsen door ruig moerasgebied, is het extra belangrijk dat de inzetbaarheid van de militairen gewaarborgd blijft. Daarom worden de verkenners elke dag gecontroleerd – en soms behandeld – door specialisten.

Opgejaagd worden door een K9 Unit en Hunter Force is een belangrijk onderdeel van Viking Recce. De verkenners zitten diep in vijandelijk gebied en zijn omringd door tegenstanders. Door hoog in de bergen te blijven, water over te steken en gebruik te maken van de juiste windrichting, kunnen ze de vijand en hun viervoetige speurneuzen te slim af zijn.

Noorwegen is onbekend terrein voor de Nederlandse brigadeverkenners. De militairen trainen het oriënteren, navigeren en verplaatsen in uitdagende weers- en terreinomstandigheden.

Als onderdeel van oefening Viking Recce worden de militairen onderkend en ondervraagd.

Tijdens de trip in Noorwegen leren de militairen om te gaan met continue druk van achtervolgd worden door vijandelijke eenheden… en ze te ontwijken waar mogelijk. Dat lukt echter niet altijd.

De oefening vindt niet alleen op het droge plaats. In een Noors fjord worden de militairen uiteindelijk opgepakt en meegenomen voor verhoor.

Ervaren militairen van de Noorse landmacht treden tijdens Viking Recce op als oefenvijand. Zij zijn bekend met het terrein, wat hen een groot voordeel biedt bij het navigeren door het onoverzichtelijke terrein dat zich kenmerkt door extreme hoogtemeters en lastig doorwaadbare bossen.