Tekst Evert Brouwer
Foto Phil Nijhuis

Nederlandse Bushmaster in Australische stand

De oorlog in Oekraïne speelde, weinig verrassend, een voorname rol tijdens de grootste Defensie- en veiligheidsbeurs ter wereld, de DSEI in Londen. Meer bezoekers, zo’n 40.000, én meer exposanten, 1.600, waren vorige maand het bewijs dat er wereldwijd weer wordt geïnvesteerd in Defensie. Met ook veel nieuws voor de landstrijdkrachten.

“Dat er meer bezoekers zijn, de defensie-industrie uitpakt en de defensiebudgetten stijgen is in feite geen goed teken. Het betekent dat de wereld onveiliger is geworden”, zegt een van die bezoekers, luitenant-kolonel Pieter Bas van Kempen. De liaisonofficier bij de UK Army namens de Koninklijke Landmacht kon ook zien dat bij de landsystemen met name de (raket)artillerie en munitie de boventoon voerden.

‘Het komt hier vooral aan op netwerken’

Walhalla

De DSEI is een walhalla voor Fons van der Ham, die namens het innovatieplatform van het Commando Materieel en IT over het immense oppervlak aan defensiematerieel loopt. “Het komt hier aan op rondkijken, netwerken en vragen stellen. Als ik aan het eind van de dag door mijn visitekaartjes heen ben, heb ik een goede dag gehad.”

Met staatssecretaris Christophe van der Maat toonde Van der Ham speciale interesse in jHUB Defence Innovation van de Britse strijdkrachten. Een belangrijk onderdeel daarvan: de omvorming van de medische tak. Het hoofd van dit jHubMed, de zeer ervaren kolonel-arts Giles Nordmann, nam uitgebreid de tijd voor zowel staatssecretaris Van der Maat als Van der Ham. Die laatste: “We zoeken al langer naar samenwerking met de innovatieplatforms van bijvoorbeeld de Britten. Als we hier, waar het vooral aankomt op netwerken, bij meer landen uitkomen, des te beter.”

Staatssecretaris Christophe van der Maat (rechts) en Fons van der Ham (midden) luisteren naar kolonel-arts Giles Nordmann. Het Verenigd Koninkrijk biedt innovatieve inzichten in de behandeling van gewonden.

‘We zijn helaas altijd voorbereid op een aanval’

Boxer

Staatssecretaris Van der Maat riep op tot meer internationale samenwerking. “Als je ziet hoeveel soorten tanks Europa heeft en hoeveel soorten vliegtuigen; dat moet anders kunnen.” Als voorbeeld roemde hij het 50-jarig verband tussen de Britse en Nederlandse mariniers en de gezamenlijke aanschaf van voertuigen voor de luchtmobiele brigade met Duitsland." En binnenkort begint de opleiding van Britse militairen in ons land op de Boxer. “Wij hebben al ervaring met dit voertuig, dus waarom zouden we onze kennis niet delen met een bondgenoot die ze net heeft aangeschaft", vindt liaison luitenant-kolonel Van Kempen.

Het nieuwe luchtmobiele voertuig voor de Duitse en Nederlandse landmacht is in ontwikkeling, zo toonde Rheinmetall aan.

Innoveren

Landen zijn die hun Defensiemiddelen continu innoveren, zijn Israël en Zuid-Korea. Beide naties leveren op dit moment in hoog tempo tal van wapens en munitie aan Europese landen. Zo schaften Noorwegen en Estland de K9 Thunder van Hanwha aan en verkoos Nederland het raketartilleriesysteem PULS van Elbit Systems. Israël heeft bovendien net een nieuwe tank gepresenteerd, de Merkava 5 ‘Barak’, waarin kunstmatige intelligentie een grote rol speelt.

Mark Volpert, vicepresident en hoofd regionale marketing en business development van Elbit Systems.

“De defensiebudgetten in het Westen zijn sinds de jaren negentig flink geslonken en dat heeft z’n invloed gehad op de industrie. We zijn in Israël helaas continu voorbereid op een mogelijke aanval. Voor ons is nooit de vraag geweest ‘wat kan ik betalen’, maar ‘wat heb ik nodig”, legt Mark Volpert, vicepresident van Elbit Systems, uit. “We willen korte lijnen en uitwisseling van technologie, die onze systemen kunnen verbeteren. Er is bij ons dus een wisselwerking tussen klant en leverancier.”

Er is nu ook een Boxer-bruggenlegger.

‘We maken het mineursvak minder gevaarlijk’

Het was niet alleen wapengekletter op de DSEI. De Nederlandse oprichter en directeur van ProCentrum International, Eric Sanders, levert bijvoorbeeld spijkermatten. “Ook aan 11 Luchtmobiele Brigade”, zegt hij. “Ze hebben er net 20 in gebruik genomen. Je kunt met onze producten snel een roadblock maken of er je compound mee beschermen.”

Oliver Gilbert van Richmond Defence Systems geeft uitleg aan een bezoek van de DSEI.

Richmond Defence Systems uit het Engelse Diss is ook zo’n ‘kleintje’, maar wel een ware pionier in de bestrijding van geïmproviseerde explosieven. “Iedereen denkt bij IED’s, terecht, direct aan Afghanistan. Maar hier hebben we er al veel langer ervaring mee”, zegt operations director Oliver Gilbert. “Mijn vader, de oprichter van ons familiebedrijf, heeft als militair gediend in Noord-Ierland in de roerige jaren 80. Daar heeft hij zijn kennis opgedaan.” Inmiddels heeft de ontwikkeling letterlijk een vlucht genomen. “We ontwikkelen drones om zowel op land als op het water explosieven op te sporen én op afstand te vernietigen.”

De Nederlandse luitenant-kolonel Henk te Kulve had als artillerist vanzelfsprekend interesse in het raketartilleriesysteem PULS.

ZAU

En de Nederlandse industrie dan? Die was aanwezig met een tiental bedrijven op een grote stand. Maar het mooiste ‘oranje’ tintje was misschien wel te zien in de hal van de Australische Defensie-industrie: een Bushmaster met gele kentekenplaten. “Het was logistiek gezien gemakkelijker om ‘m over de Noordzee te vervoeren dan vanuit Australië”, meldt luitenant-kolonel Colin Morrisson lachend. Serieus: “We zijn inmiddels toe aan de vijfde generatie van dit voertuig, dat vele levens heeft gered. Nieuw-Zeeland en Fiji hebben ‘m net besteld en jullie krijgen deze nieuwe versie nu ook.”