07

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 09 | 2023

Falcon Leap

Landmachtoefening onmogelijk zonder luchtmachtinbreng

Lees- en kijktijd: 4 minuten

September is de maand waarin Defensie niet alleen stilstaat bij Market Garden, het is ook de maand van Falcon Leap. De jaarlijkse oefening heeft zijn oorsprong in de herdenking van de geallieerde luchtlandingen uit 1944, maar is al jaren een internationale oefening van formaat. Een oefening georganiseerd door 11 Luchtmobiele Brigade van de landmacht, maar die niet uitvoerbaar is zonder luchtmachtinbreng. Een oefening ook met steeds weer nieuwe deelnemers; dit jaar bijvoorbeeld voor het eerst Grieken.

Tekst: Arno Marchand | Foto's: 11 Luchtmobiele Brigade | Achtergrondfoto: 173rd PAO 

Bij het snel inzetten van troepen door de lucht komt veel kijken. Het gaat namelijk niet alleen om het droppen van militairen maar ook om de bevoorrading vanuit de lucht. Genoeg reden om deze operaties regelmatig te trainen. Midden september doen dat ongeveer achthonderd militairen uit elf landen in internationaal verband tijdens Falcon Leap. Deze parachutistenoefening kan echter niet zonder transportvliegtuigen. Dus opereren die twee weken lang vanaf Vliegbasis Eindhoven. Dagelijks vliegen ze low level-missies boven Nederland en België waarin ze tijdens tientallen missies pakketten (eerste week) en parachutisten (tweede week) droppen.

Het droppen van oefenladingen gebeurt boven de Marnewaard en de Ginkelse Heide en de Hechtelse Heide in België. Parachutisten worden gedropt boven de Ginkelse Heide en Heteren en de Hechtelse Heide.

De honderden parachutisten komen uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Griekenland, Italië, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje en de Verenigde Staten. Op Vliegbasis Eindhoven stappen zij in C-130’s van het eigen 336 Squadron, de Griekse, Italiaanse en op de laatste zaterdag ook de Amerikaanse luchtmacht. Duitsland levert een A400, Polen een C295 en Roemenië een C-27. Variatie op alle gebieden en dat is ook de insteek voor de para’s: zoveel mogelijk ervaring opdoen op nieuwe toestellen en met parachutes van de andere deelnemers.

Volgend jaar staat de tachtigste herdenking van Market Garden op het programma.