02

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 09 | 2023

Invictusploeg ‘tweede thuis’ voor getraumatiseerde oud-brandweerman

‘Ik ben als een ander mens uit Duitsland teruggekeerd’

x
Leestijd: 5 minuten

Met aan de riem zijn trouwe hulphond Laslo deed oud-luchtmachtmilitair Robert Ghielen eerder deze maand mee aan de Invictus Games. In Düsseldorf kwam hij uit op de onderdelen boogschieten en indoor-roeien. Dat hij zonder medaille thuiskwam, laat hem koud, simpelweg omdat de ‘games’ daar niet om gaan. Wél om fysiek en mentaal grenzen verleggen en om saamhorigheid. Dat is wat Robert betreft goed gelukt. “Het lidmaatschap van de Invictusploeg voelt al als een gouden medaille.”

Tekst: Jack Oosthoek | Foto’s: sergeant Gregory Fréni | Foto boven: sergeant-majoor Aaron Zwaal 

De met een stressstoornis kampende Robert (48) is sinds begin 2021 lid van de ploeg. “Mensen in mijn omgeving zeiden: ‘dit kun jij ook’. Via trainingen in indoor-roeien en schieten probeerde ik het, maar vroeg me wel af waaraan ik begonnen was. Al die herrie tijdens de trainingen... Maar ik prijs de dag dat ik ‘ja’ zei. In Düsseldorf maakte ik fysiek en mentaal stappen. Ik zat bijvoorbeeld alleen in een tram. Voor mij in Nederland een ‘no go’ vanwege de drukte. Ik ben als een ander mens uit Duitsland teruggekeerd.”

Robert, links, met teamgenoten in de Merkur Spiel-Arena in Düsseldorf. Hij had er de tijd van zijn leven. Foto: sergeant-majoor Aaron Zwaal

‘Ik zag het niet meer zitten om op uitzending te gaan’

Welletjes

Het is 2009 wanneer het leven van Robert op zijn kop komt te staan. Het Beroeps Bepaalde Tijd-contract van de dan korporaal 1 brandweerman op Vliegbasis Soesterberg loopt af. In verlenging heeft hij geen trek. Negen jaar brandweerman, twee missies in Afghanistan: hij vindt het welletjes. “Ik kon als militair terugkeren, sergeant worden en op den duur doorstromen naar de rang van sergeant-majoor. Dan zou ik meer verantwoordelijkheid krijgen en vaak vanuit een kantoor moeten werken. Terwijl ik juist actie wil…. Ook zag ik het niet meer zitten om op uitzending te gaan. Dan zou ik mijn kinderen te lang moeten missen.”

Robert tijdens het boogschieten. Hij haalde bij de Invictus Games geen plak, zonder dat hij daar ook maar een seconde mee zat. Meedoen was belangrijker dan winnen.

‘Het ging me voor de wind’

Robert vindt emplooi bij de Ambulancedienst Hollands Midden waar, evenals bij de luchtmacht, soms mensen met zware verwondingen door zijn handen gaan. Het werk gaat hem op den duur tegenstaan. “Enerzijds was het spannend, anderzijds greep het werk me emotioneel teveel aan. Het was niets voor mij.” In 2010 stapt Robert over naar het bedrijf Inspectrum dat wegen beheert. “Ik volgde opleidingen, verdiende goed en had een dito toekomstperspectief. Het ging me voor de wind.”
 

Gecoacht door trainer adjudant André Weinberger perst Robert alle kracht uit zijn lichaam tijdens het indoor-roeien.
Robert als militair brandweerman in Afghanistan in 2007. Foto: uit privéarchief Ghielen

‘Ik hing snel op voordat de telefoon werd opgenomen’

Steeds sneller geïrriteerd

Op een kwade dag valt Robert echter ten prooi aan, zoals hij het uitdrukt, vreemde gevoelens. “Wanneer ik tijdens een inspectie in de buurt kwam van een school met gillende kinderen, kon ik daar niet tegen. Terwijl kinderen juist herrie horen te maken... En als ik met mijn auto op een drukke kruising reed, voelde ik me benauwd en wilde ik snel doorrijden. Daarnaast raakte ik steeds sneller geïrriteerd. Al met al begon ik me af te vragen wat er met me aan de hand was. Hulp zoeken wilde ik niet, omdat ik volgens mezelf geen psychische problemen had. Toch dacht ik op een gegeven moment: ‘waarom het Veteraneninstituut niet bellen?’ De eerste paar keer hing ik op nog voordat de telefoon werd opgenomen. Dat er iets niet goed zat, wilde ik voor mezelf niet toegeven. Bij mijn derde belletje waren ze me voor en na wat doorzetten kwam ik uiteindelijk terecht bij een psycholoog van het Sinaï Instituut dat mensen met trauma’s behandelt.”

Robert in Düsseldorf met zijn familie, waartoe ook hulphond Laslo behoort. Foto: uit privéarchief Ghielen

‘Ze bleek een arm te missen, wat ik niet wist’

Afghanistan

De behandeling duurt van 2014 tot 2016. “We praatten veel over werk en privéaangelegenheden. Zo kwamen mijn twee uitzendingen naar Afghanistan naar boven waarin ik nare dingen meemaakte. Zoals de beschieting van de Black Hawk transporthelikopter waarin ik meevloog. Ook begeleidde ik ooit in Tarin Kowt een gewond meisje vanuit een Nederlandse Chinook naar het Role 2 hospitaal. Ze bleek een arm te missen, wat ik niet wist. Die zat in een tas die ze bij zich droeg. Ondertussen zat mijn jas onder het bloed. Wanneer ik tijdens weginspecties kinderen zag, kwam dit allemaal naar boven. Hetzelfde gebeurde tijdens de verjaardag van mijn kinderen.”

De friends and family van de Nederlandse Invictusploeg in Düsseldorf trokken veel bekijks. Weinig atleten werden zó hartstochtelijk aangemoedigd.

‘Laslo betekent alles voor me, vooral vrijheid’

Zelfmoordactie

Alsof het allemaal niet genoeg is, maakt Robert op Kamp Holland ‘op afstand’ een zelfmoordactie van een Afghaan mee. Aan hem en zijn brandweercollega’s de taak om de rommel op te ruimen. Daarbij stuit hij op een schoen met daarin een enkel. “Dat deed me op dat moment niet veel, behalve dat ik de man een sukkel vond. Achteraf blijkt de zelfmoordactie wel degelijk wat met me te hebben gedaan. Zie ik in Nederland een zwerver zonder schoenen? Dan ril ik.”

Op advies van de psycholoog schaft Robert een hulphond aan. “Ik heb Laslo nu vier jaar. Hij betekent alles voor me, vooral vrijheid. Door hem kom ik buiten; hij laat míj als het ware uit. In tegenstelling tot vroeger durf ik met hem overal naartoe. Laslo voelt zo goed… Dankzij hem boek ik overwinningen.”
 

Laslo is de steun en toeverlaat van Robert: ‘Met hem durf ik overal naartoe.’

‘De Invictusploeg is mijn tweede thuis geworden’

Duidelijk: het gaat bergopwaarts met Robert, behalve dat hij in 2019 is afgekeurd voor werk. “Enerzijds een opluchting, anderzijds een mokerslag omdat ik ben afgeschreven voor de maatschappij. Maar ik heb me erbij neergelegd en probeer van het leven te genieten. Dat lukt goed, ook vanwege mijn lidmaatschap van de Invictusploeg. Die is mijn tweede thuis geworden.”

MCD-fotograaf sergeant-majoor Hille Hillinga tijdens het powerliften en booggschieten. Foto's: sergeant-majoor Aaron Zwaal.

‘Tijdens een meeting brak ik’

Defensiefotograaf sergeant-majoor Hille Hillinga keerde borrelend van energie terug van de Invictus Games. Bij het powerliften perste hij 110 kilo omhoog, een verbetering van zijn persoonlijk record met vijf kilo. Voor Hille kunnen de ‘Games’ niet meer kapot. “Het was een enorme ervaring.”

Het powerliften zal hem nog lang bij blijven. “Al die mensen die je aanmoedigen, onder wie vrienden die speciaal waren overgekomen. ’s Avonds tijdens een bijeenkomst met het Invictusteam brak ik, zó fijn vond ik het dat ze er waren”, vertelt de met een posttraumatisch stressstoornis kampende Hille.
Op de andere sport waaraan hij meedeed, boogschieten (Archery), viel hij buiten de prijzen, maar dat laat hem koud. Ook voor hem ging het in Düsseldorf vooral om meedoen en fysiek en mentaal grenzen verleggen. Oorzaak van het probleem was een kapotte release waarmee een schutter zijn boog ‘op spanning’ zet. Daardoor verloor de in het dagelijks leven fotograaf bij het Mediacentrum Defensie (MCD) het vertrouwen in zijn schot en scoorde te weinig punten. “Domme pech. En dat terwijl ik de beste apparatuur had en acht maanden trainde.”

Gelijkgestemden
Hille bleef echter doorgaan met genieten. Zo was hij onder de indruk van het grote aantal van vijfhonderd deelnemers aan de Games. “Je verkeert in een gezelschap van gelijkgestemden aan wie je niet hoeft uit te leggen wat er met je aan de hand is. Geweldig.”
Wat hem betreft heeft hij in de Games zijn gestelde doelen bereikt. “Ik vroeg me zelfs af of mijn PTSS zwaar genoeg is om te mogen meedoen. Die is ontstaan in Afghanistan, in een Bushmaster die op een IED reed. Ik raakte niet gewond, maar een maat van me verloor in een zelfde soort ongeluk een been. Kortom, sommige Afghanistangangers zijn er slechter aan toe dan ik die niet mag klagen.”

Of hij over twee jaar weer van de partij is weet Hille nog niet. Gezin en werk gaan voor. “Als fotograaf bij de volgende Games aanwezig zijn zou ook geweldig zijn.”

x
Opkomst van de Nederlandse ploeg in de Merkur Spiel-Arena.