Dit artikel hoort bij: Specials 01

Een dag van verhalen delen

Drie podia, drie streams, vijftien presentaties, bijna dertig sprekers en één doel.

Dit alles in de imposante omgeving van het Nationaal Militair Museum waar de geschiedenis van Defensie letterlijk en figuurlijk in de lucht hangt. In de Dogfight, het F16-theater en het Auditorium delen collega’s hun verhalen. Ze delen de passie voor hun werk. Los uit de pols, meeslepend, of de interactie zoekend… Zoveel presentaties, zoveel stijlen. Met als doel: elkaar vertellen wat wij binnen het IT-bedrijf van Defensie voor bijzondere dingen doen.

Het brede scala aan onderwerpen – net zo divers als de veelzijdigheid van ons IT-bedrijf – dat in de drie zalen wordt aangeboden, maakt het kiezen soms moeilijk. De drie podia vertegenwoordigen de drie pijlers van ons IT-bedrijf: continuïteit, innovatie en beveiliging. 

Dogfight centraal

Het grootste podium van de conferentie is de centraal gelegen Dogfight. Hier warmt een enthousiaste dagvoorzitter de zaal op voor wat er vandaag komen gaat. Op woensdag bestaat zijn publiek uit ongeveer 600 man en op donderdag uit ruim 700 IT-collega’s. De positieve sfeer en saamhorigheid zijn vanaf het eerste moment voelbaar. D-JIVC Ron Kolkman leidt de dag in met zijn visie op wat hij noemt “het mooiste IT-bedrijf dat er is.” Hij vertelt over het bijzondere jaar dat er aankomt, nu JIVC en Operations eindelijk echt samengaan. En dit is een mooi uitgangspunt om de rest van de dag verhalen met elkaar te delen. Verhalen over wat we doen én waarom.

De sessies die elkaar in vijf rondes opvolgen staan op het Dogfight podium in het teken van innovatie en innovatief werken. De appbouwers van A&A nemen het publiek mee in de ins en outs van hun vak. Op verhalende wijze delen ze hoe de app voor de Luchtmachtdagen tot stand is gekomen en hoe bijzonder het is om apps te bouwen die aan alle eisen van de Defensieorganisatie voldoet.

Tjarda Wilbrink, Charlotte Rugers en Ares Kralendonk van KIXS laten ons zien hoe innovatie in de praktijk werkt. Tjarda vertelt gedreven over het innoveren van maritieme command & control systemen die de Marine bij onderzeebootbestrijding inzet. Ares zet beeldend uiteen hoe een experiment Elektronische Oorlogsvoering tot een succesvol product leidt. En Charlotte neemt ons een stukje mee in de eindeloze mogelijkheden van Big Data.

Ook innovatieve manieren van werken zijn vandaag onderwerp van gesprek. Zo leren we van Daan Kalmeijer en kltz Ton Boon meer over Agile en ‘out of the box’ werken. En in workshopachtige setting krijgt Theo van Rijn beide dagen ongeveer 200 man in beweging met zijn verhaal rondom de vraag ‘Hoe vang ik een paling?’, of te wel hoe vang je nu die ene collega die je nodig denkt te hebben, maar die je steeds ontglipt?

De sessies van de dag worden in de Dogfight afgesloten door Barrie Mooi, John Stroosnijder en Ton van der Sanden die het publiek op de hoogte brengen van de stand van zaken rondom het programma GrIT en de betekenis daarvan voor de organisatie.

F16 als decorstuk

In het F16-theater nemen de sprekers plaats vlak voor het indrukwekkende jachtvliegtuig. Dit is de setting waarin verhalen worden gedeeld over de continuïteit van onze IT. Een onderwerp waar de afgelopen jaren veel om te doen is geweest. Jackelien Hokke-Koster, clusterhoofd Security & Identity van I&S, vertelt met een beeldend verhaal over de dag in 2013 dat de zoveelste bezuiningingsronde werd aangekondigd. En dat terwijl er toch al problemen waren om de infra in de lucht te houden. Het was een donkere periode voor Defensie IT. Iedereen wist, de schouders moeten eronder. En dat gebeurde. Jackelien deelt met het publiek hoe pleisters werden geplakt en de nodige maatregelen werden genomen om de wonden te laten helen. Dat het hier niet over medische IV gaat wordt al snel duidelijk als ze opsomt welke bergen er zijn verzet om de continuïteit van de dienstverlening in de toekomst te garanderen. Natuurlijk zijn er nog problemen, maar de achterstand is ingelopen en daar zijn zij en de afdeling I&S maar wat trots op.

Het publiek is zichtbaar onder de indruk van de manier waarop Jackelien haar verhaalt deelt. “Ik wist dat er problemen waren in de IT-infra, maar van welke omvang was voor mij niet duidelijk en al helemaal niet wat er allemaal voor gedaan is om de continuïteit van die infra op orde te krijgen,” reageert overste Dirk-Jan Blaas, projectmanager bij C4I&I.

Jackelien sluit af met een positieve blik op de toekomst. Het IT-bedrijf van Defensie is klaar om verder te bouwen. “We bereiden de medewerkers van I&S voor op de komst van de nieuwe grensverleggende IT.” Daarbij spreekt ze een ambitieuze wens uit in het streven om de beste full service provider te zijn. “Met tevreden klanten en virtuele teams waar een écht wij-gevoel heerst.”

Het F16-theater is deze dag ook het toneel voor Kltz Gwilym Walraven, Ltz2oc Marcel van Dongen en adjudant Erich Hendriksen die het publiek meenemen in de wereld van de operationele IT-infra.  Zij geven onder andere antwoord op vragen als: 'Wat is de rol van Defensie IT bij grote nationale publieksevenementen zoals de TT van Assen?' Barbara Veen en Ton van Breugel laten aan de hand van een praktijkvoorbeeld zien hoe DEVOPS (developer en system operator) werkt en roepen hierbij ook de hulp in van hun publiek. Na de lunch laat Kltz Paul Verschuren het publiek kennismaken met het Joint Missie Exercise and event Coordination Cell (JMECC).
En het slotstuk in dit F16-theater wordt verzorgd door Sylvia Ravensbergen en luitenant-kolonel Twan Backhuys, die aan de hand van 'user cases’ te vertellen over C2000, het Rijksoverheid netwerk en de grenspolitietaak van de KMar.

Bomvol Auditorium

Het afgesloten Auditorium is bij vrijwel iedere ronde volledig gevuld. Ook hier worden de bezoekers beloond met bevlogen presentaties over meer en minder bekende facetten van het werk bij ons IT-bedrijf. Het publiek luistert, kijkt en praat mee over onderwerpen als beveiliging, archivering, projectvoering en architectuur.

De interactie komt goed op gang wanneer de collega’s van DefCERT laten zien hoe je malafide e-mails kunt herkennen en op welke manier je je hiertegen weert.
Vervolgens kan Obbe van Ommeren rekenen op geanimeerde reacties wanneer het gaat om de vraag wie er eigenlijk gevaarlijker is, een hacker of de gebruiker zelf. Obbe: “De sfeer was geweldig en zeer aanstekelijk. Iedereen in de zaal was positief kritisch en vol goede ideeën. Daardoor ben ik met meer thuis gekomen”.

Een geboeide zaal komt in beweging wanneer Peter Annotee met treffende voorbeelden een inkijkje geeft in de wondere wereld van het archiveren, beheren en  vernietigen van data. “Wie had gedacht dat over een onderwerp als informatiebeheer zo boeiend verteld kan worden”, aldus verraste bezoeker in het publiek.

De presentaties over de wereld van projectvoering en over de ontwikkeling van systemen en architectuur hebben een meer verhalend karakter. Want hoe krijg je nu eigenlijk een weerradar in SAP? En wat is er nodig om een gecompliceerd en veelomvattend project ‘on track’ te houden? “Door goed samen te werken kan je een flexibel, robuust en efficiënt systeem realiseren.” 

Nieuwsgierig geworden en meer weten?
Ga naar de sharepointpagina van de IT Werkconferentie, waar alle contactpersonen per sessie vindbaar zijn en je de presentaties kunt downloaden.