Dit artikel hoort bij: Specials 01

Beleven op de Marktplaats

"Beleef JIVC/OPS op de Marktplaats", zo luidde de oproep. Een deel van de museumvloer is op 10 en 11 januari gereserveerd voor tien stands waarin collega’s de kans grijpen om te laten zien, voelen en beleven wat hun werk inhoudt. Van het tonen van de techniek zoals Satelliet Communicatie, netwerkruimtes en Virtual Reality, tot het creëren van bewustzijn over Agile werken, of het coachen van collega’s door de IT Academie en Innovatiecoaches. Lees hoe een aantal van de standhouders op de Marktplaats dit zelf hebben ervaren.

Programma Rationalisatie:

“Als je gaat verhuizen neem je toch ook alleen datgene mee wat bruikbaar is?”

Een vroege mistige ochtend, het Nationaal Militair Museum (NMM) doemt op in de bijna spookachtige omgeving. Eenmaal binnen, komen warmte en een levendige ambiance van militaire historie en toekomst je tegemoet. Wij van Rationalisatie zijn twee dagen op de werkconferentie aanwezig om het wel en wee van rationaliseren te presenteren. Om in beeldspraak te blijven; wij staan er met onze ‘marktkraam’ gesitueerd onder vliegtuigen en tegenover artillerie getrokken door paarden. Verleden en heden samen, oftewel, GrIT de nieuwe infrastructuur komt eraan. Met rationaliseren wordt plaats gemaakt door ‘het oude’ - IT-toepassingen, platformen en alles dat daarmee samenhangt - op te ruimen. Immers, als je gaat verhuizen neem je toch ook alleen datgene mee wat bruikbaar is?

Op de eerste dag loopt D-JIVC Ron Kolkman met grote belangstelling de marktkraam binnen. De rest van deze en de volgende dag staan in het teken van het ontvangen en weerzien van collega’s. Wij prikkelen hun aandacht met de vraag: “Weet jij wat er met de door jouw beheerde (of gebruikte) IT-toepassing (of platform) gebeurt of gaat gebeuren? Heel vaak krijgen wij verrassende reacties als: “Oh, ik dacht dat mijn applicatie nog jaren bleef bestaan”, of “Nee, die IT-toepassing of platform wordt door iemand anders beheerd.” Dan is vervolgens de vraag: "Wie is die iemand (beheerder, collega)?"

Naast vele vragen, uitleg en toelichting worden evenzoveel antwoorden gegeven. Soms wordt tussentijds een antwoord opgezocht terwijl de geduldig wachtende collega geniet van een toegeschoven Mars, koffiebonbon of ander snoepgoed. Kortom: door deze twee dagen, hebben wij de zichtbaarheid en vindbaarheid van het programma Rationalisatie kunnen vergroten.

Housing Netwerkruimtes:

“Nooit geweten dat er zo’n technische wereld schuil gaat achter mijn aansluitkabeltje”

Housing Netwerkruimtes heeft op de Marktplaats kunnen tonen wat er zoal bij een netwerkruimte komt kijken en wat het beheer daarvan inhoudt. Onder het motto ‘EM, geeft IT de ruimte’ waren de laatste ontwikkelingen te zien, zoals de Kast-in-Kast, elektronische handgreep voor apparatuur kasten en het nieuwste materiaal op glas en kopergebied. Voor de Kast-in-Kast is al interesse om die in het buitenland en zelfs in een voertuig in te zetten.

Aan belangstelling was zeker geen gebrek, van opening tot sluit zijn we met vier collega’s druk geweest om vragen te beantwoorden. Hieruit bleek hoe onbekend ons werk nog is, maar ook hoe enthousiast collega’s zijn over wat we doen met de beschikbare middelen. Mensen reageerden verrast, met opmerkingen als: “Gaat al die data door één zo’n glasvezeltje?”, en: “Nooit geweten dat er zo’n technische wereld schuil gaat achter mijn aansluitkabeltje!” Wij willen een volgende keer nog groter uitpakken, zodat we een nog beter beeld kunnen geven over ons mooie en interessante werkveld.

Innovatiecoaches Defensie

“Gewapend met een fluitje, Lego en heel veel post-its spreken we de bezoekende collega’s aan.”

Robin Meijer en Tom Groeneveld bemanden de druk bezochte stand van de innovatiecoaches op de Marktplaats: Gewapend met een fluitje, Lego en heel veel post-its spraken ze de bezoekende collega’s aan om de bekendheid van de innovatiecoaches te vergroten. "We konden rekenen op ruim honderd geïnteresseerden voor en na de lunch. Veel collega’s hadden nog niet eerder van ons, reden meer om eens een kijkje te nemen in de keuken van Innovatiecoaches Defensie.”

Door het aangaan van persoonlijke gesprekken werd de algemene behoefte al snel duidelijk: veel collega’s gaven aan dat vergaderingen, projecten of het werk in het algemeen een routine is geworden, niet meer uitdagend genoeg, met te weinig ruimte voor creativiteit. Laat het doorbreken van deze routine nou juist een van de taken van een innovatiecoach zijn. Robin en Tom konden dit kracht bijzetten door de bezoekers het innovatieve gedachtengoed te laten ervaren met behulp van korte workshops LEGO Serious Play en brainstormen.

Deze dagen hebben ervoor gezorgd dat de innovatiecoaches een stuk bekender zijn geworden binnen het IT-domein van Defensie. Verschillende bezoekers gaven direct aan zelf innovatiecoach te willen worden of een coach te willen gebruiken om de routine van hun team te doorbreken. Door hun inzet op deze dagen is de innovatiecoachbeweging weer een stuk groter geworden. 

RoPaRun:

“We hebben ruim € 400,- opgehaald voor het goede doel.”

Op de Marktplaats was er ook ruimte voor het belichten van maatschappelijke betrokkenheid. Zo’n tien JIVC/OPS collega’s, die samen met andere DMO’ers het RoPaRun Team 026 DMO vormen, grepen de kans de missie van de stichting RoPaRun, sponsoracties en zichzelf te presenteren. Tijdens de tweedaagse werkconferentie is ruim € 400,- opgehaald voor het goede doel. Ook de mascotte van de RoPaRun was prominent aanwezig om de acties kracht bij te zetten.

Team 026 DMO loopt in het Pinksterweekend de 560 km lange estafette van Hamburg naar Rotterdam. Je kunt hun voorbereidingen en de run volgen via www.roparun.nl Ook meedoen aan de sponsoracties? Kijk op onze Facebookpagina (www.facebook.com/team026.dmo).

Wil je meer informatie, of in contact komen met een van de Marktplaats deelnemers?

Kijk op de sharepointpagina van de IT Werkconferentie waar je terecht kunt!