Dit artikel hoort bij: Specials 01

Voorwoord D-JIVC

Ons IT-bedrijf gaat een bewogen jaar met veel verandering in. Dat gaan we samen, als één bedrijf, met veel positiviteit tegemoet. Elke medewerker kan, mag en moet het heft in eigen handen nemen om onze dienstverlening tot een succes te maken. Samen brengen we innovatieve kracht binnen Defensie. Samen fiksen we het.

“Nu we onze continuïteit op orde hebben, gaan we samen verder bouwen. “

Samen bouwen

In dit digitale magazine kijken we samen terug op de IT Werkconferentie 2018 die plaatsvond op 10 en 11 januari in de indrukwekkende setting van het Nationaal Militair Museum in Soest. Het was prachtig om te zien welke mooie dingen wij doen voor Defensie, hoe trots we daar op kunnen zijn.  En dat is een mooie aftrap van het belangrijke jaar dat we als IT-bedrijf van Defensie tegemoet gaan. JIVC, het Joint Informatievoorziening Commando en OPS, Operations, gaan namelijk echt samen verder. Samen vormen wij één IT-bedrijf dat zorgt voor alle IT binnen Defensie. Van IT in schepen, helikopters en tanks tot crypto en van big data tot werkplekken in binnen- en buitenland. Een grote en eervolle verantwoordelijkheid. Dat fiksen we samen. Nu we onze continuïteit op orde hebben, gaan we samen verder bouwen. 

Met man en macht

Bij het bouwen is iedereen als geheel maar juist ook iedereen als individu belangrijk. Iedereen is nodig. Onmisbaar zelfs. Ik geloof erin dat we er met man en macht voor gaan zorgen dat onze betrouwbaarheid elke dag beter wordt. Dat onze collega’s binnen Defensie elke dag meer op ons kunnen bouwen.

Met man en macht. Daarmee bedoel ik ook dat iedere man en vrouw, iedere medewerker, meer macht, of beter gezegd, meer beslissingsbevoegdheid krijgt. Omdat ik erin geloof dat wij als IT-bedrijf binnen Defensie het beste resultaat behalen als niet alleen ik of mijn directe collega’s beslissingen nemen, maar als ieder van ons dat voor zich doet. En iedereen daarbij vertrouwt op zijn eigen kennis, expertise en ervaring.

In managementtaal zegt men tegenwoordig vaak: je moet de organisatie teruggeven aan de medewerkers. Ik zeg liever: ik geef jullie allemaal graag maximale verantwoordelijkheid en ruimte om vorm te geven aan je werk. Jullie kennen je processen het beste. Jullie kennen de systemen het beste. Jullie kennen jezelf. Maak daar gebruik van. Neem initiatief en geniet daarvan. Durf fouten te maken. En uiteraard heel veel goed te doen. 

2018: een uniek jaar

Ik zei het al tijdens de IT Werkconferentie en ik zeg het nogmaals: we gaan een uniek jaar tegemoet. Een jaar waarin we na decennia van krimp binnen Defensie tijden van groei gaan meemaken. Ook dat is een uitdaging. Een uitdaging die we aangaan. We gaan ondernemen binnen Defensie en vormgeven aan deze verandering.

Ik verwacht dat we de reorganisatie (fase 1) eindelijk kunnen afronden en dat ook de vernieuwing van onze IT door GrIT vorm krijgt. We maken daar een start mee door vanaf eind januari in de nieuwe ketenstructuur te gaan werken. Een belangrijke eerste stap die we, samen met de medezeggenschap, goed vorm willen gaan geven.

Samen gaan we in 2018 onze Defensie-collega’s verrassen met ons werk en met innovatieve oplossingen voor opgaven en problemen. Dat doen we bescheiden maar ook met gepaste trots. 

Verhalen delen

De IT Werkconferentie stond in het teken van het delen van verhalen. Van jullie verhalen, over continuïteit, innovatie, beveiliging en alle mooie en belangrijke activiteiten binnen het IT-bedrijf van Defensie. Van een healthcheck zonder pleisters tot cybersecurity, agile ontwikkelen en GrIT. Dat laat zien hoe divers, veelzijdig en uniek onze IT én onze organisatie is.

Een aantal verhalen over ons dagelijks werk zijn verfilmd en getoond tijdens de opening van de IT Werkconferentie. Kijk hieronder nogmaals mee naar de videoportretten van collega’s Daan, Jackelien en Pascal. Verhalen waarin zij delen wat hen drijft in hun werk. Deze portretten tonen wat ons werk zo bijzonder en belangrijk maakt. 

Ik dank jullie allemaal voor de mooie start van 2018 tijdens de IT Werkconferentie.
Houd deze energie vast. Samen zijn wij ons IT-bedrijf, het mooiste IT-bedrijf dat er is!

Ron Kolkman

Directeur JIVC