Tekst Evert Brouwer
Foto Diversen

Geen Korvettencontract

Roemenië gaat toch niet in zee met de Naval Group voor de levering van vier korvetten van de Gowindklasse.

De deadlines voor het contract werd volgens de Roemeense marine niet gehaald. Of er nu een andere scheepsbouwer in beeld komt, is nog niet bekend.

Het betekent een klap van €1,2 miljard voor het Franse bedrijf, dat onder meer de Nederlandse en Belgische mijnenjagers bouwt. Ook heeft Naval een offerte uitgebracht voor de vier onderzeeboten voor de Koninklijke Marine.

Het Roemeense staatsbedrijf Romtehnica maakte op begin vorige maand nog bekend dat Naval Group en lokale partner Constanţa Naval Shipyard de aanbesteding hadden gewonnen.

Naval heeft trouwens niet te klagen over de belangstelling voor de Gowind, die in drie varianten beschikbaar is. Onder meer Argentinië, de Arabische Emiraten en Egypte (op de foto, van de US Navy, ENS El Fateh) varen met dit type.

Bron: Romania insider

Scheidingslijn

H225M komt aan in Hongarije

De Hongaarse strijdkrachten hebben de eerste twee van 16 multifunctionele H225M-helikopters ontvangen.

Het toestel, voorheen Eurocopter EC725 Caracal genaamd, werd op thuisbasis Szolnok Airbase overgedragen door bouwer Airbus Helicopters. Samen met de lichte, tweemotorige H145M die al in gebruik is, heeft Hongarije nu een geheel gemoderniseerde helikoptervloot. Tot voor kort maakten de Russische Mi-8 en Mi-17 daar nog de dienst uit. De Hongaarse krijgsmacht is met het programma Zrinyí 2026 bezig met een grote moderniseringsslag.

De Hongaarse H225M's zijn uitgerust met ultramoderne communicatieapparatuur en worden gebruikt voor transport, zoek- en reddingsoperaties en missies voor de special forces. Dankzij de geavanceerde avionica, het uitzonderlijke bereik en laadvermogen, is de helikopter geschikt om dag en nacht te vliegen onder alle weersomstandigheden. Dit lid van de Super Puma-helikopterfamilie is al operationeel in Frankrijk, Brazilië, Mexico, Maleisië, Indonesië, Thailand, Koeweit en Singapore. Ook Nederland heeft 14 van deze helikopters besteld als vervanger van de Cougar-transporthelikopters. (foto: Airbus)

Bron: aviation24.be

Oshkosh naar Slowakije

Ministerie van Defensie van Slowakije heeft de aankoop van 160 Oshkosh Joint Light Tactical Vehicles(JLTV's) bevestigd.

De investering van €180 miljoen is een begin van de modernisering van de krijgsmacht. Van deze voertuigen worden er 110 uitgerust met het van afstand bestuurbare M153 Common Remotely Operated Weapon Station (CROWS). De overige 50 krijgen een bemand wapensysteem.

Oshkosh Defense werkt bij de productie samen met Slowaakse bedrijven. Dit om de beschikbaarheid van reserveonderdelen en reparaties gedurende de hele levensduur van de JLTV 4x4-voertuigen te garanderen. Oshkosh is zich trouwens aan het voorbereiden op een toekomst zonder fossiele brandstoffen. Er is al een hybride JLTV in ontwikkeling, die veel stiller is en ook nog eens dezelfde prestaties heeft als de huidige.

Bron: armyrecognition.com

Atlas levert aan Griekenland

Het Duitse Atlas Elektronik, een dochteronderneming van thyssenkrupp Marine Systems (tkMS), gaat een partij zware torpedo’s leveren aan de Griekse marine.

Het contract omvat 44 torpedo's van het type SeaHake mod4 (officieel DM2A4 Seehecht). Ze zijn bedoeld voor de onderzeeboten van de moderne Papanikolosklasse, waarvan de Polemikó Naftikó er 4 in dienst heeft. De eerste acht torpedo’s worden in december van dit jaar geleverd, de vierde en laatste batch in 2025. (foto: Atlas)

Bron: defence-industry.eu

Geen klagen

De Duitse defensie-industrie heeft toch al niet te klagen over de orderportefeuille.

Het Noorse Defensie Materieel Agentschap (Forsvarsmateriell) heeft acht gepantserde genievoertuigen en drie gepantserde bergingsvoertuigen besteld bij FFG Flensburger Fahrzeugbau GmbH (FFG). Het gaat in feite om een uitbreiding van de wensenlijst, want al eerder was een contract getekend voor zes voertuigen van elk type: de WiSENT 2 AEV en de WiSENT 2 ARV. Oplevering wordt verwacht in 2026-2027. Het gaat ook om vervangingsaankopen voor voertuigen die aan Oekraïne zijn geschonken. (foto: Flensburger)

Bron: esut.de

Eerbetoon voor Harvey Milk

De Amerikaanse marine heeft het tweede schip in de John Lewis-klasse in ontvangst genomen: de USNS Harvey Milk.

Nu is dat op zich geen groot nieuws, ware het niet dat de T-AO-206 is vernoemd naar één van de eerste openlijk homoseksuele politici in de Verenigde Staten. Het is mede opmerkelijk omdat (openlijke) homoseksualiteit binnen de Amerikaanse krijgsmacht tot 2011 reden was voor ontslag. Milk heeft zelf trouwens ook gediend: hij was duikofficier op USS Kittywake tijdens de Koreaanse oorlog (1951-53). De politicus werd in 1978 doodgeschoten door een homofoob gemeenteraadslid in San Fransisco.

Het schip wordt gebruikt door het Military Sealife Command en is een van de 20 schepen van de nieuwe John Lewis-klasse. Al deze bevoorraders zijn of worden vernoemd naar voorvechters van burgerrechten. (foto: US Navy)

Bron: US Navy

Eerste bestelling SIRTAP

De Spaanse regering heeft de aankoop goedgekeurd van 27 drones van Airbus: de SIRTAP. Voor de vliegtuigen en bijkomende apparatuur betaalt Spanje €595 miljoen.

De aankoop omvat tevens simulatoren en logistieke ondersteuning. De SIRTAP is ontwikkeld bij de Spaanse tak van Airbus. Het toestel is 7.3 meter lang, heeft een vleugelwijdte van 12 meter en weegt zo’n 750 kilo. De UAV is bedoeld voor verkenningsmissies en doelaanwijzing. Er is meer belangstelling voor de SIRTAP, met name vanuit Colombia en Servië. (Foto: Airbus)

Bron: infodefensa.com

Indiase marine kiest Rafale M

De twee Indiase vliegkampschepen, de INS Vikrant en INS Vikramaditya, krijgen de nieuwe versie van de Dassault Rafale M(arine) aan boord. Het ministerie van Defensie heeft na een zorgvuldige afweging voor het Franse toestel gekozen in plaats van de door Amerika aangeboden F/A-18 E/F.

India schaft 26 van deze vliegtuigen aan als vervanging van de (Russische) MiG-29K, waarmee nu nog wordt gevlogen.

De keuze is niet heel verrassend, aangezien de luchtmacht van het land al vliegt met de Rafale en de Mirage-2000, ook van Dassault. Op de foto een Franse Rafale M die landt op de amerikaanse carrier USS Harry S. Truman (foto US Navy)

Bron: Flug Revue

Opknapbeurt vlaggenschip

NNS Aradu, het vlaggenschip van de Nigeriaanse marine, krijgt een fikse opknapbeurt. Onlangs is het contract getekend met de Turkse scheepswerf Dearsan voor de modernisering van het fregat van de MEKO 360-klasse.

Deze schepen dateren van begin jaren ‘80 van de vorige eeuw en zijn door Blohm + Voss in Duitsland gebouwd. Nigeria (1) en Argentinië (4) zijn de twee gebruikers.

Gelijk met de overeenkomst is een nieuwe patrouilleboot van de Tuzla-klasse besteld. De Nigeriaanse marine wordt daarmee de vierde gebruiker van de 57 meter lange patrouilleboot. (Foto: Nigerian Navy)

Bron: Navalnews.com

Overname Expal

Rheinmetall heeft de overname bekend gemaakt van het Madrileense Expal Systems.

Het Duitse defensiebedrijf breidt daarmee de positie als belangrijke leverancier aan de NAVO-strijdkrachten verder uit. Expal levert met name munitie voor artillerie en mortieren. Rheinmetall betaalt ongeveer € 1,2 miljard voor de overname. Vanaf nu opereert het bedrijf onder de naam Rheinmetall Expal Munitions. De Spaanse strijdkrachten, hoofdafnemers van de munitie, hebben de verzekering gekregen dat de levering aan de nationale troepen gegarandeerd blijft.

Bron: Rheinmetall