Foto Sgt Hille Hillinga

Toekomst

Dit is mijn eerste column van 2017: daar horen in de eerste plaats natuurlijk mijn beste wensen voor u en uw naasten bij. Dat 2017 voor u allen een voorspoedig jaar mag worden in goede gezondheid.

Voor de krijgsmacht en dus ook voor de Defensie Materieel Organisatie (DMO) wordt het – wederom – een uitdagend en spannend jaar. De wereld is er in het afgelopen jaar beslist niet rustiger op geworden. Dat betekent ook dat met andere ogen naar de krijgsmacht wordt gekeken. Het besef dat vrede en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn, wordt veel breder in de samenleving gedeeld. Ook de meerderheid van de politieke partijen onderkent het belang van het structureel weer investeren in onze krijgsmacht. Maar zoals de Britten zeggen: “The proof of the pudding is in the eating”. Pas na de uitslag van de verkiezingen op 15 maart 2017 en het formeren van een nieuw kabinet weten we als krijgsmacht waar we echt aan toe zijn. En ik geef u natuurlijk geen stemadvies, maar ik roep u wel met klem op om op 15 maart 2017 te gaan stemmen. Verkiezingen – en zeker deze – gaan echt ergens over.  

Moeten we als DMO in afwachting van het nieuwe kabinet dan op onze handen gaan zitten? Nee, beslist niet. Allereerst hebben we ons onderhanden werk: een volle orderportefeuille voor de grote materieelprojecten, onze IT, de vernieuwing van onze IT, wapensysteemmanagement en de ketenlogistieke bedrijven. Ik weet dat u daar hard voor werkt en blijf dat vooral doen. Daarnaast kijken we natuurlijk ook naar de toekomst. Onder leiding van de Commandant der Strijdkrachten (CDS) is in de afgelopen maanden hard gewerkt aan scenario’s voor de Doorontwikkeling Krijgsmacht (DOKM). Veel medewerkers van de DMO waaronder ikzelf zijn hierin betrokken. Als DMO bereiden wij ons ook voor op deze scenario’s. Daarbij is het voor de CDS overduidelijk dat juist bij extra investeren in de krijgsmacht, de DMO daar aan de voorkant een belangrijke sleutelrol heeft.

Wij zijn beslist gereed om deze rol op ons te nemen. In 2016 hebben we onze strategische kaart gemaakt met in het hart “ons water uit de kraan”: de best mogelijke IT en materieel voor onze militairen. En we gebruiken technologische en sociale innovatie, sneller voorzien in en solide verder bouwen om nog beter het water uit die kraan te krijgen. Velen van u zijn hiermee actief aan de slag en proberen ideeën echt uit. Voorbeelden zijn 3D-printing, het inrichten van inspiratieruimtes en een innovatief traineeprogramma voor jonge inkopers. Dit soort initiatieven ondersteun ik van harte. Ze onderstrepen het elan en de daadkracht van onze DMO. En dat is belangrijk; zeker gezien datgene wat de samenleving aan onze krijgsmacht vraagt en mogelijk gaat vragen. Samen met u ga ik dan ook met veel vertrouwen verder op de weg die we in 2016 hebben ingezet.

Dr.ir. Arie Jan de Waard
Vice-admiraal (Technische Dienst)
Directeur Defensie Materieel Organisatie