Duitsland gaat voor de Nederlandse krijgsmacht de Leguaan verwerven.
Met de ondertekening van een Memorandum of Understanding is een verregaande samenwerking tussen de Defensie Materieel Organisatie en het Bundesamt für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr (BAAINBw) voor de aankoop van de brugleggende tank bezegeld. Ook wordt samengewerkt op het gebied van training en opleiding.
Nederland schaft 5 brugleggende tanks aan die op het onderstel van de Leopard 2 staan. Kraus Maffei Wegmann levert de Leguaan, die 2 bruggen van 14 meter of 1 van 26 meter kan leggen.
Parachute met GPS
De DMO heeft het autonome valschermen systeem MicroFly/FireFly overgedragen aan het Korps Commando Troepen.
Het systeem bestaat uit een parachute met een navigatie- en controlbox, waaronder de lading kan worden bevestigd. Met dit systeem is het KCT in staat om herbevoorrading van materiaal en andere noodzakelijk middelen uit te voeren op moeilijk bereikbare locaties zonder dat de eigen locatie wordt prijsgegeven.
De pakketten die een gewicht kunnen hebben tussen de 70 en 1000 kilo kunnen worden afgeworpen tot een hoogte tot 25000 voet en een afstand van 25 kilometer. Het besturingssysteem zorgt ervoor (via GPS) dat het pakket op de voorgeprogrammeerde locatie terecht komt. Aan boord van het vliegtuig is software aanwezig om de juiste droplocatie te berekenen, rekening houdende met de wind en windrichting.
Inons e-zine Landmacht leest u een uitgebreide reportage over de valschermen.
Directeur vice-admiraal Arie Jan de Waard heeft het Bedrijfsplan DMO 2017 ondertekend. Hiermee is het plan geformaliseerd.
Dit jaar is voor het eerst een DMO-breed bedrijfsplan opgesteld. Tot nu toe stelde elk onderdeel of bedrijf een eigen concept op. Het bedrijfsplan geeft enerzijds inzicht in de ondersteuning die DMO de komende jaren levert, anderzijds geeft het de richting aan waarin de DMO zich de komende jaren gaat ontwikkelen.
Het plan is gebaseerd op de 3 lijnen van dienstverlening van DMO: projectmanagement (investeringen), systeemmanagement en IT-beheer (exploitatie) en assortimentsmanagement (exploitatie).
Betrouwbare levering
Militairen kunnen er – veel meer dan in 2015 – van opaan dat de door hen bestelde, veel gebruikte artikelen ook echt op de afgesproken tijd arriveren.
Deze leverbetrouwbaarheid steeg vorig jaar van nog geen 30% naar 74%. Dat is 4 % meer dan de doelstelling. De beschikbaarheid van deze voorraden steeg naar 81% eind 2016. De doelstelling was 75%.
De verbetering maakt deel uit van het Plan van Aanpak 'Verbeteren logistieke keten reserveonderdelen'. Commandant der Strijdkrachten generaal Middendorp maakte het herstel van de logistieke keten tot een van zijn hoogste prioriteiten.
Sterk wachtwoord
Een sterk wachtwoord is cruciaal voor de beveiliging van een informatiesysteem. Maar het is bijna niet te doen om de wachtwoorden voor alle diensten te onthouden.
De wachtwoordmanager biedt uitkomst. Die slaat woorden versleuteld op. Ze zijn bij een eventuele hack niet te achterhalen. Bovendien attendeert een wachtwoordmanager iemand op een zwak werkwoord. Enkele populaire wachtwoordmanagers zijn Keepass, 1Password, Dashlane of LastPass.
Oudste app zwaait af
De waarschijnlijk oudste computer-applicatie die nog draaide op Defensiecomputers heeft in stilte afscheid genomen. Onlangs ging na ruim 30 jaar de stekker uit het Voorraad Punt Administratiesysteem, het eerste digitale voorraadbeheerssysteem dat tot voor kort in gebruik was bij de schepen van de Koninklijke Marine.
Het technisch systeembeheer van VPA heeft een lange reis doorgemaakt door de jaren heen; van CABIS (Centrum voor Automatisering Bestuurlijke Informatie Systemen) via DTO (Defensie Telematica Organisatie) en IVenT (Informatie Voorziening en Technologie) tot aan de huidige ICT organisatie van DMO, het JIVC/OPS.
Volgens de zogenoemde sourcecode is het allemaal begonnen in 1984. VPA was de opvolger van het (papieren) kaartensysteem.
Nieuwe kleding
De nieuwe gevechtskleding komt er aan.
Defensie vervangt de oude krijgsmachtbreed in de periode 2019 – 2022. De aanpassing maakt deel uit van het project Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS) van DMO-projecten. Eind 2018 doet als eerste de nieuwe gevechtshelm zijn intrede. Die komt voort uit een deelproject van DOKS.
Met de nieuwe gevechtshelm wordt vooruitgang geboekt op het gebied van stabiliteit, gewicht en pasvorm. Bovendien is de helm handiger als deze wordt gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld scherfvesten, hoofdtelefoons, gehoorbescherming, nachtkijkers en ballistische brillen.
Nieuw: zoekfunctie defensiebladen
Op zoek naar een artikel uit een digitaal defensieblad, maar u weet niet meer in welke editie het heeft gestaan? Geen nood. Sinds deze uitgave van Materieelgezien is een zoekfunctie toegevoegd, die uitkomst biedt. In de kiosk van ieder defensieblad is het invulveld te gebruiken. Eenmaal in een e-zine kunt u de zoekoptie gebruiken door op de knop onder het zogenoemde hamburgermenu in de linkerbovenhoek te klikken en uw zoektermen invoeren.
De nieuw toegevoegde zoekfunctie is alleen van toepassing op de digitale magazines van Defensie. Het digitale archief van KMarMagazine, Landmacht, Alle Hens, Defensiekrant, de Vliegende Hollander en Materieelgezien gaat terug tot en met februari 2014.