Tekst Evert Brouwer
Foto DMO/Archief

Ford fiësta

De Amerikaanse marine viert feest nu een nieuwe carrier z’n intrede doet. De Gerald R. Ford (CVN 78) gaat komende lente voor het eerst de haven uit voor zogenoemde seatrials. Het schip had de afgelopen maanden te kampen met technische problemen, maar lijkt nu klaar voor het grotere werk. Het schip is vernoemd naar de 40ste president van de VS, die aantrad na de Watergate affaire (1974-1977).

https://www.youtube.com/watch?v=XdJY3-H9rEg

Vlotte bevoorrader

Met een vertraging van 1 jaar krijgt de Britse marine de eerste van 4 nieuwe tankers van de Tideklasse. Royal Fleet Auxiliary Tidespring is gebouwd bij Daewoo in Zuid-Korea, op basis van het Aegir-concept van het Britse BMT Defence Services (zie videoclip).

De bevoorraders van 37.000 ton hadden allen in april dit jaar al moeten varen, maar dat wordt nu eind 2018. Gelijk met de Britse order – waarde zo’n 460 miljoen euro – bestelde ook de Noorse marine een (lichtere) versie, met een hospitaal van 48 bedden en meer opslagruimte. HNoMS Maud(zie tekening onder)  komt als het goed is volgend jaar in dienst.

Deze maand begint de Britse Royal Navy ook de eerste tests van het eerste nieuwe vliegdekschip, de Queen Elizabeth. De tweede, de Prince of Wales, moet later dit jaar worden opgeleverd. Beide vliegdekschepen komen in de loop van 2020 in dienst.

https://www.youtube.com/watch?v=H15NLLHBIBo&feature=youtu.be

Japanse krachtpatser

Het Japanse ministerie van Defensie heeft het prototype van een nieuw gepantserd infanterievoertuig bekend gemaakt. Deze 8-wielige armored personnel carrier (APC) maakt deel uit van een groot vervangingsproject.

Deze speciale APC, die plaats biedt aan 11 man, krijgt extra bescherming tegen hedendaagse bedreigingen zoals geïmproviseerde explosieven. Ook komt er een krachtigere 10.8 liter dieselmotor aan boord. Nu rijdt de Japanse landmacht nog rond in de verouderde Type 96 pantserwagens.

De wagen is gebouwd door Komatsu Limited, heeft een lengte van 8.4 meter, is 2.5 meter breed en 2.9 meter hoog. Het gewicht bedraagt zo’n 20 ton. De maximum snelheid op de weg is 100 kilometer per uur.

https://www.youtube.com/watch?v=D1tstE81hsI

Poseidons voor Noorwegen

Amerika verkoopt 5 P-8 ‘Poseidon’ maritieme patrouillevliegtuigen aan Noorwegen. Het Scandinavische land betaalt bouwer Boeing 1,5 miljard euro voor de toestellen en een vracht aan geavanceerde apparatuur. Het congres moet nog wel akkoord gaan, maar er wordt geen oppositie verwacht. Noorwegen vormt een belangrijke partner van de VS en het Verenigd Koninkrijk bij het monitoren van Russische activiteiten in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan.