03

Dit artikel hoort bij: Landmacht 08

Oefening Falcon Leap benadert weerbarstige realiteit

Tekst KAP Jaap Wolting
Foto sectie Communicatie 11 Luchtmobiele Brigade

NAVO-para’s bundelen hun krachten

Bijna duizend Rode Baretten uit 12 verschillende landen en een groot aantal internationale vliegers zetten tussen 9 en 21 september alles op alles voor een nog betere airborne-interoperabiliteit. Moet de NAVO knokken, dan gebeurt dat immers in teamverband. Aan de voorkant de handen ineenslaan, scheelt tijd en energie tijdens een échte inzet.

Generaal Grandia
Brigadegeneraal Frank Grandia, commandant 11 Luchtmobiele Brigade.

Falcon Leap is meer dan soldaten die naar de grond zweven

Social media stonden er de afgelopen weken vol mee. Snake filmpjes van laagvliegende militaire transportvliegtuigen die tussen de Marnewaard en Eindhoven hun payload uit een zijdeur of vanaf de ramp zagen verdwijnen. Het enthousiaste publiek op de grond heeft wellicht niet in de gaten dat Falcon Leap veel meer behelst dan soldaten die met een valscherm naar de aarde zweven. De realiteit is een stuk weerbarstiger, verklaart brigadegeneraal Frank Grandia, commandant 11 Luchtmobiele Brigade. “Ik kom toevallig net terug van een airborne assault op compagniesniveau in de Marnewaard”, vertelt hij als we hem aan de lijn hebben, terwijl hij weer naar de Oranjekazerne rijdt. “Daar is een grote groep Nederlandse en buitenlandse Rode Baretten gedropt, waarna ze meteen het gevecht aan moesten gaan met een gelijkwaardige tegenstander die zich heeft verschanst in oefendorp Marnehuizen. Zet je de televisie aan, zie je dat bijna iedere dag op televisie. Maar dan in het echt. Oorlog, zowel in Oekraïne als Gaza.”

Militairen zijn aan vechten in oefendorp Marnehuizen
Tijdens een airborne assault in de Marnewaard vechten Nederlandse en buitenlandse Rode Baretten tegen een gelijkwaardige tegenstander die zich heeft verschanst in oefendorp Marnehuizen.

Modern gevechtsveld

Om zo dicht mogelijk bij de hedendaagse realiteit te komen, worden de luchtmobiele infanteristen eenmaal op de grond ondersteund met gevechtsvliegtuigen – maar houden ze het luchtruim ook angstvallig in de gaten voor vijandige drones met granaten. Het moderne gevechtsveld is complexer dan ooit. “Wat echter nooit is veranderd, is dat een luchtlandingsoperatie een van de weinige mogelijkheden blijft om op grote afstand snel veel militairen met een verrassingseffect aan de grond te zetten”, aldus generaal Grandia.

Een vliegtuig scheert door de lucht
Om zo dicht mogelijk bij de hedendaagse realiteit te komen, worden tijdens oefening Falcon Leap ook gevechtsvliegtuigen ingezet.

Internationale militaire samenwerking

Al is 11 Luchtmobiele Brigade in the lead (ondersteund door het Nederlandse 336 Squadron van het Air Mobility Command), ook internationale partners hebben een dikke vinger in de pap voor wat betreft inhoud, scenario en events. In Schaarsbergen werken permanent een Amerikaan en Duitsers, die volledig zijn geïntegreerd in zowel de voorbereiding als de uitvoering van Falcon Leap. “Denk daarbij aan het definiëren van oefendoelstellingen, het bepalen van wie welk materiaal meeneemt en het uitzoeken wie de cross-training op elkaars uitrusting verzorgt.”

xx
Tijdens de oefening is het de normaalste zaak van de wereld om met parachutes van andere landen te springen. Daar gaat uiteraard eerst cross-training aan vooraf.

‘Ook buitenlandse partners zien de enorme trainingswaarde’

Link tussen heden en verleden

De aantrekkingskracht van Falcon Leap op buitenlandse partners is groot, beaamt de baas van 11 Luchtmobiele Brigade. “De enorme trainingswaarde die wij uit deze oefening halen, geldt voor hen natuurlijk ook. NAVO-partners willen hetzelfde: leren samenwerken, interoperabiliteit bevorderen, elkaars procedures leren. Daarnaast is de herdenking van operatie Market Garden – die losstaat van de tactische oefening maar wel aansluitend eraan plaatsvindt – elke keer weer speciaal. De tijd nemen om even stil te staan bij die dappere militairen die voor onze vrijheid hebben gestreden in de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd willen we de awareness vergroten van het feit dat anno 2024 vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn.”

Op de Ginkelse Heide in Ede vindt de herdenking van operatie Market Garden plaats.
De herdenking van operatie Market Garden trok dit jaar ruim 80.000 bezoekers.

Defensie Paraschool

Trainen brengt risico’s met zich mee. Enkele Rode Baretten kneusden enkels tijdens een harde landing, een Duitse para moest zelfs even naar het ziekenhuis. Sommige sprongen werden uit voorzorg gecanceld of uitgesteld omdat het te hard waaide. Naast weersomstandigheden, die altijd roet in het eten kunnen gooien bij luchtlandingsoperaties, ziet generaal Grandia meer uitdagingen. “Die liggen vooral op het gebied van de internationale samenwerking. Het is communicatie en soms zelfs letterlijk de taal die je wel of juist niet vloeiend spreekt. Engels is de voertaal, maar er doen ook Polen, Fransen, Spanjaarden en Portugezen mee. Daarnaast heeft ieder land natuurlijk zijn eigen procedures en uitrusting. Gelukkig kunnen we terugvallen op de experts van de Defensie Paraschool. Pas als zij groen licht geven, mag bijvoorbeeld een Nederlandse para springen met een Pools valscherm."

Tijdens de oefening werken militairen uit allerlei landen samen.
Oefeningen als Falcon Leap zorgen ervoor dat de internationale para-community van de NAVO steeds hechter wordt. Vaak samen springen en gebruik maken van elkaars spullen creëert een band.

Niets uitsluiten

Dat gebeurt onder meer boven de Ginkelse Heide, tijdens de herdenkingssprong voor Market Garden. Zulke grootschalige luchtlandingsoperaties als tijdens die operatie 80 jaar geleden, dat gaan we toch nooit meer zien? Generaal Grandia kiest zijn woorden zorgvuldig. “Dat dacht ik eerlijk gezegd ook wel een beetje van het vechten in loopgraven”, antwoordt de ervaren opperofficier na een korte stilte. “Daarvan hadden we toch ook het idee dat het iets uit een ver verleden was. Dus nee, je zult uit mijn mond niet horen dat we zoiets nooit meer gaan doen. Het feit dat wij over die capaciteit beschikken, betekent dat een tegenstander altijd rekening moet houden met de inzet ervan.”

Parachutisten boven Marnewaard.