Tekst KAP Jaap Wolting
Foto SM Hille Hillinga, Henriette Guest, SM Aaron Zwaal, Louis Meulstee
Doorstromen naar onderofficier verder vereenvoudigd
Vanwege het tekort aan onderofficieren – de welbekende ruggengraat van onze organisatie – heeft de landmacht besloten dat voor de toelating tot de KMS het overgangsbewijs van 5 naar 6 VWO voortaan gelijk staat aan een HAVO-diploma, en het overgangsbewijs van 4 naar 5 HAVO aan een VMBO TL-diploma.
Directeur HR, brigadegeneraal Peter van der Tuin: “Hiermee sluiten wij aan bij de civiel erkende spelregels. Beide bewijzen geven interne en externe kandidaten toegang tot de KMS. Wel kunnen voor bepaalde aanstellingen nog aanvullende MBO-eisen gelden.” De verruiming van de mogelijkheden ligt in het verlengde van eerdere maatregelen om de Koninklijke Landmacht in aantallen mensen te laten groeien, zoals de vaste aanstelling voor manschappen en de versnelde doorstroom naar de KMS.
Defensie krijgt moderne antitankwapens met lange schootsafstand
De krijgsmacht moet in staat zijn vijandelijke doelen op grote afstand uit te schakelen. Denk aan gevechtsvoertuigen, bunkers, gevechtsopstellingen of helikopters. Daarom schaft Defensie AT-wapens aan die op lange afstand doel kunnen treffen. Ze vervangen naar verwachting vanaf 2026 de systemen voor de middellange afstand.
De huidige antitankwapens – zoals op de foto boven dit bericht – hebben na 25 jaar het einde bereikt van zowel hun technische als operationele levensduur. Hierdoor kent het systeem in toenemende mate technische uitval. Daarnaast is het moeilijk ze in stand te houden en is het niet mogelijk ze verder te ontwikkelen. Bovendien zijn de optische middelen voor doeldetectie en raketgeleiding verouderd.
Defensie kiest nu voor moderne lanceersystemen. Die maken het mogelijk vijandelijke gevechtsvoertuigen tot een afstand van 5.000 meter uit te schakelen. Ook zijn ze in staat om doelen zonder een directe zichtlijn via een coördinaat onder vuur te nemen. De raket wordt daarbij tijdens de vlucht bijgestuurd.
Ook Staphorst en de Maasvlakte in beeld voor uitbreiding activiteiten krijgsmacht
Defensie heeft 2 nieuwe locaties op het oog; Staphorst en de Maasvlakte. Beide plekken zijn een aanvulling op al eerder aangemerkte gebieden die de krijgsmacht onderzoekt binnen het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie.
In het Overijsselse Staphorst gaat het om uitbreiding van het al bestaande munitiecomplex aan de Gorterlaan. De gemeente heeft op deze mogelijkheid gewezen. De Maasvlakte geldt als te onderzoeken gebied voor zogeheten amfibische trainingen. Deze locatie werd bij Defensie aangedragen door de provincie Zuid-Holland.
Bevrijding Nederlands-Indië herdacht in Den Haag
Bij het Indisch Monument in Den Haag is op 15 augustus stilgestaan bij de bevrijding van het voormalig Nederlands-Indië. De capitulatie van Japan betekende 79 jaar geleden het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog. Alle burger- en militaire slachtoffers van de Japanse onderdrukking werden herdacht.
Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim legde samen met plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten schout-bij-nacht Harold Liebregs een krans namens de krijgsmacht. Dit gebeurde onder toeziend oog van minister van Defensie Ruben Brekelmans, operationele commandanten of hun plaatsvervangers. Ook ambassadeurs en mensen van de eerste generatie oorlogsgetroffenen legden kransen.
Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands–Indië zaten zo’n 100.000 Nederlanders 4 jaar onder erbarmelijke omstandigheden vast in interneringskampen. 13.000 van hen kwamen om. Onder anderen ter nagedachtenis aan hen onthulde koningin Beatrix in 1988 het Indisch Monument. Het bestaat uit 17 bronzen beelden, een kaart van Indië en de tekst “De geest overwint”.
Nederland oppermachtig bij internationaal schiettoernooi
Nederlandse militaire schutters hebben een internationale schietwedstrijd in Zuid-Afrika gewonnen. Tijdens het kampioenschap van de South African Combat Rifle Association (Sacra) gebeurde dat zowel bij de mannen als de vrouwen.
Alle deelnemers schoten 16 wedstrijden, over afstanden van 100, 200, 300 en 400 meter. Ze vuurden liggend, knielend, staand en zittend. Alle 16 scores werden vervolgens bij elkaar opgeteld. Nederland was met 11 schutters afgereisd naar Zuid-Afrika, waaronder snipers van 11 Luchtmobiele Brigade. Het Sacra-kampioenschap wordt sinds 1950 georganiseerd. Het is een jaarlijks terugkerend toernooi in Bloemfontein. Er deden in totaal 179 schutters mee. Naast Nederland kwamen deze uit Lesotho, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.
Herbegrafenis van sinds 1944 vermiste Britse militairen
80 jaar na hun verdwijning worden 2 Britse militairen herbegraven. Dat gebeurt 18 september op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek met militaire eer en in het bijzijn van nabestaanden. Het gaat om luitenant Dermod Anderson en soldaat Henry Moon. Zij raakten tijdens Market Garden in 1944 vermist. Hun stoffelijke resten zijn op het voormalige slagveld teruggevonden en onderzocht door de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL).
Op 18 september 1944 landde Dermod Anderson met een zweefvliegtuig bij Wolfheze. Met zijn passagiers trok hij richting Oosterbeek waar ze in stelling gingen nabij het oude kerkje aan de Rijn. Daar sneuvelde hij op 25 september 1944 door een Duitse mortiergranaat.
Naar nu blijkt werd Dermod destijds in zijn schuttersput begraven en raakte vermist. Zijn stoffelijke resten werden aangetroffen tijdens een locatieonderzoek naar verloren veldgraven rond het oude kerkje. Anderson kon worden geïdentificeerd dankzij het DNA van zijn achterneef Julian. Een detachement van het Army Air Corps verzorgt de uitvaartceremonie.
Henry Moon kwam ten noorden van Bemmel tijdens een Duitse mortierbeschieting op 1 oktober 1944 om het leven en werd als vermist opgegeven. Zijn veldgraf is gevonden tijdens werkzaamheden aan de A15. Dankzij het DNA van zijn neef David, was Henry te identificeren. Een detachement van het Yorkshire Regiment draagt hem naar zijn laatste rustplaats.
Bij 102 dienjaarmilitairen zit Defensie in het DNA
Bijna driekwart van de eerste lichting dienjaarmilitairen kiest ervoor bij Defensie te blijven. Het merendeel doet dat als voltijdsmilitair. De rest gaat als reservist aan de slag, een enkeling als burgermedewerker. In totaal gaat het om 102 nieuwe defensiemedewerkers.
De laatste militairen van het eerste Dienjaar kregen eind augustus hun certificaat. Het ging om 10 personen die bij de luchtmacht werkten. De jongeren die bij de landmacht, marine en marechaussee aan de slag waren, kregen hun papiertje al eerder. In september 2023 begonnen 136 mannen en vrouwen aan het eerste Dienjaar. Doel was Defensie aantrekkelijk te maken voor een bredere doelgroep en hen een jaar als militair bij te laten dragen. Dat kon bijvoorbeeld tijdens een tussenjaar, na de middelbare school of vervolgopleiding. Het gros trad aan bij de landmacht. Hiervan stromen er nu 54 door als beroepsmilitair, terwijl er 18 als reservist aan de slag gaan.
Defensie koopt mobiele radars voor dronedetectie in Oekraïne
De krijgsmacht schaft 51 mobiele radars aan bij Robin Radar Systems. De systemen zijn in staat om kleine drones te detecteren en deze te onderscheiden van bijvoorbeeld vogels. Uniek aan de radars is dat deze rijdend op een platform hun werk doen. Later dit jaar doneert Defensie die systemen aan Oekraïne.
De radars monitoren de omgeving op aanwezigheid van drones, zelfs bij een hoge snelheid. Doordat het detectiesysteem mobiel is, kan de tegenstander de radar lastiger vinden en dus minder makkelijk neutraliseren. Dat maakt het mogelijk om continu vijandelijke drones te signaleren en vervolgens uit te schakelen. Defensie heeft eerder radars gekocht bij Robin Radar. Deze waren statisch en worden momenteel op verschillende locaties ingezet. Feedback vanuit de gebruikers was onder anderen een verzoek om al rijdend te kunnen blijven detecteren. Doorontwikkeling van het radarsysteem heeft deze nieuwe functionaliteit opgeleverd.
Geen optocht door Den Haag tijdens komende Veteranendag
De Nederlandse Veteranendag van 28 juni 2025 wordt anders ingericht vanwege de NAVO-top, die rond diezelfde periode ook in Den Haag is. Daarmee komt het traditionele defilé, waarbij duizenden veteranen door het centrum marcheren, te vervallen. Voor het einde van het jaar moet duidelijk zijn hoe Veteranendag er in 2025 uit gaat zien.
Bijna alle wereldleiders komen van 24 tot en met 26 juni naar het World Forum. Voor de topconferentie is enorm veel politie-inzet nodig. Gemeenten in heel het land zijn daarom al gevraagd terughoudend te zijn met het organiseren van evenementen rond die tijd, omdat agenten uit heel het land in Den Haag ingezet kunnen worden. Ook is er niet genoeg ondersteuning vanuit Defensie om het defilé mogelijk te maken. Bovendien zijn diverse locaties niet beschikbaar.