Tekst Tekst: KAP Jaap Wolting
Foto Foto: Paul Tolenaar, SM Hille Hillinga, KPL-1 Tom de Waard

Eindelijk zekerheid

Bij Defensie krijgen manschappen en korporaals vanaf nu een vaste aanstelling als zij voldoende functioneren. Defensie en de bonden zijn dit overeengekomen bij de uitwerking van afspraken uit het arbeidsvoorwaardenakkoord 2021-2023.

Eerder werkte de krijgsmacht met aflopende contracten. Als militairen daar de voorkeur aan geven, kan dat ook en keren zij terug naar hun huidige tijdelijke aanstelling. Defensie wil met het bieden van vaste aanstellingen zoveel mogelijk militairen zekerheid bieden.
De afspraak brengt rechten en plichten met zich mee. Defensie investeert in de professionele ontwikkeling en de persoonlijke groei van de militair. Die moet bereid zijn zich verder te ontwikkelen en zich regelmatig bij- of om te scholen. Ook kan de organisatie een militair, al dan niet op eigen verzoek, op gezette tijden op een andere functie of locatie plaatsen.

2 miljard euro aan militaire steun naar Oekraïne

De totale waarde van de geleverde militaire steun aan Oekraïne nadert de € 2 miljard. De vervangingswaarde van het geleverde materieel is wel iets naar beneden bijgesteld. Dat komt doordat meerdere goederen niet worden vervangen, maar zijn afgestoten. Het betreft leveringen tot en met 23 augustus.

De totale vervangingswaarde van alle goederen bedraagt nu circa €1,4 miljard, ten opzichte van €1,5 miljard 2 maanden geleden. Dat betekent niet dat er niets is geleverd. Sinds eind juni doneerde Nederland bijvoorbeeld brugleggende Leopard 1-tanks, bruggen, ontmijningsuitrusting, computers, tenten, vrachtwagens en munitie. De bijdrage van Nederland aan de F-16-training en het leveren van toestellen is in dit bedrag nog niet meegenomen.

Onder de geleverde goederen die Defensie niet vervangt, vallen onder meer de Bofors 40L70-luchtdoelkanonnen. Het gaat om ouder materieel dat Defensie niet meer gebruikt.

Een uitgebreid overzicht van de geleverde militaire steun is op deze pagina terug te vinden. De openbare lijst is niet uitputtend. Er ontbreekt informatie die vanwege operationele- of nationale veiligheidsoverwegingen niet openbaar wordt gemaakt. Nederland draagt verder bijna € 600 miljoen bij via andere initiatieven. Denk hierbij aan commerciële leveringen en fondsen.

Contract getekend voor anti-drone-systemen

Defensie heeft een contract afgesloten met de Israëlische firma Elbit Systems voor de levering van systemen voor de bestrijding van zogenoemde unmanned aerial systems, oftewel drones.

Deze ReDrones, waarvan defensiestaatssecretaris Van der Maat in april aankondigde ze te willen aanschaffen, bieden vooral bescherming tegen drones tot 20 kilo. De systemen worden over een periode van 4 jaar afgeleverd bij de speciale counterdrone-eenheid van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando, alle Nederlandse vliegbases en de marinehaven in Den Helder.

De opstellingen bestaan uit speciale sensoren om een drone te ontdekken, classificeren en identificeren en op verschillende manieren kan neutraliseren of onschadelijk maken. Dat kan via een zogenoemde soft-kill zoals jamming. Voor grotere onbemande toestellen beschikt Defensie al over luchtverdedigingssystemen zoals de Patriot of Stinger, beide in de bewapening van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando.

DIVI wordt ISA

Vanaf 1 juli 2023 heeft het Defensie Inlichtingen- en Veiligheidsinstituut (beter bekend als het DIVI) een andere naam: Intelligence & Security Academy (ISA). 

De Intelligence & Security Academy is dé plek waar het fundament voor elke inlichtingen- of veiligheidsprofessional wordt gelegd, en waar diens professionele doorontwikkeling wordt gerealiseerd. De ISA fungeert daarmee als een basis waar deze professional in zijn of haar I&V-carrière terugkeert en zich verder kan ontwikkelen. Zowel voor verdere functie- en loopbaanopleidingen, trainingen, of om samen met collega’s kennis uit te wisselen.

De naamsverandering is een onderdeel van een reorganisatie, waarbij het instituut zich wil richten op de toekomst en beter wil aansluiten op de veranderende behoeften binnen het inlichtingen- en veiligheidswerkveld.

Luchtfoto van een platform met containers, materiaal en aangemeerde werkboten op het IJsselmeer.
De berging op het IJsselmeer.

Landmachters helpen bij berging bommenwerper

Defensie is gisteren op het IJsselmeer begonnen met de berging van de Britse Lancaster ED603. De bommenwerper werd in de Tweede Wereldoorlog door een Duits jachtvliegtuig neergehaald. In het wrak van het toestel bevinden zich mogelijk nog de stoffelijke resten van 3 vermiste bemanningsleden.

In de late avond van 12 juni 1943 maakt de Lancaster ED603 zijn eerste vlucht. Dat is naar het Duitse Ruhrgebied. Het toestel is dan net bij het No. 83 squadron van de Royal Air Force afgeleverd. Boven Bochum werpt de machine bommen af. Na het bombardement vliegt de ED603 terug naar Engeland. Ter hoogte van Kornwerderzand schiet een Duits jachtvliegtuig, een Messerschmitt Bf-110, de Lancaster uit de lucht. Alle 7 bemanningsleden komen hierbij om het leven. 4 lichamen spoelen aan en worden langs de oevers van het IJsselmeer begraven. De andere 3 bemanningsleden worden tot op de dag van vandaag nog steeds vermist.

Bij de berging van het wrak werken diverse defensieonderdelen en een civiele aannemer samen. De luchtmacht zorgt voor de ruiming van wrakdelen en de landmacht stelt eventuele stoffelijke resten zeker. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ontmantelt mogelijke munitie. De berging duurt een week of 5, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Unieke samenwerking op Frans landgoed

11 Luchtmobiele Brigade en 336 Squadron van de Koninklijke Luchtmacht hebben eind augustus nauw samengewerkt in Pierrefitte, Frankrijk, teneinde verschillende trainingsdoelen te bereiken.

In twee weken tijd werden meerdere onderwerpen behandeld, waaronder het meten van de afmetingen van de baan, het beoordelen van de baanhardheid en het trainen van Rapid Runway Repair. Hierbij werd genisten geleerd hoe je op een efficiënte en snelle manier een beschadigde landingsbaan kunt herstellen, en hoe je ervoor kunt zorgen dat er geen obstakels meer zijn voor een veilige vliegroute. Daarnaast vond op de onverharde landingsbaan een operatie plaats waarbij pathfinders vanuit een C-130 Hercules het cross-border military freefall trainden.

Grootste oefening in jaren

13 Lichte Brigade neemt met ruim 1.400 militairen en 450 voertuigen deel aan Furious Hunter, een grote oefening die als stepping stone bijdraagt aan het warfighting capable zijn van de brigade in 2025.

Na alarmering reden 15 colonnes van 20 voertuigen, beladen met omgehangen militairen, de hoofdpoort van de Generaal-Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne uit. Een fictief, groot land in het oosten is de agressor. De twee weken durende oefening leidt de eenheden van de brigade via tussengelegen opdrachten tot een oefengebied in het oosten van Duitsland. Furious Hunter zit vol nieuwe of lang niet beoefende aspecten. Zo zijn er volledige en geïntegreerde (op- en afvoer)ketens van logistiek, GNK en herstel, is er een realistisch CBRN-dreigingsbeeld en speelt elektronische oorlogsvoering een belangrijke rol.