06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 07

Leesvoer voor landmachters

Tekst Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Foto Phil Nijhuis

De Britse schrijver Sir Richard Steele (1672 - 1729) zei het eeuwen geleden al: “Lezen is voor de geest, wat beweging is voor het lichaam.” Mocht je dus behoefte hebben aan mentale squats, pak dan eens een goed boek. Deze maand aandacht voor vier interessante publicaties, met onderwerpen variërend van de opkomst van luchtlandingsoperaties tot de grootste veldheren uit de geschiedenis.

Dick Beumer – Pegasus kiest het luchtruim

Een van de meest spectaculaire militaire innovaties van de Tweede Wereldoorlog vormden zonder enige twijfel de luchtlandingstroepen. Deze ‘airborne forces’ werden door de lucht naar hun operatiegebied aangevoerd met transportvliegtuigen, zweefvliegtuigen of per parachute. Ze hadden een offensief doel en werden meestal ingezet tegen een vijand die verdedigend sterk in het voordeel was. In deze publicatie gaat auteur Dick Beumer terug in de tijd. Tot in detail beschrijft hij hoe tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland luchtlandingstroepen werden gevormd, maar ook welke vliegtuigen geschikt waren om operaties mee uit te voeren.

Het tweede deel van het boek gaat – naast het ontstaan van de eerste Britse pathfinder-eenheid – in op een drietal historische operaties zelf: Colossus (Italië), Biting (Frankrijk) en Freshman (Noorwegen). De informatie die Beumer over deze operaties heeft weten te vinden (vaak uit buitenlandse documenten) is zeer gedetailleerd. Wat de publicatie extra interessant maakt, is de combinatie tussen wetenswaardigheden en prachtig beeldmateriaal, waaronder veel foto’s van het Imperial War Museum.

Walburg Pers, 104 pagina’s, €16,99

Egbert van de Schootbrugge – De 30e Divisie

In ‘De 30e divisie’ vertelt Tweede Wereldoorlog-kenner Egbert van de Schootbrugge het ongelooflijke succesverhaal van de Amerikaanse 30e Infanteriedivisie, die ‘Old Hickory’ werd genoemd. In drie maanden rukten deze soldaten van Normandië op naar Zuid-Nederland. Op 2 september 1944 waren ze de eerste Amerikaanse troepen in België, 10 dagen later stonden ze in Nederland. Na 2 maanden zware gevechten in Zuid-Limburg en in de regio Aken moesten ze tijdens het Ardennenoffensief terug naar België om de Duitse tegenaanval te stoppen. In mei 1945 ontmoetten ze de Russen voor Berlijn.

Het unieke boek bevat foto’s, interviews, debriefings en dagboekfragmenten en geeft een bijzonder inkijkje in de roemruchte eenheid die is bestempeld als de best presterende divisie van de Tweede Wereldoorlog.

Omniboek, 408 pagina’s, €29,50 (e-book €12,99)

Andrew Robberts – De grootste veldheren uit de geschiedenis

Welke overwinning van Hannibal op het Romeinse leger was de grootste? Hoe slaagde Hernán Cortés erin met een bijeengeraapt zootje mannen het keizerrijk van de Azteken omver te werpen? Hoe misleidde Bernard Montgomery de Duitsers bij de voorbereidingen op Operatie Overlord? Het antwoord op deze en vele andere fascinerende vragen is te vinden in dit indrukwekkende chronologische overzicht van de 97 grootste generaals aller tijden. Van Julius Caesar tot Erwin Rommel, allemaal komen ze aan bod.

Dit toegankelijke en informatieve boek is niet alleen een geweldige introductie voor de leek, maar door zijn grondigheid en academische verantwoording ook geschikt voor de kenner van militaire geschiedenis. De geïllustreerde biografieën worden aangevuld met een beschrijving van hun bekendste veldslag en een kaart.

Omniboek, 1184 pagina’s, €29,50

Jory Brentjens – Gevlucht om te vechten

Op 17 september 1944 begon Operatie Market Garden, de grootste geallieerde luchtlandingsoperatie van de Tweede Wereldoorlog. De Britse 1st Airborne Division werd ingezet bij Arnhem. In deze eenheid zaten eenentwintig Joodse Duitsers en Oostenrijkers. Zij waren in nazi-Duitsland opgegroeid, maar wisten in de jaren ‘30 naar Groot-Brittannië te vluchten. Daar werden hun pogingen een nieuw leven op te bouwen ruw onderbroken door de Duitse invasie van West-Europa. Het wantrouwen ten aanzien van Duitse en Oostenrijkse vluchtelingen nam toe en in juni 1940 besloot de Britse overheid hen te interneren.

Na hun vrijlating uit de interneringskampen sloten veel vluchtelingen zich aan bij Britse leger. En zo kwamen dus sommigen van hen via een lange omweg bij Arnhem terecht. In dit unieke boek, doorspekt met vele foto’s, wordt aan de hand van persoonlijke verhalen de bijzondere geschiedenis van 21 Joodse mannen verteld.

W-Books, 144 pagina’s, €24,95